Jump to content

Obavijest HRT o pokretanju prekršajnog p. nakon plaćanja dvostrukog iznosa kontroloru


Bibita

Preporučene objave

Pozdrav!

 

03.04.2014. mi je na vrata došao HRT kontrolor i (ukratko prepričano) rekao da mogu ili platiti njemu zaostatak pretplate u iznosu od 480 kuna ili čekati da HRT pokrene prekršajni postupak, pri čemu ću morati platiti kaznu od 1.000 kuna i sudske troškove.

Usputno je i par puta rekao da HRT "ionako vidi" tko je otkad pretplatnik neke od kablovskih, kad se koji program koristi itd. i da me zbog toga HRT može tražiti da platim za svo vrijeme od kad imam kablovsku (što je u mojem slučaju par godina).

 

Rekla sam mu da nemam toliko novaca, a i da želim prvo provjeriti zakon i moje obaveze, pa mi je ostavio broj telefona da ga nazovem navečer i da se dogovorimo.

Kako znam da se pretplata mora plaćati i za kompjuter ili radio u autu, a na stranicama HRT-a se nigdje ne spominje plaćanje zaostataka ili iznosi, konstatirala sam da mi je bolje da se te priče riješim i platim tih 480 kuna, pa i nastavim plaćati pretplatu.

 

Sljedeći dan nisam bila u gradu, pa smo se našli 05.04.2014. i platila sam mu 480 kuna, za što sam dobila od njega račun sa žigom HRT, a dao mi je i ceduljicu za koju je rekao da je to potvrda da sam prijavljena kao pretplatnik. Na računu, pod "mjeseci dugovanja" piše 11,12/13 1-4/14. Dakle, to bi bilo dugovanje od 11. mjeseca 2013. i uključuje iznos pretplate za 04. mjesec 2014.

 

Mislim da je bitno spomenuti da mi je kontrolor napisao svoje prezime, bio je uljudan, ja sam mu sama dala svoje podatke, a i na računu i ceduljici koje mi je dao piše njegov kontrolorski broj i stoji njegov potpis.

 

Međutim, sinoć (03.05.2014.) sam u poštanskom sandučiću pronašla HRT-ovu "Obavijest o pokretanju prekršajnog postupka" u kojoj piše da je taj dotični kontrolor 03.04.2014. ustanovio da ne plaćam pretplatu, i da mogu izbjeći prekršajni postupak ukoliko platim zaostalu pristojbu po priloženoj uplatnici, čime ujedno pristajem da me HRT prijavi kao obveznika plaćanja pristojbe. Rok za plaćanje je 8 dana, a datum u zaglavlju te njihove obavijesti je 22.04.2014. Piše broj tog dotičnog kontrolora i njegov broj mobitela, a iznos na uplatnici - dakle, zaostatak koji HRT traži da platim, je 240 kuna! Duplo manje od iznosa kojeg sam platila kontroloru 17 dana prije nego što su mi napisali tu Obavijest.

 

Kontrolor nije ušao u moj stan, nije vidio nikakav televizor, rekla sam da ga ni nemam, nego da koristim kompjuter, ali - kad sam već pristala plaćati pretplatu, da će mi prijateljica dati stari TV. Dakle, kontrolor nije imao nikakvog načina da ustanovi od kad koristim neki uređaj (niti sam mu ja rekla od kad imam kablovsku ili bilo što slično), a po toj Obavijesti od HRT-a i iznosu koji traže, kažu temeljem njegovog zapisnika, smatraju da sam dužna zaostalu pretplatu za 3 mjeseca, a ne za 6, koliko sam platila kontroloru.

 

Zanima me, i molim da mi netko upućen kaže, što sad mogu učiniti. Od datuma na toj Obavijesti je prošlo više od 8 dana. Obično na uplatnicama piše "ako ste u međuvremenu platili, zanemarite...", no ovdje toga nema, a osim toga, kontroloru sam platila duplo veću cifru. Mislim da bih trebala poslati dopis HRT-u i navesti da sam platila, poslati im kopiju računa i ceduljice koje mi je dao kontrolor, no što sa razlikom u iznosima? Mogu li tražiti HRT (s obzirom da me svojim dopisom terete za duplo manji iznos), da mi priznaju da sam platila unaprijed za toliko mjeseci koliko iznosi ta razlika?

Da na neki način tužim tog kontrolora? Očito na tom njegovom izvješću ili piše da je "ustanovio" da ja imam neki uređaj 3 mjeseca (što je po propisima jako "labavo", po onome što piše na stranicama HRT-a, dovoljno je da kontrolor nešto misli, pa da oni postupaju po tome), ili na njegovom izvješću ne piše ništa, pa HRT šalje po defaultu zahtjev za plaćanje 3 mjeseca unatrag.

 

Bilo kako bilo, zanima me kakav savjet mi bilo tko može dati, jer sam platila nešto što prema ovom službenom dopisu od HRT-a nisam morala. Ili sam možda time što sam platila unatrag za 6 mjeseci "priznala" da toliko dugo imam neki uređaj, pa se HRT može pozvati na to, i nikome ništa?

 

Hvala za bilo kakav konstruktivan komentar ili savjet!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija