Jump to content

Nosivi zid


azzie83

Preporučene objave

Živim u stanu u stambenoj zgradi. Htio bih "srušiti" DIO dva manja nosiva zida. U razgovoru s dvojicom iskudnih graditelja, predloženo je da se umjesto tih dijelova ugrade čelične grede, itd. Ulgavnom mene zanima kako to "pravno" popratiti. Dakle pretpostavljam da bih trebao iraditi neki statički projekt za to. Da li moram dobiti suglasnot ostalih stanara? Da li moram ishodovati neke dozvole kod tvrtke koja je upravitelj zgrade?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito si moram sam i odgovoriti.

Evo za sve one koji ubuduće budu razmišljali o "prenamjeni" nosivih zidova, trebalo bi postupiti kako slijedi (Ured za prostorno uređenje i građenje) :

"Zahvat kojim se zadire u nosivu konstrukciju zgrade je rekonstrukcija za koju je potrebno zatražiti građevinsku dozvolu. Radove je potrebno izvoditi na temelju pravomoćne građevinske dozvole i uz nadzor stručne osobe, ovlaštenog inženjera građevinarstva.

 

Zahtjevu se prilaže dokaz pravnog interesa, u konkretnom slučaju, dokaz vlasništva posebnog dijela zgrade i suglasnost suvlasnika zgrade i tri primjerka glavnog projekta izrađenog od ovlaštenog projektanta.

 

S obzirom da je konstrukcija zajednički dio zgrade, potrebna je suglasnost svih suvlasnika."

 

Za sve Vas koji smatrate da ne biste trebli ovisiti o "dobroj" volji Vaših susjeda, odnosno sustanara, na ruku nam može ići sljedeća presuda:

 

http://www.upravnisudrh.hr/praksa/htm/03067.htm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija