Jump to content

HRVI - hitno, Mrljavac pomagaj !


anonimno

Preporučene objave

javljam se u ime branitelja oboljelog od pstp-a koji je zakasnio sa zahtjevom za priznavanje statusa HRVI oboljelog od PTSP-a. Momak se lječi već 5-6 godina sa diagnozom PTSP i poremećajem osobnosti i danas je dobio II stupanjsku odbijenicu jer je zahtjev postavio izvan roka. Šta bi bio osnov za upravni spor ? otalo mu roka za upravnu tužbu svega par dana !! ajd, pomagajte please

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kada je postavio ( predao ) zahtjev ?

 

Ja sam podnio zahtjev prošle godine u 12 mjesecu i još uvijek čekam da me pozovu na I stupanjsku komisiju. Jer mi je ratni put stigao tek u 6 mjesecu ove godine. Ali u općini di primaju zahtjeve u vojnom uredu ženska mi je rekla da je zahtjev podnesen u roku propisanim zakonom a kada stigne ratni put da će oni to poslati na I stupanjsku komisiju i da nema veze kada stigne ratni put, jer sam zahtjev predao na vrijeme ( prije završetka prošle i početka ove godine ).

 

Pa zato pitam kada je predao zahtjev kada je već došao do II stupanjske komisije, jer kažeš da je zahtjev predao izvan roka ! To znači da je zahtjev predao ove godine ? Ako sam dobro razumio ?

 

Pozdrav !

 

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neka napravi ono šta mu u riješenju piše da može napraviti, a to je valjda napraviti upravnu tužbu jer ionako ništa drugo ne može. Obavezno u HVIDRU kod pravnika. Nije mi samo jasno kako je uspio zakasniti sa podnošenjem dokumentacije za priznavanje statusa HRVI, a liječi se 5-6 godina?Zašto su ga odbili ako se tako dugo liječi odnosno nisu priznali status?Dali je uopće bio na I stupanjskoj komisiji?Možda je imao slabu dokumentaciju? U svakom slučaju danas ili sutra zafitiljit u HVIDRU i neka tamo pomognu kvalitetno sastaviti daljnja pismena koja se još mogu i odmah to poslati jer zakonski se ništa drugo ne može.

 

Pozdrav.

 

:moli::moli::moli::moli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u HVIDRI su mu sastavili žalbu na I stupanjski zaključak kojim mu je odbačen zahtjev za priznavanje statusa jer je zahtjev podnesen van raka , a žalba nije prihvaćena ( kao žabeni razlozi navedeno je stranka neuka te da nije shvaćao posljedice propuštanja roka te da prema dokumentaciji nije sporno da je obolio od PTSP-a....)

Kako opravdat propuštanje roka ?, Na što se pozivat u upravnoj tužbi. U HVDRI ne znaju šta bi napisali drugačije nego što su u žalbi koja je odbijena .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba se žaliti.Samo on može ići u vojnu mirovinu i bez statusa.Najbitnie ti je šta će mu dati u ZG (omjer rat-mir).Za profesinnalnu mirovinu minimum ti je 1570kn ,a za opću 1960 kn ,Tako da se nemora puno sekirati ja znam neke koji prilikom izraćuna mirovine nisu prelazili iznose minimuma iako imaju status.Ponavljam najbitnije mu je koliko će dobiti iz ZG,može se desiti da ima veću mirovinu nego netko sa statusom .

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško da će imati veću mirovinu nego sa statusom HRVI iako kako Vi kažete moguće i da će imati. Međutim koeficijent sa statusom HRVI prilikom obračuna je poprilično veći, a to sve ovisi o mirovinskom. Evo malo iz Zakona:

 

Vrijednosni bod radi određivanja mirovine utvrđuje se prema vrijednosnom bodu u godini koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu.

Članak 17.

 

Polazni faktor 1,10 je kod izračuna:

–invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez statusa HRVI.

 

Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

–invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez statusa HRVI, pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata.

 

Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

–invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata sa statusom HRVI.

 

Polazni faktor 1,85 je kod izračuna:

–invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata sa statusom HRVI, pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata.

 

Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

–invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata bez statusa HRVI.

 

Polazni faktor 1,85 je kod izračuna:

–invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata sa statusom HRVI.

 

:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam ali koliko su daanas darežljivi kod Taborskog mislim da se nemora toliko ni živcirati što nema status.Mislim možemo mi pričati šta hoćemo ali najbitnije šta kaže drug Taorski,jer ako ti da mali postotak rata to se ni ne primjeti na mirovini i opet imaš minimalnu mirovinu (mislim da ispod 50% je sve ####ona za neku mirovinu od koje možeš preživiti).Još jedno pitanje ? dali se uvćanje mirovine ide kad ti zbroje rat+mir pa onda uvećanje ili drugaćije obraćunavaju.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija