Jump to content

Ovrha nad imovinom koja nije upisana u zemljišne knjige


Davor Ivic

Preporučene objave

Nezaposlen sam već 3 godine i na stalnoj socijalno pomoći. Banka je pokrenula prijedlog ovrhe nad cjelokupnom imovinom na koji ću napisati prigovor.

Ono što me zanima je stan u kojem živim. Naime, stan sam kupio 1996 i imam kupoprodajni ugovor i uredno plaćen porez. Prilikom kupovine ostalo je još dio otkupa (stanovi koji su se otkupljivali). Stan sam uredno otkupio, ali se nikad nisam upisao kao vlasnik u zemljišne knjige i katastar i ni dan danas nisam tamo zaveden kao vlasnik. Može li banka u tom slučaju ovršiti stan?

Ako može, mogu li prije pravomoćnosti odluke prepisati stan na nekog drugog (svoju djecu) te na taj način izbjeći ovrhu iako je prijedlog za ovrhu već podnesen.

Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnik nekretnineje onaj koje u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik.

zakonski stan nije tvoje vlasništvo dok ne izvršiš upis vlasništva temeljem kupoprodajnog ugovora.

kao "izvanknjižni vlasnik" koji posjeduje kupoprodajni ugovor stan možeš prepisati na djecu.

bilo bi puno bolje sa djecom sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju u kom bi za udržavanje uzdržavatelj/i dobili stan. ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i odmah po potpisivanju ugovora mogu postati vlasnici stana.

navedeno zbog pobijanja dužnikovih pravni radnji:

za ugovore,kupoprodajne, doživotno ili dosmrtno uzdržavanje je godinu dana.

za darovni ugovor je tri godine.

 

ugovorom o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju dugovo primateljauzdržavanja ne prenosese na davatelja uzdržavanja, osim ako drugačije ugovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Ovršnom zakonu moguće je provesti ovrhu nad nekretninom koja nije upisana u zemljišne knjige. Temeljem čl. 77 Ovršnog zakona ovrhovoditelj je dužan uz prijedlog za ovrhu dostaviti i dokaz o vlasništvu ovršenika odnosno izvadak iz zemljišne knjige. Kako se radi o izvanknjižnom vlasništvu , Ovršni zakon u čl.132 otvara mogućnost ovrhe nad nekretninom koja nije upisana u zemljišne knjige ili u zemljišnim knjigama ovršenik nije upisan kao vlasnik. Prema čl. 132 ukoliko nekretnina nije upisana u zemljišne knjige ovrhovoditelj će uz prijedlog za ovrhu morati priložiti dokaz o ovršenikovom pravu vlasništva (npr. izvadak iz knjige položenih ugovora), a ukoliko ne bi mogao pribaviti dokaz o vlasništvu, dužan je u prijedlogu za ovrhu naznačiti mjesto na kojem se nekretnina nalazi, njezin naziv, granice i površinu (podaci iz katastra). U potonjem slučaju sud obaviti plijenidbeni popis nekretnine za koju je predložena ovrha, zakazati ročište i na ročište za plijenidbeni popis pozvati ovrhovoditelja, ovršenika i osobe s čijim nekretninama graniči ta nekretnina. Ovakav način ovrhe nije čest u praksi te ovrhovoditelji češće pribjegavaju u takvim slučajevima ovrsi na plaći, ostaloj imovini itd., ali je pravno moguć.

 

 

Sad se postavlja bitno pitanje: može li banka doći do takvog dokumenta (npr. izvadak iz knjige položenih ugovora)?

Stvar je u tome da druge imovine niti plaće nemam, a banke su nemilosrdne.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija