Jump to content

Darovni ugovor-molim pomoć


Zagi1234

Preporučene objave

Molim vas za pomoć sa ugovorom o darivanju nekretnina. Uzeo sam obrazac u Narodnim novinama,no kako tamo ima mjesta za samo jednu osobu,pokušao sam sam napisati prema njemu ugovor za dvije osobe.No,muči me što tamo piše daroprimatelj(u daljem tekstu daroprimatelj).Kako je nas dvoje,što u daljem tekstu navoditi? Daroprimatelj 1 i 2,ili imena ili što drugo?

Nadalje,spominje se da porez plaća daroprimatelj. Trebam li prepisati taj tekst ili izostaviti, jer smo mi djeca,a čitao sam da su djeca oslobođena poreza. Ima tamo i rubrika sa vrijednošću nekretnine.Treba li to?

Ako je to zbog poreza,možda ni to ne treba.

Može li se navesti da se jednom ostavlja 3/4, a drugom 1/4 stana? Ili kako se to već stručno formulira?

 

 

Nadalje napisali bi izjavu da ćemo plaćati mami smještaj u dom u tom omjeru kako podijelimo stan ili ću se ja brinuti za nju dok ne bude stvarno morala u dom. Može li se to napisati tako, običnim riječima ili i za to ima neki formular? Ima li takva izjava svoju težinu ili je bolje napisati dosmrtno uzdržavanje?

 

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Daroprimatelji,ime, prezime i ostali identifikacijski podatci.Moze te upisati omjere darovanih dijelova,no imajte na umu da time nastaje suvlasnistvo,gdje se u tom slucaju nezna sto je cije.

Nadalje,nemoze te se sami vi oslobadjati od poreza,postoji institucija koja ce provesti postupak i donijeti rjesenje o oslobadjanju od placanja poreza.

Ako ce te vec davati uzdrzavanje,onda je sigurnija opcija teretni ugovor,no imajte na umu da u slucaju dosmrtnog uzdrzavanja placate porez,sto nije slucaj kod dozivotnog,no kod ovog drugog nema prenosa prava vlasnistva sve dok je majka ziva,tek trenutkom smrti stjecete pravo vlasnistva upisom u zemljisne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno nisam dobro objasnio pitanje.Jasno mi je da moramo na početku navesti imena i sve podatke.

Međutim,tamo se spominje daroprimatelj taj i taj i kasnije u tekstu se piše samo riječ daroprimatelj umjesto imena i ostalih podataka.

Kako je nas dvoje, kako razlikovati u daljnjem tekstu tko je tko? Da za sebe napišem daroprimatelj, a sestru daroprimateljica?

Ili Daroprimatelj 1 i 2? Ili da izbacimo tu riječ i u cijelom tekstu navodimo imena i prezimena na koga se nešto odnosi?

 

 

 

 

 

 

Mozete upisati omjere darovanih dijelova,no imajte na umu da time nastaje suvlasnistvo,gdje se u tom slucaju nezna sto je cije.

 

 

 

 

Mi neznamo kako bi drugačije podijelili stan bez suvlasništva? Zasada novaca nemam da isplatim sestru, a ako ga prodamo,onda

ćemo tako i podijeliti novac od prodanog stana. Mamina je želja da i sestra dobije dio.

 

 

Nisam znao da i djeca plaćaju porez na dosmrtno. Tako da nam preostaje samo darovni ugovor.

 

 

Kada mi je prethodno G-man odgovarao na moje pitanje što je bolje dosmrtno uzdržavanje ili darovanje,

 

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/73714-Dosmrtno-do%C5%BEivotno-uzdr%C5%BEavanje-ili-darovni-ugovor?p=650558&posted=1#post650558

 

 

rekao je da je za mene bolje darovanje,a za mamu dosmrtno uzdržavanje. Tako da sam počeo sastavljati darovni ugovor, pa sam malo zapeo.

 

 

Kako da sastavim tu izjavu? Svojim riječima,kao što sam i tu Vama objasnio ili nekako drugačije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve Ok Zagi,bitno da se iz ugovora moze nedvojbeno zakljuciti na kojeg se daroprimatelja sto odnosi,znaci.

1.Daroprimatelj:Markovic Marko(u daljnjem tekstu daroprimatelj 1.)

2.Daroprimatelj:Markovic Marica(u daljnjem tekstu daroprimatelj 2.)

ili pak da kroz citav ugovor bude Daroprimatelj Markovic Marko,odnosno daroprimateljica Markovic Marica.

Znaci,kako vam je lakse,bitno kako je receno,da je jasno na koga se odnosi(identifikacija).

.

DAROVATELJ:(Ime i prezime, OIB, adresa)(u daljnjem tekstu: Darovatelj)

i

1.DAROPRIMATELJ:(Ime i prezime, OIB, adresa) (u daljnjem tekstu: Daroprimatelj 1.)

2.DAROPRIMATELJ:(ime i prezime,OIB,adresa)(u daljnjem tekstu Daroprimatelj 2.)

.

sklopljen je u _________, dana _____________ slijedeći

UGOVOR O DAROVANJU STANA

Članak 1.

Darovatelj je vlasnik trosobnog stana u ____________________, a koji se sastoji od tri sobe, kuhinje, kupaone s WC-om, predsoblja i blagovaonice u ukupnoj površini od _______ m².

Članak 2.

Darovatelj daruje - daje bez protučinidbe Daroprimateljima 1 i 2,opisanu nekretninu iz tacke 1.,i to u omjerima idealnih suvlasnicki dijelova,

- za daroprimatelja 1.u omjeru 1/x,

-za daroprimatelja 2.u omjeru 1/x,

sto daroprimatelji primaju sa zahvalnošću darovane suvlasnicke dijelove nekretnine - stana iz članka 1. ovoga Ugovora.

U posjed darovane nekretnine - stana daroprimatelji stupaju odmah.

Članak 3.

Darovatelj daje suglasnost daroprimateljima da bez bilo kakvog daljnjeg odobrenja nekretninu - stan iz članka 1. ovoga Ugovora upišu u zemljišne knjige na svoje ime u opisanim omjerima suvlasnicki dijelova.

Članak 4.

Ugovorne strane se odriču prava pobijanja ovoga Ugovora osim u slučaju grube nezahvalnosti daroprimatelja i osiromasenja darovatelja..

Članak 5.

Poreze i druga davanja u vezi s darovanjem nekretnine - stana iz članka 1. ovoga Ugovora snose daroprimatelji.

Članak 6.

Ovaj Ugovor sklopljen je u xx istovjetnih primjeraka, od kojih svaka ugovorna strana zadržava po x primjerka.

Darovatelj: Daroprimatelji:

otprilike tako nekako uz napomenu da je nuzna Javnobiljeznicka ovjera,potpisa,buduci da se radi o ugovoru usmjerenom na prometovanje nekretninom.

U roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora,prijaviti nastanak porezne obveze,bez obzira sto ce te biti oslobodjeni od placanja poreza na promet nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam sličan problem , otvorila sam novi topic pa ako nije problem uključila bi se i u ovaj da ne pišem na dvije strane .

Dakle u pitanju je isto darovni ugovor , ali ovog puta sa bake na unuka .

Problem je u tome što u taj darovni ugovor moram nekako uvrstiti neku vrstu izjave ili sl da će unuk ( daroprimatelj ) preuzeti ostatak duga koji je ostao ( teretovnica , stan je uzet na otplatu od HŽ na 30 godina , ostalo je još 10 godina za otplatu ) . Baka je upisana kao "vlasnik" stana , no HŽ se upisao pod teretovnicu u određenom iznosu . Zvala sam HŽ i pravnica koja radi baš na tom odjelu za nekretnine mi je rekla da nemam nikakvih problema kod prenošenja ( darovanja / prodaje ) stana na drugu osobu , jedino što oni traže da se napiše u darovnici ili da se napravi neka vrsta izjave ovjerena od JB da će se preostali dug prenjeti na darovatelja , tj unuka , jer bi ostatak uplatnica koje dolaze za stan trebale dolaziti na njegovo ime , a ne bakino . E sad s obzirom da u onoj darovnici od NN baš i nema mjesta za nešto dodavanja , moraću izgleda sama sve napisati .

 

Matrix76 da li biste bili dobri pa mi napisali kako da to napišem pod nekim člankom u samoj darovnici ili da napišem izjavu , da mogu kasnije poslati njim u HŽ da se mogu uplatnice prenjeti na novog vlasnika stana . Tj da će daroprimatelj ( unuk ) nastaviti ili preuzeti ostatak duga od stana .

 

Vidim da ste napisali kako sastaviti darovnicu , no mene još jedno zanima ... u darovnici od NN su navedene neke kratice .. ( nekretnine upisane u z.k. ul . ????? ... pa onda ide kratica k.o. ???? i onda nastavak ...i to : k.č. ) dajte mi molim vas objasnite što je to i da li treba nekako dodati u ovaj vaš gore darovni ugovor što ste sastavili .

Prvi put ovako nešto radim i ne želim nešto smrdati ..

 

I još nešto koliko je primjeraka potrebno ovjeriti kod JB ? Jedan koji se onda poslije kopira ili da dam ovjeriti ne znam 4/5 komada ( jedan za baku , jedan za unuka , poreznu , gruntovnicu itd ???

 

Porez na nekretnine ? Ako baka unuku daruje stan , da li on mora platiti porez ili to ulazi u prvolinijsko nasljeđivanje pa se porez ne plača ?

 

Hvala na odogovoru ..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Anabela,

upisani teret nekretnine nepredstavlja zapreku da se u zemljisnim knjigama izvrsi prenos prava vlasnistva,buduci da ce upisani teret ostati i nakon provedbe darovnog ugovora,tako da je uglavak u ugovoru koji navodite oko preuzimanja duga suvisan,iz razloga sto se darovanje opcenito vrsi bez protucinidbe(sa izuzetkom nameta),glede cega bi takav uglavak dao ugovoru obiljezja teretnog pravnog posla.

HZ uopce neinteresira tko ce placati otkup,bitno je da se uredno otplacuje,zbog cega i jesu ucinili vidnim teret nekretnine,kako bi svaki stjecatelj imao informaciju da je nekretnina opterecena.

Po pitanju oznaka,to sam propustio napisati u prednom primjeru,znaci prepisete sve iz vlasnickog lista,odnosno z.k.izvadka,

k.c.(katastarska cestica),z.k.ul.(zemljisno-knjizni ulozak) ,,vrlo bitno da su oznake,kvadratura,i dr, u ugovoru identicne sa onima u zemljisnim knjigama,u suprotnom bi prijedlog za upis bio odbijen.

Darovanje u odnosu baka-unuk ce biti oslobodjeno od placanja poreza,no prijava je obvezna,kako je vec opisano u prednom postu.

Sto se tice broja primjeraka,skontajte koliko vam je potrebno,po jedan za ugovorne strane,za Javnog biljeznika,Poreznu upravu,znaci da imate u dovoljnom broju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76 hvala na odgovoru !

Zvala sam ponovo pravnu službu HŽ i žena koja radi kao pravnik tamo traži da kad ovjerimo darovnicu kod JB , da napravimo i neku vrstu " izjave" koju će nam JB ovjeriti ... tj izjavu da se novi vlasnik obavezuje plačati ostatak duga koji je ostao , jer bez toga kao ne mogu prebaciti "uplatnice" na novog vlasnika . Uz "izjavu" bi trebali poslati i kopiju novog vlasničkog lista , kad ga dobijemo . Jel to može biti najobičnija izjava na papiru da se stan darovao sa bake na unuka i da se unuk obavezuje plačati ostatak duga u to i tom iznosu , mjesečno u ratama do isplate duga . Kako da to napišem ?

 

Što se tiče ispunjavanja darovnice iz NN , postoji poseban članak gdje se navodi "vrijednost darovanih nekretnina" . Dakle treba li tu upisati točnu vrijednost nekretnine ili da ne znam na stan od 66 kvadrata stavim cijenu od 60.000 eura ili da preračunam taj iznos od 60.000 eura u kune pa da tako upišem ? Ili se može upisati neki odokativni iznos eto tek toliko da sam nešto upisala na taj dio u darovnici .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam na kakvu izjavu misli pravnica HZ,buduci da se dug preuzima ugovorom zaključenim između dužnika i preuzimatelja (treće osobe), s tim da vjerovnik(HZ) mora pristati na preuzimanje duga ( članak 96.Zakona o obveznim odnosima). Zaključenjem takvog ugovora uz pristanak vjerovnika, treća osoba odnosno preuzimatelj stupa na mjesto prijašnjeg dužnika i preuzima na sebe ispunjenje obveze iz ugovora, dok prijašnji dužnik izlazi iz tog obveznog odnosa..

Znaci,ako hoce te da to bude sve po vazecem zakonodavstvu,potreban je ugovor o preuzimanju duga,u kojem ce se navesti pravni posao iz kojeg dug proizilazi,visina isplacenog duga,odnosno ostatak duga na koji se obvezuje novi duznik.

Sto se tice klauzule u darovnom ugovoru oko vrijednosti nekretnine,moze te upisati odokativno,buduci da se radi o darovanju koje ce biti oslobodjeno od placanja poreza,tako da se Porezna uprava nece puno oko toga zanimati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani, ljubazno Vas molim za pomoć/savjet. Suprug i ja smo kupili stan na kradit prije sklapanja braka. Trenutno sam ja vlasnica stana budući da sam ja dizala kredit na dio ukupnog iznosa stana. Sada, nakon sklapanja braka, željeli bismo se oboje upisati kao vlasnici. Možete mi molim Vas dati upute o proceduri i sadržaju ugovora (može li se obrazac kupiti u NN-ama). Čitajući zakone, suprug je u ovom slučaju oslobođen plaćanja poreza? Unaprijed se zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Buduci da ste oboje suglasni kako se radi o vasoj bracnoj stecevini,neovisno od cinjenice sto ste samo vi upisana vlasnica,mozete izvrsiti diobu i to putem sporazuma(ugovor) o diobi bračne stečevine.

U vezi kredita, pretpostavljam da je na nekretnini upisana hipoteka kojim je osigurano založno pravo banke,no valja istaknuti da ce to pravo i dalje postojati, neovisno o tome sto ce te pravno podijeliti tu nekretninu.No kredit može i dalje glasiti na jednog supružnika odnosno Vas, a ugovorom o diobi bračne stečevine možete postići dogovor oko njegove otplate.

Medjutim,postoji mogućnost da ste za kupnju nekretnine podignuli nenamjenski kredit, bez hipoteke, u kojem slučaju otplata takvog kredita tereti iskljucivo Vas,odnosno osobu naznačenu kao korisnika kredita, no moguće je utvrditi otplatu i takvog kredita sporazumno, putem ugovora o diobi bračne stečevine,koji sukladno Članku 259. st. 1. i 3. Obiteljskog zakona, je valjan samo ukoliko je zaključen u pisanom obliku, te ako su bračni drugovi na istom ovjerili svoje potpise, a proizvodi pravne učinke tek od trenutka sklapanja.

U svakom slučaju,preporuka Vam je da se radi izrade sporazuma o diobi bračne stečevine obratite stručnoj osobi, kako bi ista mogla sastaviti ispravu podobnu za kasniju provedbu u zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Nastavno na primjer darovnog ugovora objavljenog u jednom od postova na ovoj temi. Ukoliko je nekretnina koja se daruje opterećena hipotekom, a  darovanjem nekretnine se ne mijenja dužnik (ista osoba nastavlja otplaćivati kredit i nakon darovanja), treba li navoditi u darovnom ugovoru da je daroprimatelj upoznat sa činjenicom da je nekretnina pod teretom i da hipoteka postoji? Ako da, koje sve detalje o hipoteci treba navesti?

Drugo pitanje, ukoliko je nekretnina koja je predmet darovnog ugovora kupljena tijekom braka dvaju supružnika, a u ZK je kao vlasnik 1/1 naveden samo jedan supružnik, a nekretnina se daruje nekom trećem, treba li onaj drugi supružnik koji nije upisan u zemljišne knjige ni kao vlasnik ni suvlasnik, dati svoju suglasnost za ovo darovanje? Ako da, u kojoj formi ta suglasnost treba biti, treba li se ovjeravati kod JB, itd.?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , bombur je napisao:

Ukoliko je nekretnina koja se daruje opterećena hipotekom, a  darovanjem nekretnine se ne mijenja dužnik (ista osoba nastavlja otplaćivati kredit i nakon darovanja), treba li navoditi u darovnom ugovoru da je daroprimatelj upoznat sa činjenicom da je nekretnina pod teretom i da hipoteka postoji? Ako da, koje sve detalje o hipoteci treba navesti?

Po sili zakona dolazi do promjene na strani dužnika, jer teret prati nekretninu, a ne vlasnika. Ništa ne treba posebno navoditi, jer su zk javne i smatra se da su svi upoznati sa stanjem u njima.

prije 2 sati , bombur je napisao:

Drugo pitanje, ukoliko je nekretnina koja je predmet darovnog ugovora kupljena tijekom braka dvaju supružnika, a u ZK je kao vlasnik 1/1 naveden samo jedan supružnik, a nekretnina se daruje nekom trećem, treba li onaj drugi supružnik koji nije upisan u zemljišne knjige ni kao vlasnik ni suvlasnik, dati svoju suglasnost za ovo darovanje? Ako da, u kojoj formi ta suglasnost treba biti, treba li se ovjeravati kod JB, itd.

Ne treba, ali može osporavati ovaj pravni posao zbog prava na svoj dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija