Jump to content

porez na iznajmljivanje stana


sanja44

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam stan za iznajmiti, sve smo dogovorili, htjela bi da sve bude lagalno i da plaćam porez. Što mi je sve potrebno? Guglala sam, ali svugdje piše drugačiije, pa se nadam da će mi netko tu znati pomoći. Ugovor potpisujem u utorak.

Da li je potrebno imati žiro račun za primanje uplata za najam?

I koliko mi je potrebno ovjerenih ugovora? Majmodavac, najmoprimac, porezna, MUP, još nešto?

 

Unaprijed hvala na svim detaljima

 

Sanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa najmoprimcem morate sklopiti ugovor o najmu nekretnine, koji mora biti u pisanom obliku (nije potrebna ovjera potpisa, niti solemnizacija ugovora kod javnog bilježnika). Kao najmodavac bit ćete dužni plaćati (snositi) porez na dohodak od imovine i prirez porezu na dohodak. Dohodak od imovine po osnovi najma je razlika između primitaka od najma i izdataka što su određeni u paušalnom iznosu. Izdaci se priznaju u visini od 30 % ostvarene najamnine. Početak najma dužni ste prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave (prema mjestu prebivališta) u roku od osam dana od početka iznajmljivanja,a zatim će porezna uprava rješenjem utvrditi mjesečni predujam poreza na dohodak od imovine koji ćete plaćati (do posljednjeg dana u mjesecu za tekući mjesec), po stopi od 12 % tijekom poreznog razdoblja (kalendarska godina ili kraće). Predujam se izračunava na način da se od ukupnog prihoda odbiju izdaci,na koji iznos se potom obračunava porez na dohodak,primjer ako je najamnina 1.000,00 kn, izdaci su 300,00 kn, predujam poreza na dohodak je 700,00 kn x 12 % = 84,00 kn, a mjesečni predujam prireza porezu na dohodak ( prirez ovisi o mjestu,no uzecemo da iznosi 18 %) je 84,00 kn x 18 % = 15,12 kn. Dakle, Vaš ukupni mjesečni predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak u ovom primjeru je 99,12 kn (najamnina je 1.000,00 kn)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

nema takove tablice, no mozete racunati da se radi o prosjecnim cjenama najma u mjestu nekretnine... i naravno njihovoj manje-vise slobodnoj procjeni...

 

Da li ima negdje na netu tablica porezne po kojoj se odredjuje porez na najam stana,znaci ako prijavim poreznoj ugovor na najam stana s manjim iznosom,oni imaju svoju tabelu ovisno o lokaciji stana pa me zanima gdje to mogu saznati
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija