Jump to content

Pravo na Braniteljsku mirovinu


lokos

Preporučene objave

Evo da postavim jedno pitanje, vjerujem da stariju populaciju zanima.

Moj punac 01.01.2015.-e navršava 60 godina. Nedavno je dobio otkaz... ima 34,6 god. staža i sada je bio u mirovinskom te su mu rekli da može dokupiti 6 mj. staža pa bi imao 35 god. te bi onda imao pravo na PRIJEVREMENU MIROVINU. Pitao je dali onda ima pravo na Braniteljsku mirovinu jer će mu civilna biti mala (radnik...) a Hrvatski je Dragovoljac, 1,5 god. u ratu, i gospođa mu je rekla da ona misli da nema pravo na najnižu Braniteljsku? MOLIM pomoć, znate kako je, čovjek bez posla i obitelj...

Unaprijed Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ode u opću invalidsku mirovinu ili profesionalnu kao što sam ja u njoj trenutno i nema status HRV-i a ima nižu mirovinu od 1990 kuna(koliko imam ja) ima pravo kao hrvatski branitelj na tu najnižu braniteljsku mirovinu,samo treba predati zahtjev na mirovinski,e sada gdje i kome predati mislim pravniku na mirovinskom ,ja sam imao sreću da sam zahtjev predao kod rodice koja je baš radila na prijjemu pa je ona to slala dalje,znači ja da nisam tražio tu najnižu braniteljsku bi primao oko 1700 kuna ,nije neka povišica al je više,čak mislim ako ode u starosnu mirovinu da bi imao pravo na veću mirovinu od moje,mislim oko 2500 kuna,nisam siguran jer ti se iznosi mjenjaju,kada bude radio taj zahtjev za mirovinu treba ( ako već nije) priložiti potvrdu da je hrv. branitelj koju može podignuti u uredu za obranu ili kako se već zove,imaš tu:

 

http://mirovinsko.hr/default.aspx?ID=1208

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumio sam,kada ode u "običnu " mirovinu ako je niža od najniže braniteljske ima pravo na najnižu braniteljsku mirovinu,ponavljam ja sam išao u profesionalnu(zbog smanjene radne sposobnosti) i ona bi sada bila oko 1700 kuna a najniža braniteljska (za one koji su u profesionalnoj -civilnoj mirovini) je oko 1970 kuna i toliko imam sada a oni branitelji(znači branitelji bez HRV-i) koji odu u mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad imaju pravo na veću braniteljsku mirovinu mislim oko 2.500 kuna,još da dodam ja nemam status dragovoljca fali mi 2-3 dana(to je masuuuuuuu dana) tako da nemam taj dragovoljački dodatak ,on bi možda dobio i to,znači ako ode u mirovinu i ona bude manja od te braniteljske trebaće predati zahtjev za tu najnižu braniteljsku,to je samo formalnost

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, zaključno; Ide prvo ostvariti pravo (nakon što kupi 6 mj. staža) na civilnu prijevremenu mirovinu, te onda podnosi zahtjev za najnižu braniteljsku mirovinu.

Hvala dalmatino na informaciji i izvini što sam dosadan. Ako ima kakva kvaka da čovjeka ne zahebu, jer mu je gospođa u mirovinskom usprkos što joj je donio upravo povađene papire o sudjelovanju u DR-u i statusu Hrvatskog Dragovoljca rekla: "koliko ja mislim, nemate vi nikakva prava za braniteljsku mirovinu..." ali pitajte nekoga???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam išao u civilnu mirovinu kao invalid rada 1999 godine i taj zakon tada nije bio,mislim da je donešen 2005 godine i kad sam to čuo otišao sam na mirovinski i podnio-predao neki pisani zahtjev koji sam sam pisao a to su mi rekli preko telefona mirovinski u ZG da pišem i predam,mislim da se to nije mijenjalo do danas,možda kada mu dadu mirovinu a bude manja od te braniteljske oni automatski dadu tu braniteljsku mada nevjerujem,u tome i je problem što u ovoj državi nemaš koga pitati za savjet koja prava imaš,da je normalna država oni bi to riješavali bez ikakvih zahtjeva al što se može to je lijepa naša,ponavljam opet kada bude predavao zahtjev za mirovinu neka obavezna da potvrdu o sudjelovanju u domovinskom ratu ako do tada ne uvedu zatvor za takve,jer kod nas je sve moguće

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno se slažem što si rekao. Mislim da će takva biti procedura... A to bi država trebala automatizmom nekim riješavati a ne da ljudi sami ovise o volji nekih službenika ili da se ovako raspituju (osim ako nemaju nekog u mirovinskom) po forumima.

Ništa, vidjet čemo danji tijek stvari pa ću baš javiti kako će dalje teči. hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija