Jump to content

Zakon o suzbijanju diskriminacije


mama1969

Preporučene objave

Dragi svi koji ovo citate i pokusavate pomoci, radi se o slijedecoj situaciji, moj sin je zajedno sa jos cetiri ucenika, maturanata, prekrsajno prijavljen od strane ravnateljice skole koje su pohadali, da su zadnji dan nastave u skolskoj dvorani na predstavljanju maturanata izvikivali #za dom...#, u dvorani je u tom trenutku bilo oko 100tinjak djece, ali ona je po nekom svom principu odabrala njih petero. Ono sto me najvise i jedino zanima jeli taj sporni uzvik prekrsajno dijelo i po kojem zakonu, jer oni su prijavljeni zbog prekrsaja iz cl. 25 Zakona o suzbijanju diskriminacije, a ja jednostavno u svemu tome ne mogu naci poveznicu, jer u ovom Zakonu se ni jednom rjecje ne navodi taj sporni usklik.. Prije same prijave nitko iz skole nas nije kontaktirao niti smatrao vaznim da nas obavijesti o dogadaju, pretpostavljam zbog toga sto su oni punoljetni, ali su jos uvijek bili ucenici te skole pa se takoder pitam gdje nestala ona suradnja SKOLA-RODITELJ..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što se sporni poklik može sankcionirati temeljem nekoliko različitih zakona, a ovisno o okolnostima samog slučaja.

 

Osim zakona kojeg ste vi spomenuli, u obzir mogu doći i Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakon o javnom okupljanju. Teoretski, čak i Kazneni zakon dolazi u obzir, ali tu se onda mora raditi o nečem "malo" jačem doli običnog poklika, te također počinitelj mora postupati s namjerom. Imate recentan primjer sukoba između jednog nogometnog funkcionara i bivšeg ministra, gdje je ŽS i OKS ZG pravomoćno presudio da nije bilo kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. KZ-a, a izričaj je bio poprilično težak.

 

Ovaj čl. 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije može se dovesti u vezu sa spornim poklikom, ali naravno da isto treba dokazati u prekršajnom postupku. Drugim riječima, trebat će se dokazati da su baš upravo spomenuta petorica izvikivali sporni poklik.

 

Također, treba imati na umu kako su i odluke sudova u istovrsnim predmetima različite, tako da je teško prognozirati odluku suda koji će suditi u ovom predmetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, sasvim sigurno je da se ovdje ne radi o stvarnoj namjeri poticanja na mrznju, bio je to zadnji dan nastave, norijada, klinci euforicni, ne opravdavam ih ali s obzirom da takoder radim u srednjoj skoli uvijek pokusavam uzeti u obzir sve okolnosti, a petorica je izabrana voljom ravnateljice koja je nabavila i svjedoke iz zbornice, sa svoje pozicije moze sto god pozeli. Bili smo vec na policiji, uglavnom kazu "priznaj da sto brze i bezbolnije to zavrsi". Na pozivu nije pisalo u kojem svojstvu je pozvan, kao osumljicenik ili svjedok, tako da nije imao niti odvjetnika koji bi sigurno ukazao na neke mogucnosti osim "priznaj jer ima svjedoka". Sad cekamo poziv za sud, a zanima me moze li se izjava osporiti i pristupiti sudu s odvjetnikom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam i na ovom odgovoru, a ako znate koji odvjetnik bi se rado pozabavio ovom situacijom, molim Vas da mi napisete, zaista ne zelim da mi sin takoreci na samom pocetku zivota bude okarakteriziran kao diskriminator ili netko tko potice na mrznju i sl. Nije sporno sto su decki vikali, zajedno s jos 100-tinjak drugih, ali sigurno ne iz mrznje ili neprijateljstva, vec iz gluposti i euforije zadnjeg dana srednjoskolskog obrazovanja. Hvala jos jednom i srdacan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija