Jump to content

Baka s majčine strane,oporuka i polubraća


janamalomanja

Preporučene objave

Baka (s majčine strane) mi je umrla te još nije odrađena ostavinska rasprava, baka možda ostavila oporuku.

Ja sam svjesna da ja i moja dva polu brata sad ništa ne nasljeđujemo jer mi je živa majka i njen muž (nije moj otac te i on što nasljeđuje poštoje s mojom majkom u braku?).Odnosi su narušeni te je komunikacija otežana,htjela bi doznati dali je baka što ostavila oporučno mojoj polu braći.Kako ja mogu saznati kada je ostavinska rasprava ili čitanje oporuke.

Dodatno:

Ako je oporukom mojoj braći baka nešto ostavila,dali to može ikako utjecati na nasljedstvo iza majke to jest dali smo sve troje i dalje ravnopravni ili ja mogu tražiti/dobiti više od njene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da niste zakonski nasljednik, ne možete učestvovati u ostavinskom postupku osim ako ne biste bili oporučni nasljednik.

 

Oporuke se upisuju u Hrvatski upisnik oporuka kod Javnobilježničke komore od koje ostavinski sud po službenoj dužnosti traži podatke o oporuci. Međutim, upis oporuke u upisnik nije obavezan pa može biti valjana i oporuka koja nije upisana u upisnik. Onaj kod koga je oporuka dužan ju je u najkraćem roku poslije smrti ostavitelja predati sudu, ali nisu predviđene kazne ako to ne učini. Dakle može ju i na samom ročištu netko "izvaditi iz džepa".

 

Sud je duža pozvati oporučnog nasljednika da učestvuje u postupku.

 

Muž vaše majke nije zakonski nasljednik njezine majke (tj. bake).

 

Vaša baka i vaša majka su dvije zasebne osobe i nasljeđivanje iza jedne nema nikakve veze s nasljeđivanjem iza druge.

 

Iza smrti vaše majke njezini nasljednici nasljeđuju ono što je u trenutku smrti bila njezina imovina. To što su nasljednici prije toga stekli na neki drugi način nikako ne utječe na ovo nasljeđivanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram se zahvaliti na uistinu opširnom i preciznom odgovoru.Ali niste mi spomenuli kako mogu doznati sadržaj oporuke,pretpostavljam da pošto to niste spomenuli da me o tome služeno nema tko izvijestit(javni bilježnik,sud) ,odnosno uvidom u gruntovnicu mogu vidjeti kako su razdijeljene nekretnine nakon provedenih upisa.Za novac po računima te štednu ako je ista oporučno ili ju javni bilježnik razdjeli ne mogu nikako doznati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija