Jump to content

Državljanstvo RH i pravo na rad


bravar007

Preporučene objave

Poštovani

 

Evo ovako priča ide ja sam državljanin RH ,oženjen sam državljankom Srbije vjenčali smo se 2012.

Dobila je privremeni boravak na 5 godina.

 

Imam dva pitanja

 

1)Koliko dugo ona mora da čeka na državljanstvo?

2)Da li ona može da radi konkretno kao čistačica ?

 

Iako moja žena ima srednju školu i fali joj par ispita da bi završila fakultet naišla je na poslodavca koji kože da ne može da je primi jer je njihov advokat rekao da ona nema pravo da radi.

 

 

Moje mišljenje je da neće da je primi jer nemože da ostvari poticaj od države ,jer isključivo zapošljavaJU radnike sa biroa zbog poticaja i dugotrajno nezaposlene.

I uporno lažu i daju kontra istinite izjave i totalno ne logične.Zadnji puta su joj rekli da mora da čeka 8 godina kako bi stekla pravo na državljanstvo i tek onda može da radi.

Strani državljanin spajanjem obitelji sa državljaninom RH mora da čeka 5 godina i da boravi na istoj adresi i tek onda stiče pravo da zatraži državljanstvo.Ima tu još nekih stvari npr mora da bude unutar tih godina toliko i toliko,da nije kažnjavan, itd......

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tek kad bude imala stalni boravak imat će pravo tražit državljanstvo,čl.10 http://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu

 

"

Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom može steći hrvatsko državljanstvo ako mu je odobren stalni boravak i živi na području Republike Hrvatske, te ako se iz njegovog ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj.

 

Prema odredbi članka 92. Zakona o strancima (NN 130/11), stalni boravak može se odobriti strancu koji do dana podnošenja zahtjeva ima neprekidno 5 godina odobren privremeni boravak." http://www.mup.hr/1164.aspx.

 

Smije radit ako je netko hoće zaposlit.

"Prema članku 73. stavku 3. točki 3. Zakona o strancima, stranci kojima je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji sa strancem na stalnom boravku ili azilantom te strancem kojem je odobrena supsidijarna ili privremena zaštita, mogu u Republici Hrvatskoj raditi bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija