Jump to content

Upravni postupak-žalba


anonimno

Preporučene objave

U nadležnom područnom uredu HZZO podnosi se zahtjev za donošenjem prvostupanjskog rješenja, a zbog odbijene zdravstvene njege ili zbog djelimično odobrene (piše to na dnu obrasca kojim se odobrava kućna njega). Kad se to prvostupanjsko rješenje zaprimi u roku od 15 dana na isto se može izjaviti žalba.

 

 

O pravima iz obveznog zdravstvenog osiguranja odlučuje Zavod u pravilu bez donošenja rješenja.

Zavod donosi rješenja o pravima iz obveznog zdravstvenog osiguranja kada je to utvrđeno općim aktom Zavoda ili na zahtjev osigurane osobe.

 

Radi zaštite prava iz ovoga Zakona, osiguranim se osobama u Zavodu osigurava dvostupanjsko rješavanje u postupku koji je pokrenula osigurana osoba.

Drugostupanjsko rješenje Zavoda je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo odgovora pravnice iz zdravstvene ustanove , kolega. zdravtsvenu njegu u kući provodi na prijedlog liječnika opće medicine i po odobrenju liječničkog povjerenstva HZZO, medicnska sestra općeg smjera kojoj je Prijedlog za provođenje zdravstvene njege u kući nalog za rad. dakle, medicinska sestra previja ranu u kući. kako je praksa na terenu drgačija od zakonskih odredbi najčešće i prije odobrenog prijedloga samo na temelju liječničkog prijedloga da bi se msnajilo čekanje pacijenata na njegu jer su u pitanju dugotrajni bolesnici i bolesnici koji su netom otpušteni iz bolnice. Rok za odobrenje liječničkog povjerenstva je 15 dana što po zakonu znači ako danas izađem sa prijevojnom ranom iz bolnice i određena ni je njega u kući trbam čekati !% DANA NAJMANJE DA ME NETKO DOĐE PREVIT. eto hrvatsko zdravstvo. i gospošđa od prije je u pravu. prema mom iskustvu upravno rješenje za ovakve probleme se čeka po 2mjeseca!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa da!baka ima otvorenu ranu na nozi i dolazi joj sestra 3 puta tjedno. ja joj preko liječnika i sestre koja dolazi u kuću produžujem prijedlog svaki mjesec. sestra mi je rekla da se stanje pogoršalo i da treba povećat broj previjanja što sam i pitala doktoricu. ona je pak rekla da se žalim na hzzo. eto tako je i krenulo moje pitanje o upravnom postupku. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo odgovora pravnice iz zdravstvene ustanove , kolega. zdravtsvenu njegu u kući provodi na prijedlog liječnika opće medicine i po odobrenju liječničkog povjerenstva HZZO

 

 

Ovim Pravilnikom uređuje se ostvarivanje prava osiguranih osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Zavod) na zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući (u daljnjem tekstu: zdravstvena njega), te uvjeti i način njihova ostvarivanja.

 

Pod pojmom rehabilitacije iz stavke 1. ovog članka podrazumijeva se pasivno i aktivno razgibavanje u okviru mjera zdravstvene njege osigurane osobe Zavoda (u daljnjem tekstu: osigurana osoba) koja se provodi u kući osigurane osobe.

 

Osigurana osoba ostvaruje pravo na zdravstvenu njegu na osnovi utvrđenih sljedećih stanja:

 

– nepokretnosti i slabije pokretnosti (uz tuđu pomoć ili uz upotrebu klupice)

– kronične bolesti u fazi pogoršanja ili komplikacije, uz uvjet da izabrani doktor istodobno provodi liječenje u kući, a indicira i zdravstvenu njegu

– prolaznih ili trajnih stanja u kojima nije moguće samozbrinjavanje

– nakon složenijih operativnih zahvata koji zahtijevaju previjanje i njegu rane, te skrb za anus praeter i ostale stome

– kod terminalnog bolesnika.

 

Provođenje zdravstvene njege može se odobriti maksimalno sedam puta tjedno.

 

Dnevno se može maksimalno odobriti postupaka njege u kući u trajanju od 135 minuta bez uračunatog vremena puta.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

doktorica temeljem popisa ugovornih ustanova za svoju općina poziva ugovornu ustanovu- provoditelja zdravstvene njege u kući i liječnik u toj priči ima ulogu nadzora. sve sugestije dolaze od strane patronaže i medicinske sestre iz njege u kući. rad medicinske sestre u tih 15 dana ''iščekivanja'' odobrenog prijedloga je ststus quo jer ne zna da li će joj odobrit postupke prema prijedlogu liječnika. u praksi je najčešće tako da zbog restrikcija u zdravstvu preložene mjere se smanjuju pa medicnska sestra odradi u tih 15 dana 5 posjeta umjesto retrogradno odbrena 2 posjeta. mi pravnici u zdravstvu borimo se sa hrpom nelogičnosti. a to je tek početak klupka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija