Jump to content

BiH: Bez prava na povlaštenu mirovinu ostaje 2.000 bivših časnika HVO


Mrljavac

Preporučene objave

SARAJEVO, 17. rujna 2014.(Hina) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku na temelju koje će oko 2.000 razvojačenih branitelja, uglavnom nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izgubiti dosadašnje pravo na povlaštene mirovine, izjavio je u srijedu u Sarajevu entitetski ministar za pitanja barnitelja Zukan Helez.

On je na konferenciji za novinstvo kazao kako je vlada prije dva tjedna donijela odluku kojom su poništeni raniji akti o nazivlju postrojbi i zapovjednih struktura Armije BiH, HVO i Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Na temelju tih akata utvrđivan je i status osoba koje su kao časnici tijekom rata najmanje godinu dana obnašali dužnosti na razini zapovjednika bojne. To je opet bio temelj za primjenu zakonskog prava na mirovinu pod povoljnim uvjetima nekadašnjih pripadnika vojske Federacije BiH, a Helez tvrdi kako su ga koristili uglavnom bivši časnici HVO.

"Oni su imali potvrde da su po 12 mjeseci bili na poziciji zapovjednika isturenog zapovjednog mjesta. Svatko tko ima neku vojnu izobrazbu znat će da se na takvoj poziciji ostajalo tek kratko vrijeme", primjer je kojega je naveo Helez.

Ministarstvo kojemu je na čelu Helez procijenilo je kako u ranije donesenim aktima nisu na isti način bile definirane zapovjedne pozicije u Armiji BiH i HVO pa su i mirovine stoga odobravane protuzakonito.

Po Helezovim su riječima u pitanju mirovine koje su u prosjeku iznosile 800 konvertibilnih maraka (oko 410 eura).

Na temelju tog izračuna procijenjeno je kako je na nezakonit način na ime ovih mirovina od 2006. godine godina isplaćeno više od 80 milijuna eura.

Na izravan upit hoće li prava biti uskraćena isključivo pripadnicima HVO Helez je kazao kako "ne može govoriti o imenima, no sve će se znati vrlo brzo". Najavio je podnošenje kaznenih prijava protiv osoba koje se smatraju odgovornima za ove propuste.

 

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija