Jump to content

Autorski Ugovor - industrijski dizajn


daxo

Preporučene objave

Novi sam na legalisu stoga izvinite na dublo postu, sada sam tek uočio da je ovo prava rubrika na forumu.

 

Dakle radi se o sljedećoj situaciji, neko vrijeme sam uložio u pronalaženje i osmišljanju dizajnerskog rješenja za potrebe hobista srodno mojem hobiju. Modeli na daljinsko upravljanje, igračke.

 

Ubrzo nakon moje objave rendera(slika) mog rješenja na stranom forumu nekoliko proizvođača me je kontaktiralo od kojih sam sa jednim od njih započeo suradnju na razvoju tog proizvoda, s obzirom da je razvoj mog rješenja u finalnoj fazi testiranja mog prototipa moram nekako pronaći način kako da legalno primim novac u obliku naknade za autorska prava(royaltys) za taj proizvod.

 

Dakle, za svaku prodanu jedinicu(komad) proizvoda trebam primiti naknadu za autorska prava na dizajn i mehaničko rješenje od proizvođačeve dobiti po komadu, određeni postotak. Rečeno mi je da je autorski ugovor naj primjereniji za ovaj slučaj.

 

Zanimalo bi me što je sve potrebno napraviti po tom pitanju, odnijeti potpisani i valjani autorski ugovor u poreznu upravu? Koliki porez mogu očekivati? Ukratko, sve što mi možete savjetovati u svezi ovog slučaja mi je od velike pomoći!

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Prije svega, čestitke na uspjehu! Lijepo je vidjeti ovako uspješnu priču. Prvo bi svjetovao da razmislite o zaštiti svog rješenja, prema ovome što ste naveli vjerojatno kroz registraciju industrijskog dizajna.

 

S obzirom da ste fizička osoba, vjerojatno bi vam najprimjereniji način za primitak naknada bio putem autorskog ugovora. Ukoliko te neknade budu trajnije i značajnije možete razmisliti o registraciji pravne osobe (d.O.o. / j.d.O.o.) putem koje bi izdavali račune, pa bi vam one stizale putem žiro računa, a vi bi putem pravne osobe izdavali račune za te primitke. Kod autorskih ugovora u kod kojih su i autor i korisnik u Hrvatskoj, korisnik je obvezan obračunati i uplatiti iznos poreza zajedno s isplatom autoru. S obzirom da je vaš korisnik (platitelj) u inozemstvu treba s njim vidjeti da li vam on može uplatiti bruto iznos. Ako je to slučaj, onda bi vi morali obračunati porez i prirez na svaki primitak i uplatiti ga u državni proračun. Porez na autorski ugovor se plaća tako da se oporezuje 70% ukupnog iznosa primitka (preostalih 30% se priznaje kao materijalni trošak i ne oporezuje se) po stopi 25% + prirez grada u kojem živite.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija