Jump to content

22 ili 5 posto


anonimno

Preporučene objave

Ja mislila da je stvar jednostavna a kad ono puno ljudi gleda me u čudu.. dakle pravna osoba kupuje od druge pravne osobe (koja više nije investitor jer blažena bila kompenzacija vlasništvo se seli s jedne firme na drugu da se zatvore dugovi) novoizgrađeni apartman i u kupoprodajnom ugovoru napominje da je ukupna cijena uvećana za PDV ili ti ga 22%. Dodaje članak da porez na promet nekretnina od 5 % plaća kupac. U ugovoru je raščlanjeno što ide u kvadraturu kupoprodaje i navodi se osim korisne površine stana i parkiralište, ali se nigdje ne spominje dio zemljišta. Ja sam mišljenja da je parkiralište tretmana kao i građevina. Ukupno ima 5000 dijelova a kupac kupuje dio od 200 dijelova. Pitam ja sad koji porez na promet nekretnina, kad je na cijeli iznos obračunat PDV. Naime u zakonu stoji da se na novosagrađene građevine ne zaračunava 5% ukoliko je prodavatelj bio u mogućnsti koristiti pretporez, tj. ako je u sustavu PDV-a, što doo svakako je.

Vidjela sam neke druge primjere ugovora gdje je na određeni dio zemljišta obračunato 5 %, ali onda taj iznos nije bio terećen porezom od 22% i bilo je točno specificirano koliki je to iznos od ukupnog.

Najbolje od svega je što prodavatelj ima odvjetnika koji tvrdi da se na cijelokupan iznos još plaća i 5 %.

Stvarno me zanima vaše cijenjeno mišljenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

porez na promet nekretnina se placa na vrijednost tog dijela bez te novosagradjene nekretnine u kojoj je i cijena komunalnog doprinosa.

dakle, porezna uprava ce izvrsiti procjenu koliko vrijedi ta nekretnina bez te zgrade uvecana za komunalni doprinos, pa ce te vi na 200/5000 dijela te procijenjene vrijednosti platiti 5% (ako vam je prva nekretnina mozete se osloboditi u odredjenom dijelu ili u cijelom)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija