Jump to content

Kako se upisati kao vlasnik nekretnine ako je u gruntovnici upisan netko drugi?


Dorja1703

Preporučene objave

Pozdrav!

Riječ je o čestici na kojoj su kuće mog oca i sestrične. Kuće su građene 60-tih, gradili su otac i njegov brat. U gruntovnici sve glasi na moju sestričnu (roditelji su joj umrli). Moj otac ima ugovor u kojemu je navedeno koji su dijelovi kuće i dvorišta njegovi.

 

Što treba napraviti da se u gruntovnicu on upiše kao vlasnik?

 

Pod uvjetom da sestrična surađuje, kakav ugovor sklopiti da bude važeći i da se otac može upisati u gruntovnicu? Ugovor o darivanju ili ustupanju?

 

U slučaju da ona odbije, može li se dići tužba na temelju dosjelosti (otac živi u svojoj kući skoro 50 god, kuće nisu odvojene fizički ali svaka ima svoj kućni broj i svoje priključke)?

 

Ili što učiniti?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

To može biti sporazum među strankama sastavljen kod javnog bilježnika i ovjeren od istog.

Sporazum bi trebao sadržavati podatke iz gruntovnice i priznanje vlasnika da priznaje činjenično stanje ,i priznaje vlasništvo i posjed nad objektima koje datira od izgradnje istih .

Takvo činjenično stanje odgovara usmenom dogovoru među srodnicima od 1960.g.

Na temelju takvog sporazuma trebalo bi zatražiti u sudskom ispravnom postupku

izmjene u gruntovnici i katastru na temelju sporazuma .Moguće je da na temelju tog sporazuma JB zatraži izmjene u gruntovnici i katastru po službenoj dužnosti .

 

Pozdrav!

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

 

Što treba napraviti da se u gruntovnicu on upiše kao vlasnik?

 

Pod uvjetom da sestrična surađuje, kakav ugovor sklopiti da bude važeći i da se otac može upisati u gruntovnicu? Ugovor o darivanju ili ustupanju?

 

u dogovoru sa sestričnom pokrenite tužbu za utvrđivanje prava vlasništva.

na sudu sestrična prizna tužbeni zahtjev i potvrdi da je gradilište kupljeno zajeničkim novcemi. da je u suglasnosti suvlasnika na parceli izgrađen objekat za stanovanje u suvlasništvu 1/2 i 1/2 ili dva objekta koji je svaki suvlasnik parcele gradio za sebe.

 

ako bi problem rješavali darovnim ugovorom tada bi bili obvezni platiri porez na "darovanu nekretninu"

 

predpostavljam da su brača kupila parcelu za gradnju kuće ili su je nasljedili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Nažalost, stanje nije onakvo kakvo sam mislila da jest.

 

U gruntovnici nažalost nije upisana kuća, već samo dvorište. Kuća tamo stoji od 60-tih, i nitko od njih se desetljećima nije potrudio srediti stanje.

Dakle, na mjestu gdje stoje sestričnina stara i očeva novija kuća nadograđena na tu staru, stoji dvorište.

Bila sam kod bilježnika, koji je rekao da jedino možemo dijeliti to dvorište jer je ono jedino upisano u gruntovnicu.

 

I kako sad podijeliti cijeli taj cirkus? Kako znati u kojem postotku dijeliti? Kuće su doslovno isprepletene, otac ima dio stare kuće (od sestrične) na koju je nadogradio noviju; njegov kat ide preko njezine garaže.

 

Osim bagera, koje su uopće opcije? Geodet, ili odvjetnik? Sestrična se slaže da se sve podijeli na temelju postojećeg stanja.

 

Hvala :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

U katastru sigurno postoje avio snimci na kojima se vide objekti ili objekt .U katastru bi trebali dobiti potvrdu da je na toj čestici evidentiran objekt . Naime , sve što je sagrađeno prije 15 veljače 1968 smatra se legalnom gradnjom ,koju ne treba dalje legalizirati ,već se ista temeljem potvrde Županijskog ureda za urbanizam uknjižuje u

gruntovnici i kasnije se sporazumom dijeli .

Za početak Vam ne treba ni geodeta ni odvjetnik ,već se sama potrudite ishodovati te potvrde ,najprije u katastru , a zatim u ŽU.

Ako u katastru nemaju evidentirano na avio snimci tada podnesete zahtjev za izdavanje potvrde kojom se potvrdjuje da je objekat sagrađen prije 15.02. 1968. i predložite dva svjedoka ili jednog koji će potvrditi tu Vašu tvrdnju da je objekat sagrađen prije navedenog datuma .Županijski uredi imaju ili bi trebali imati obrazac koji bi samo ispunili

podacima o K.č. na kojoj se nalazi objekat ,da je sagrađen prije 15.02. 1968. i kao svjedoka predložite recimo sestričnu ili nekog drugog.

Kada dobijete potvrdu tražiti ćete da se objekat evidentira u katastru i gruntovnici.Sada bi Vam trebao ovlašteni geodeta koji bi sastavio geodetski elaborat

o promjeni na k.č. i prijavni list za gruntovnicu .Istovremeno Vam može JB sastaviti sporazum o diobi nekretnina.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala na odgovoru!

 

Imam izvod iz katastarskog plana na kojem jest ucrtana stara kuća i izvadak na kojem su u rubrici "Obiteljsko očevo i rođeno ime posjednika" navedeni moj stric i otac.

 

Sestrična je podnijela zahtjev za legalizaciju stare kuće, odobreno je i ovih dana će se otići upisati u gruntovnicu.

 

Ako sam vas dobro shvatila, nakon što se ona upiše, moći ćemo ići bilježniku sastaviti ugovor o darivanju?

 

Sramim se reći, ali na svoj dio stare kuće otac je 70-tih nadogradio noviji, NIJE HTIO do danas podnijeti zahtjev za legalizaciju. Sad je naravno kasno.

 

Znači, pošto taj noviji dio "ne postoji" i nije u papirima, otac i sestrična bi dijelili staru kuću i dvorište po omjeru koji odredi geodet?

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Sestrična Vama ništa ne daruje .Sklopite sporazum o diobi vlasništva.Sporazumom bi se utvrdilo činjenično stanje kako se odvijalo.Vaš otac je temeljem usmenog pristanka svojim sredstvima sagradio tj. nadogradio objekat prije 15. veljače 1968. Sestrična priznaje činjenično stanje tj. ne osporava vlasništvo nadograđenog dijela .Na darovanu nekretninu plaća se porez ,. Zato je bolje sklopiti sporazum o identifikaciji vlasničkih djelova temeljem građenja .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas pomozite . baka je oko 1980 god kupila zemljiste na podrucju

Gornje dubrave.to tada nije bilo zemljistw namjenjeno gradnji stambenih kuca

Kuce su ipak izgradene prikljuceni svi priključci. Sada smo podnjeli zahtjev za legalizaciju subvencioniranu od grada. Baka ima katastarski list posjedni list

Ali je izgubila tj mi smo sve prevrnuli ali ne mozemo nac kupoprodajni ugovor. Pitanje ;kako da sad postupimo?? Da li mozda znate na temelju cega su oni tada upisali baku u katastar kao vlasnika tj postoji li mozda negdje kod njih kopija toga ugovora ili sto da radimo. Zivimo u toj kuci vec preko 30 godina . pomozite:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

U katastru pogledajte na temelju čega je baka registrirana kao korisnik.

U zemljišnim knjigama provjerite tko je upisan kao vlasnik te nekretnine . Moguće je da je Vaša baka registrirana kao korisnik u katastru temeljem rješenja o pravu korištenja .

Vi ako ništa ne nađete tada Vam preostaje da ustanete tužbom protiv fizičkih ili pravnih osoba nupisanih u zemljišnim knjigama na toj nekretnini pa da se sudskim putem utvrdi pravo vlasništva temeljem korištenja i dosijelosti.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija