Jump to content

Konačno, pravomoćno i izvršno rješenje


anonimno

Preporučene objave

1) pravomoćnost - procesnopravni institut putem kojega se onemogućuje ponovno odlučivanje o stvari u kojoj je u redovnom postupku konačno odlučeno (ne bis in idem), pravomoćna su ona rješenja protiv kojih se ne može izjaviti žalba niti pokrenuti upravni spor

 

2) konačnost - znači da je postupak donošenja rješenja (upravnog akta) završen. Ono u svim oblicima konzumira žalbu, za razliku od pravomoćnosti koje konzumira i žalbu i tužbu. Vremenski se konačnost javlja prije pravomoćnosti (u pravilu), no moguće je da se i podudaraju (kad protiv drugostupanjskog rješenja nije dozvoljena tužba)

 

3) izvršnost - znači mogućnost ostvarenja izreke dispozitiva akta, nastupa prije pravomoćnosti (tužba u pravilu nema suspenzivno djelovanje) a moguće je da se i podudara s pravomoćnosti (kad je prema zahtjevu tužitelja došlo do odlaganja izvršenja do konačnosti sudske odluke), Izvršnost i konačnost u pravilu se poklapaju, osim u slučaju kada redovni pravni lijek ne odgađa izvršenje akta. Ima i slučaj kada izvršnos nastupa nakon konačnisti, ako se povodom tužbe odgodi izvršenje upravnog akta do konačne sudske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kak da ti to pojednostavim?

 

Pravomoćnost ti je kad na rješenje ne možeš izjaviti žalbu (recimo prošlo je 15 ili 8 dana) ili pokrenuti upravni spor (to ti je valjda jasno)

 

Izvršnost je kad je ono što piše u rješenju moguće izvršiti ili se mora izvršiti jer žalba ne odgađa izvršenje. Recimo odobrava se nešto. Kad je rješenje izvršno onda se to odobreno može realizirati.

 

Konačnosti ostavi na miru i nemoj se zamarati s tim pojmom jer ti to ne treba.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija