Jump to content

Kako saznati da li je netko kažnjen?


anonimno

Preporučene objave

E pa da, da je prijavljen,a ne i kažnjen, no kako je nedavno objavljeno u novinama to bi "prijatelja" moglo doći kojih 7.000,00 kn, ili još gore, da izgubi posel.

 

Zato ako stvarno imaš prijatelja, nemoj to od njega tražit.

 

Inaće znanja radi, kaznenu evidenciju vodi Ministarstvo pravosuđa, i to o svim pravomoćnim presudama. Ods općinskih i županijskih sudova se može na zahtjev osobe dobiti potvrda da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak ili istraga-istražni postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... nije to baš tako ... frend ili frendica ne mogu biti bilo tko. Radi se o tome da ta osoba i inače ima dnevni uvid u dosjee osoba ... i koja to smije ovlašteno pogledati.

 

Postoji još jedan način, ako je situacija zaista takova da to opravdava : obratite se osobno inspektoru krim-policije, objasnite cijelu situaciju, ako je to zaista tako ozbiljno.

 

Samo, tu morate biti spremni na sve i svasta : od toga da Vas lijepo prime, pa do toga da provedete u policiji cijelo popodne uz rizik da Vas proglase pljackasem HNB-a. Sve zavisi na koga cete naici.

 

Ako govorite istinu pred inspektorom krim-policije, ne brinite, iste sekunde znat ce da ste iskreni. Nece Vam reci sve podatke o osobi koja Vas zanima, ali ako ga lijepo zamolite, reci ce Vam podatak koji trazite, ako on ocijeni da je to ispravno i opravdano u Vasem slucaju.

 

Taj frend ili frendica je upravo ta navedena osoba.

 

Samo, drugo je pitanje da li Vam se to zaista isplati i koliko je ozbiljan razlog zbog kojeg Vas to zanima.

 

Nazalost, bio sam u prilici vec nekoliko puta uciniiti upravo to - otici na policiju, traziti inspektora krim-policije za konkretan slucaj. Primili su me u svim slucajevima izuzetno ljubazno. Doduse, ponekad sam se nacekao i po nekoliko sati, za koje vrijeme nije bas pametno nekuda ici. Ali, isplatilo se. I to u nekoliko razlicitih mjesta.

 

Sve ovisi o razlogu Vaseg pitanja. Ako je razlog bezazlen, zaboravite. Ako je razlog ozbiljan, onda se nemate cega bojati, otidjite i objasnite sto je Vas problem.

 

A sto se tice evidencije pravosudja ... ona nije isto sto i dosje. U dosjeu Vam doslovno pise kada i gdje ste krivo parkirali i zasto, koga ste krivo pogledali i kada, ili ste osoba koja je toliko dobra da ju cak nemaju ni u evidenciji. Ali, ako je ta osoba manje dobra, moguce je da u evidenciji pravosudja necete nista naci, a u dosjeu lijepo npr. pise da je prije 7 god. kaznjavan radi nasilja u obitelji, da je prije 5 god. odsluzio kaznu i izasao iz gajbe, da je prije 6 god. nekome prijetio i bio prijavljen, da je ... a u evidenciji pravosudja ce samo lijepo reci da se protiv iste osobe ne vodi nikakav kazneni postupak ... i to je tocno. Sto dakle, u stvari, Vama treba ?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji kaznena evidencija. Osoba koja je pravomoćno osuđena, nakon isteka zakonskog roka, više nije u evidenciji i može se smatrati savjesnom i poštenom osobom.

Nadalje, policija nema takve podatke, ima "spis" ako su se provodili policijski izvidi i slično.. Osoba može biti osuđena a da policija nije nikada čula za tu osobu jer se je podnijela kazn. prijava direktno (kako bi i trebalo biti) državnom odvjetniku, a slučaj je bio takav da im tehnička pomoć policije nije trebala.. Inače, osoba koja traži takve podatke, mora imati pravni interes.

Odavanje takvih podataka, je kazneno djelo..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... ni ne znate sto sve postoji u policijskom dosjeu o Vama, meni, ... bilo kome drugome.

 

Ja sam se uvjerio u to sto se sve tamo moze naci. izuzetno neugodno sam bio iznenadjen kad sam (navedenim putem) cak saznao da u tom istom dosjeu mozete pronaci podatke koji ...

 

... ma, znate sto ... jednog dana, ne daj Boze, ako dodjete u priliku da vidite svoj dosje, znat cete da govorim istinu. Sve ostalo ... zakon je jedno, a ono sto se vodi o nama ... sasvim drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo, ja o tome nešto znam..

i znam da među tim podacima može, ali i ne mora biti, ishod/pravomoćna presuda povodom prijave koju je policija podnijela, a koja je dalje procesuirana..sud presudu ponekad dostavi, ponekad ne...

i znam da se ti podaci vode pod službena tajna..

i znam da svaka osoba uposlena u pp nema pristup svim podacima, kao i da se vodi evidencija svakog otvaranja/ulaska u određene podatke, tako da se u slučaju frke, može vidjeti tko je i kada i što gledao..

 

čovjek je u prvom postu pitao kako doći do podatka o kaznenoj osuđivanosti određene osobe..

eto, taj podatak kako je već odgovoreno, ne može dobiti kao privatna osoba..evidenciju vodi Min. pravosuđa i podatke dostavlja samo za to ovlaštenim i određenim institucijama/službama na njihov zahtjev..

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo da se nadovežem,pa ako netko ima komentar... naime podaci iz ke koje vodi min. pravosuđa se moraju brisati, dok s druge strane ovo što vodi mup se ne briše, a kako sam se raspitala ne postoji nikakva regulativa koja bi nalagala policiji da to briše i to ostaje doživotno u njihovoj evidenciji,jer ih se nikako ne može prisiliti da to obrišu iz svoje evidencije.ako netko zna nešto o tome molim da me uputi

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

No way.

 

Iliti u prijevodu : nema sanse.

 

Ako nadjete hackera da Vam to napravi, ide on u buksu, a i onaj ko mu je nalozio da to napravi.

 

Iako, sve je moguce. Samo bi morali biti neki novi James Bond da Vam to uspije, ili bi morali nekog iz POE, SOE, ili kaj ti ga ja znam zamolit da obrisu Vas file ...

 

... za obicne smrtnike (sve nas ostale) - neizvedivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... a to je da u ovoj drzavi postoji netko iznad policije. Podaci u dosjeima su itekako interesantni odredjenim institucijama posebno u kriznim situacijama. To JEST jedan od razloga zbog kojeg u nasim dosjeima neke stvari nikada nece biti brisane, ili ce biti vidljive samo onima kojima je do toga i stalo.

 

Usput, nemojte misliti da je to jedini nacin pracenja svakog od nas. Modernizacijom, informatizacijom, usavrsavanjem metoda za identifikaciju, prakticno svakim danom o svakome od nas postoji sve vise podataka o tome gdje smo bili, sto smo radili ...

 

... mislite da je ovo vic ? Ne, ovo je za plakanje !

 

Primjer ? Autoputevi. Kamere vas snimaju na ulasku na autoput, biljeze vozilo, na snimci se vidite kao vozac.

 

U svakoj banci su kamere. Kada odete u banku, snimljeni ste.

 

Kod vecine bankomata su kamere. Stavite karticu, identificirate se, a kamera vas snimi.

 

Dakle, ne samo da su evidentirana djela, nego se radi i o cinjenici da svakog dana postoji sve vise podataka o tome tko smo, gdje smo, sto radimo ...

 

... sto vise kartica imate, to vas se lakse prati.

 

Sto vise registriranih mobitela imate, to vam lakse mogu detektirati kljucne rijeci.

 

To je stvarnost. Jos uvijek zivimo na Balkanu, ali tehnika ide dalje, sa Balkanom ili bez njega.

 

A ovo sa policijskim dosjeima ... je samo sala u odnosu na sve ostalo sto postoji o nama.

 

Ovo je trebala biti inace rijec utjehe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

osoba me može tužiti bez problema bez obzira što je pod uvjetnom kaznom?

 

naravno da moze, ako je pod uvjetnom kaznom, nije mu uskracen pristup sudu!

 

otkud ti uopce ideja da te netko ne moze tuziti zato sto bi bio pod uvjetom... znaci uvjetno osudjene u roku kusnje mozemo pljackati, varati, okrasti, ubiti, a oni nas ne smiju tuziti?!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...
Ne smije ni doma jer su to službeni dokumenti i nema rada kod kuće.I dosje osoba ne postoji postoji dosje predmeta.

 

Krivo si me shvatio. Jasno da je riječ o službenim dokumentima, ali i sam znaš da se radi i doma. Itekako.

 

Mislim da je bit pitanja usmjerena na činjenicu, da li on to može uzet doma da bi onda pokazivao ekipi i, u principu, tračao čovjeka ili ne znam već kaj.

 

Znači, formalno ne smije ni jedno ni drugo, ali stvarno ne bude imao problema, ako to radi isključivo u svrsi posla. Nisam još čuo za slučaj da je netko kažnjen zbog toga jer previše radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija