Jump to content

Statut lokalne samouprave


Amateri

Preporučene objave

U Statutu Grada je određeno: "U trgovačkim društvima u kojima je Grad jedini osnivač gradonačelnik je jedini član skupštine društva".

 

Na prvi pogled mi je potpuno nelogično da jedan čovjek može biti najviše kolektivno tijelo upravljanja trgovačkog društva, ma kako to bilo nespretno napisano u nekom pravnom aktu.

 

Jasno mi je da je zbog jedne rečenice neozbiljno tražiti poništenje Statuta, jer donošenje Statuta je neprikosnoveno pravo i obaveza lokalne samouprave.

 

No, kako se odrednica "jedinog člana skupštine" prvodi samo kada su u pitanju naknade za rad ili zapošljavanje po mogućnosti podobnih, a nikako na odgvonost propasti (bankrota i stečaja toh trgovačkog društva), ta odrednica u naravi daje gradonačelniku "pravo vlasništva" nad gradskom imovinom koji za ništa ne odgovara.

 

Ne bi bilo sporno da npr. gradonačelnik sukladno svojim ovlastima ima ovlast imenovanja Skupštine, ali da samo on bude skupština je, po mome, silovanje demokracije.

 

Probao bi srušiti tu odredbu u Statutu, jer člankom 42. Zakona o lok/reg samoupravi je data funkcija predstavljanja Gada gradonačelniku, a mišljenja sam da to znači predstavljanje Grada "prema van", a ne da bude jedini član koletkivnog tijela upravljanja (skupštine) td.

 

Molim savjet kome uputiti prijavu/tužbu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija