Jump to content

Doškolovanje i alimentacija


Dorian71

Preporučene objave

Molim Vas, može li se dogoditi da sutkinja ne uvaži tužbu za prekid uzdržavanja u sljedećem slučaju: sin je dvaput ponavljao razrede u srednjoj školi (1. i 2.), pred kraj 3. razreda, prekinuo je školovanje. Upisao je doškolovanje za kuhara (uz plaćanje), ima 19 i pol godina?

Ako se tako nešto dogodi (a moguće je, jer se radi o malom mjestu i o pristranostima, a predsjednica suda je i sutkinja u ovom slučaju), komu mogu uložiti žalbu, i smatrate li da sam u pravu?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Prema čl. 73. st. 6. ZPP-a, zahtjev za izuzeće mogli ste podnijeti do zaključenja rasprave. Kako iz opisanog scenarija ispada da to niste učinili - po tom pitanju je priča završena. Tim više, što ispada da bi se radilo o razlogu za izuzeće iz čl. 71. t. 7. ZPP-a, koje ne predstavlja tzv. apsolutno bitnu povredu odredaba parničnog postupka, pa se na tu činjenicu ne možete pozvati ni u žalbi. Ali zato u žalbi možete ukazati na eventualne druge manjkavosti u prvostupanjskoj presudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Zahvaljujem Vam na odgovoru!

Dogodilo se kako sam i pretpostavio: sutkinja tvrdi da trebam plaćati do datuma prestanka školovanja, prema čl. 212. OZ-a, bez obzira što je dijete prekinulo redovito školovanje i što sada ide u večernju školu za kuhara. Sutkinja tvrdi da se školuje i dalje, a redovno školovanje je završio u 5.mj.2014.

Kako to može biti, kad nije završio redovno školovanje, već samo 2. razred SŠ, i to nakon 5 godina pohađanja srednje škole?

Sutkinja tvrdi da se u ovom slučaju zanemaruje dio OZ-a u kojem se govori o redovitom obrazovanju.

Je li to, zaista, tako???

Hvala!

 

Ažurirano

 

Mogu li išta učiniti? Kad dođe pravomoćna presuda (sutkinja će tek za desetak dana donijeti presudu), ima li žalba smisla??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nezahvalno je prognozirati ima li žalba smisla ili ne, bez uvida u konkretnu presudu. U svakom slučaju, vaše je pravo i njenim izjavljivanjem nećete ništa izgubiti u odnosu na trenutnu presudu.

 

Inače, na pravomoćnu presudu prava žalbe više nema. Revizija je u ovim predmetima moguća, ali samo i isključivo izvanredna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se radi o presudi prvostupanjskog suda(općinskog) primitkom presude treba postupiti po uputi o pravnom lijeku i protiv presude podnijeti žalbu županijskom sudu.

ako ne podnesete žalbu (u ostavljenom roku) presuda postaje pravomoćna i dužni ste plaćati uzdržavanje po presudi.

za žalbu bi bila poželjkna pomoć stručne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima!

Razmislit ću o Žalbi, no nisam siguran - možda je presuda zakonska - činilo mi se da ni sutkinji nije bio jasan čl.210. st.2 u mom slučaju, jer dijete nije zavšilo školovanje, već samo 2. raz. SŠ.

 

Imao je mogućnost nastavka redovnog obrazovanja, u 3. razredu, nije to želio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija