Jump to content

aktivna legitimacija


akaco

Preporučene objave

Moj slučaj ovrhe je malo specifičan (barem za mene). Dugovao sam banci određen iznos (s tim iznosom se nisam slagao pa sam slao prigovore banci koja se uopće nije ni udostojila odgovorit -no to nije više ni bitno).

27.10.2014.g. sam zaprimio obavjest od banke da je dana 14.10.2014.godine cjelokupna tražbina ustupljena drugoj tvrtki.

07.11.2014.g. zaprimam prijedlog za ovrhu od strane banke koja se stavlja u svojstvu ovrhovoditelja a više nije (zaprimljeno kod JB 22.10.2014. a odvjetnik satavio prijedlog 20.10.2014.).

Prigovor sam poslao JB kao promašena aktivna legitimacija jer banka nije više moj vjerovnik. U međuvremenu sa novim vjerovnikom dogovorio da ću mu isplatiti cijeli iznos i dobivam od novog vjerovnika 19.11.2014.potvrdu o stanju dugovanja (sastavljenu 14.11.2014). 20.11.2014 godine dug u potpunosti isplačujem novom vjerovniku.

Dobio sam od suda da će se predmet voditi u povodu prigovora protiv platnog naloga.

 

Sad me zanima da li je odvjetnik koji zastupa banku koja nije više uopće vjerovnik mogao pokrenuti ovrhu i još naravno želi da naplati svoje odvjetničke troškove i kakve uopće šanse imam na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Iz posta proizlazi da je banka ustupila svoju tražbinu osobi xy. Vi ste trebali biti upoznati sa ustupom kako bi se znali ponašati .

Očito je da banka nakon ustupa svoje tražbine nije više Vaš vjerovnik već je to nova tvrtka . U prigovoru protiv prijedloga za ovrhu uložite prigovor promašene aktivne legitimacije i svega što smatrate da banka nije u pravu .

Ako je banka bila u blokadi tada banka nije mogla ustupiti svoju tražbinu ,pa je takav Ugovor o cesiji nezakonit i banka može potraživati od Vas.

Ako su banka i nova tvrtka Vas dovele u zabludu svojim makinacijama tada se trebate savjetovati sa DORH-om i podnijeti kaznenu prijavu ,naročito ako ste izvršili kakvu isplatu tvrtki na temelju bančine obavijesti.

U Prijedlogu za ovrhu trebaju biti točno navedeni podaci iz ovršne ili vjerodostojne isprave .A ako bi nova tvrtka išla u ovrhu tada je ta nova tvrtka dužna tj svoju tražbinu dokazuje valjanim ugovorom o cesiji ili odlukom suda da je tražbina prešla na novu tvrtku,i to u parničnom postupku čl.29.OZ.

U Prigovoru protiv prijedloga za ovrhu istaknite da je ovrha nedopuštena iz razloga :

 

što je na temelju zahtjeva i obavjesti banke isplaćena tražbina novom vjerovniku :

dokaz -potvrda banke o ustupanju tražbine novoj tvrtci

-potvrda da je cjelokupan dug isplaćen.

 

Prigovor napisati u roku od 8 dana . Trebate otići i u banku da dobrovoljno povuku Prijedlog za ovrhu .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Prigovor je poslan JB-u kao promašena aktivna legitimacija i da sve vezano uz dug dogovaram sa novim vjerovnikom (poslana u privitku i obavijest od banke da ustupa dug). Novi mi je vjerovnik u dogovoru naknadno poslao putem pošte točan iznos glavnice i kamate koje sam po primitku njihovog pismena uredno namirio.

Dobio sam od suda da će se predmet voditi u povodu prigovora protiv platnog naloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija