Jump to content

Problemi sa prezimenom


Deana Ilic

Preporučene objave

Imam hrvatsko drzavljanstvo na prezime mog muza Talijana a osobne isprave(talijanske )na djevojacko prezime posto u Italiji ne priznavaju prezime muza.Htila bih sada ziviti u Hrvatskoj pa kad sam isla zatraziti prebivaliste su trazili dokaz identita' za koji ja imam samo talijansku osobnu izkaznicu sa djevojackim prezimenom dok mi je hrvatska domovnica na talijansko prezime.Znaci rekli su mi da su to dvi razlicite osobe.Probala sam svasta u svih drzava ali nitko mi ne zna reci sto da napravim i gdje da idem.Ako mi netko koze pomoci nek se javi!MOLIM!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte ovako - izvadite rodni list iz matice rođenih, te vjenčani list iz matice vjenčanih. Ne znam gdje ste rođena (tamo ste i upisana u maticu rođenih pa tamo vadite rodni list), a vjenčani list vadite onda u Talijanskoj republici.

 

Prema RH zakonima, sve promjene oko osobnog imena konkretne osobe, naknadno se upisuju u rodni list (ne znam kako je to riješeno u Talijanskoj republici, moguće na jednak način).

 

Ali smatram da biste vađenjem rodnog lista (gdje ako ništa drugo ste upisana sa svojim djevojačkim prezimenom), i vjenčanog lista (gdje bi opet trebalo biti navedeno vaše djevojačko prezime + identitet muža i njegovo prezime), mogli dokazati, ajmo reći "pravni slijed" vašeg identiteta.

 

Iako, ne razumijem zašto vam je domovnica izdana na prezime supruga, ukoliko u zemlji sklapanja braka i dalje se vodite na djevojačko prezime.

 

Pokušajte, nemate što za izgubiti. Ako se sjetite, javite povratno ishod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ah..da ..kad bi bar bilo tako jednostavno..ja sam rodjena u Sloveniji i kad sam se udala za Talijana sam promijenila sve dokumente jer sam tada jos zivila tamo..poslije raspada jugoslavije su me slovenci "izbrisali" pa sam ostala bez drzavljanstva i onda sam zatrazila hrvatsko zato sto mi je mama hrvatica,,znaci ja sam zatrazila i dobila hrvatsko drzavljanstvo na talijansko prezime..to sto stre vi napisali ja sam vec sve napravila..ali nikako da mi priznajui da je to ista osoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija