Jump to content

Prekršajni nalog-remećenje javnog reda i mira


aroo

Preporučene objave

Poštovani forumaši, upravo sam dobio prekršajnu kaznu za remećenje javnog reda i mira (čl.17). Da ukratko objasnim situaciju, prolazio sam sa dvojicom prijatelja pored policijske postaje na Zrinjevcu u Zagrebu i bili smo malo glasniji. Policijski službenici su doslovno istrčali iz postaje i počeli nas optuživati da smo im udubili aute (??), da bi pregledom istih utvrdili da nema udubina i natjerali jednog od prijatelja da obriše haubu auta maramicama jer su zatim tvrdili da smo zalili auto pićem iako također nije bilo vidljivih tragova ikakve tekućine na njima. Nakon što je prijatelj obrisao haubu, počeli su sa forama tipa "sada ćete nam pobrisati sve aute na parkiralištu". Na to sam im ja rekao da mi je mama pravnica i da zbog toga znam da nas mogu ili prekršajno kazniti ako imaju zbog čega ili pustiti da idemo dalje. Na riječ pravnica su doslovno pobijesnili i priveli nas da nam napišu prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira u kojima su moju izjavu da mi je mama pravnica promijenili u "šta vi mene d.kate i je.ete tu, moja mama je pravnica, je.em ja vaše postupanje" (tako piše na prekršajnom nalogu). Prekršajni nalog nisam potpisao. Kazna za remećenje javnog reda i mira je 190 kn, a troškovi prekršajnog postupka 500 kn. Je li to moguće?? Pitam vas za savjet pošto ne želim uznemiravati mamu sa takvim glupostima, iako će to biti neizbježno ako ovdje ne dobijem dobar savjet. Da li da pišem uopće žalbu i ako da, kako da je napišem? Je li moguće da policajci mogu u prijavi navesti što god im se prohtije?? Što se može desiti ako je ne platim, a nemam nikakve imovine niti primanja?? Punoljetan sam i student. Možda nisam najspretnije sročio ovaj post, ali bio bih vam veoma zahvalan na odgovoru i savjetu. Unaprijed hvala..

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možeš se žaliti i tada to ide na sud, a onda ćeš na sudu reći svoje. I da dobiješ veću kaznu, ne može biti puno veća, ali policajci će doći i reći i ono što je napisano, tako da to nema nekog smisla.

 

Inače, parkiralište postaje se dobro vidi iz prostorija postaje, tako da ste se vjerojatno glupirali oko auta, pa su oni krivo vidjeli da ste nešto i napravili. A kad su izašli van, dovoljan je bio i malo povišeni glas (s bilo koje strane) da cijela komunikacija ode u krivom smjeru). Vjerojatno je trajalo dok su pregledali sve aute, a vi ste postali malo gori i to je to. A vrijeđanje policajca je i kad to govoriš tiho frendu pored policajaca, ono "da oni ne čuju jer im se zapravo ne obraćaš".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji nikakav način da me se oslobodi plaćanja tih troškova? Da platim samo kaznu? Ili da ih barem platim na rate? Nikako mi nije jasno kako su troškovi toliko veći od kazne, i na temelju čega se utvrđuje njihova visina.. Sam sam ušao u postaju bez ikakvog opiranja, policija me zadržala dok su popunjavali nalog i to je bilo to..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alternativa je da prigovarate visini kazne i troškovima, te da glede troškova zatražite oslobođenje, a temeljem slabe materijalne situacije (student, nezaposlen, nemate nikakve imovine u svom vlasništvu), glede čega trebate podastrijeti i dokaze o tim navodima - preslika indeksa ili X-ice, potvrda od Porezne i slično. Dakle, priznajete prekršaj, izražavate kajanje i onda ovo prethodno spomenuto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije nego napišem prigovor, još par pitanja. U prigovoru ću priznati prekršaj i tražiti da me se oslobodi plaćanja troškova utvrđivanja prekršaja (500 kn). Da li da onda platim odmah kaznu (190 kn) ili da čekam odgovor bez da išta plaćam? Hoću li tom slučaju nakon odgovora imati ponovo mogućnost platiti 2/3 kazne? Mogu li zatražiti da mi odgovor stigne na adresu koja mi nije na osobnoj, na kojoj sam trenutno?

Unaprijed hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad ne plaćaš ništa, nego samo pišeš prigovor, a sud će donijeti odluku o kazni i troškovima.

 

U prigovoru možeš zatražiti oslobađanje od troškova postupka, ali to moraš nečime poduprijeti (nezaposlenost, mala primanja i sl.).

 

Nakon završetka postupka opet imaš pravo na plaćanje 2/3 kazne, ali troškove moraš opet platiti u cijelosti, pa se može dogoditi da budu još malo i veći (teško, ali moguće).

 

Što se tiče adrese, ako imaš priajvljeno boravište na toj adresi, onda to možeš zatražiti bez problema, ali ako nemaš, vjerojatno će doći i kazna za to, tako da je bolje ne čačkati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Opet ja.

 

Stigao mi je žuti papirić ali sam ga uočio tek kada je prošao rok i vratili su ga iz pošte na prekršajni sud. Zanima me je li moguće da su mi samo poslali obavijest da su preuzeli prigovor, jer kada sam ga predao u stanici su mi rekli da će me sud obavijestiti ako ga preuzme. Prošlo je tek mjesec dana otkad sam predao prigovor.

 

Unaprijed hvala :)

 

Ažurirano

 

I ako mi možete reći što bi sada trebao napraviti, da li da idem na prekršajni sud to uzeti ili će opet slati ili nešto treće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija