Jump to content

pokretanje parnice za proglašenje ovrhe nedopuštenom


zvone0212

Preporučene objave

ovršni prijedlog podnesen 26.09.2014. potraživanje hrvatskih voda od 2008-2014 za vodnu slivnu naknadu. sud zaprimio prijedlog 01.10.2014. udario štambilj 07.10.2014. sa računa mi ovršena sredstva za "dug", kamate za šest godina i troškovi 15.10.2014. uložio žalbu na zastaru, da nisam primio rješenje i da je ovrha nezakonita jer nije postupak završen. predstavnik ovrhovoditelja u podnesku sudu sve odbacio i tvrdi da nije nastupila zastara te da je zastara 6 a radi opreza navodi i deset godina. prilaže dvije sudske prakse i potražuje troškove cca 320 kn. 31.12.2014. dobijem rješenje od suda kojim me upućuje na pokretanje parnice za proglašenje ovrhe nedopuštenom.znači ja sada moram pokrenuti parnicu, platiti odvjetnika s neizvjesnim ishodom. ako na sudu izgubim plaćam i svoga odvjetnika i odvjetničke troškove druge strane. može biti skuplja pita od tepsije. ako netko ima iskustva s ovim neka ih napiše. kako se pokreće parnica i ima li to smisla, te što se događa ako se tužba djelomično usvoji? koji su troškovi ako odustanem i ne pokrećem parnicu? hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

. sa računa mi ovršena sredstva za "dug", kamate za šest godina i troškovi 15.10.2014. uložio žalbu na zastaru, da nisam primio rješenje i da je ovrha nezakonita jer nije postupak završen. ........

]znači ja sada moram pokrenuti parnicu, platiti odvjetnika s neizvjesnim ishodom. ako na sudu izgubim plaćam i svoga odvjetnika i odvjetničke troškove druge strane. može biti skuplja pita od tepsije. [/i][/color]ako netko ima iskustva s ovim neka ih napiše. kako se pokreće parnica i ima li to smisla, te što se događa ako se tužba djelomično usvoji? koji su troškovi ako odustanem i ne pokrećem parnicu? hvala.

 

ako su ti vec popalili novce onda ce ti mozda htjeti naplatiti i 320 kuna jos

 

ako odes u parnicu sigurno ce tepsija biti puno skuplja od pite

 

nakon puno muke mozda ces vratiti dio novaca, a to samo ako ulozis puno vremena i naucis zanat

 

samo nije u tome stvar

 

nego u bdijenju nad svojim pravima

 

svi ti nameti su besmisleni, neopravdani i dovest ce do propasti hrvatskog drustva

 

ako mozes onda kupi najbolju tepsiju, a pitu ako je uopce bude podjeli onima koji su slabiji

 

itekako ima smisla uzvacati i boriti se za svoja prava a tako i boriti se za one koji to sami ne mogu. ako i ne uspijemo povratiti zdravi razum makar cemo usporiti propadanje, mi koji imamo hrabrosti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Imao bih i ja pitanje u vezi proglašenja ovrhe nedopuštenom.

Naime, moj pokojni otac je vodio parnicu sa jednom susjedom (dvoje starih ljudi na selu nemaju pametnijeg posla, ali u to ne ulazim). Rješenje o ovrsi na pokretninama je doneseno 2005 godine, a pljenidbeni popis je sastavljen 2010. godine. U popisu se nalaze samo tri stvari, od kojih najveću vrijednost ima traktor star 30 godina. Vrijednost svih stvari zajedno neka bude (nategnuto) 10000 kn - moja slobodna procjena.

Prije nego što je popis izvršen, moj otac meni Darovnim ugovorom prepisuje sve svoje pokretnine i nekretnine. Nažalost, preminuo je 2011 godine, te je 2012 godine određen prekid postupka ovrhe.

Međutim, prijedlogom ovrhovoditelja ja, kao jedini zakonski nasljednik, postajem ovršenik, iako sa samim slučajem nemam nikakve veze.

Danas sam dobio Rješenje Suda u kojemu me se upućuje da u roku od 15 dana podnesem tužbu za proglašenje ovrhe nedopuštenom. Ako ne podnesem tužbu, postupak ovrhe će se nastaviti.

Nisam čovjek od parnica i sudova, te nemam pojma što dalje? Kako uopće podnijeti tužbu? Znam se snalaziti u Zakonima i razumijeti ih, googlanjem i razmišljanjem svojom glavom.

Treba li mi za to odvjetnik? (ona pita i tepsija, koju coruptionbuster spominje)

Može li se pljenidbeni popis proširiti na stvari kojima sam ja bio i jesam vlasnik (auto, recimo)?

ako ne podnesem tužbu, nemam nikakvih troškova, shvatio sam iz Matrixovog odgovora. Ali se ovrha onda provodi, pa sam ipak ostao bez stvari. Nije nekakva velika vrijednost, ali ipak...

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međutim, prijedlogom ovrhovoditelja ja, kao jedini zakonski nasljednik, postajem ovršenik, iako sa samim slučajem nemam nikakve veze.

 

ako si darovnim ugovorom dobio sve nekretnine i pokretnine od oca nisi imao šta nasljediti (predpostavljam). dali postoji rješenje o nasljeđivanu? ako nema rješenja o nasljeđivanju (nisi ga dobio, ostavinska nije pokrenuta) koristi usluge odvjetnika koji će osporiti tvrdnju ovrhovoditelja da si nasljednik. ako dobiješ spor imaš pravo na povrat nužnih troškova(usluge odvjetnika, sudska pristojba itd.).

 

nasljednik odgovara za dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

dali si nasljednik (postoji li rješenje)? šta si nasljedio (vrijednost)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tom logikom sam se i ja vodio, da nemam što naslijediti, kada mi je otac još za života sve darovao, tako da nisam pokretao ostavinsku raspravu, te rješenje o nasljeđivanju NE POSTOJI.

A naslijedio sam, tj. dobio darovnim ugovorom, nekretnine (klasika, kuća, pun kufer grunta) ali i gore spomenute pokretnine, koje nisu posebno navedene u darovnom ugovoru.

Moja slobodna procjena da se radi o darovanoj (ne i nasljeđenoj) vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna, ako ne i preko milje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koristi usluge odvjetnika koji će osporiti tvrdnju ovrhovoditelja da si nasljednik.
činjenica da se neće provesti ostavinski postupak jer nepostoji ostavina,nedaje osnovu uspješnom osporavanju univerzalnog pravnog sljedništva,odnosno da je korisnik mickey nasljednik svog oca.

Naime,njegova procesna

pozicija stupanja na mjesto pokojnog oca uvjetovana je time što je on

njegov nasljednik, bez obzira na činjenicu je li slijedom te svoje pozicije on

doista i naslijedio kakvu imovinu,budući da je njegova procesna pozicija

odvojena od materijalnopravne pozicije, koja se odnosi na mogućnosti

naplate ovrhovoditelja ,u smislu na odredbu čl. 139.

st. 3. ZN-a po kojoj nasljednici odgovaraju za dugove ostavine do visine

naslijeđene imovine, pri čemu mickey kao nasljednik pokojnog oca/dužnika a koji

nije ostavio imovinu ne bi odgovarao za njegove dugove,no ta činjenica ga međutim ne oslobađa njegove zakonske obveze da

kao nasljednik preuzme postupak na pasivnoj strani kakvu je imao i njegov pokojni otac.

S tim u vezi je sud ispravno postupio i po meni vas usmjerio na pravi put,budući da imate osnov za usvajanje tužbenog zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S tim u vezi je sud ispravno postupio i po meni vas usmjerio na pravi put,budući da imate osnov za usvajanje tužbenog zahtjeva.

 

Ovdje se sad vraćamo na početak, tj. na zvonetovo pitanje, kako pokrenuti tu tužbu?

Da li to mogu sam, ili mi je za to potreban odvjetnik, što povlači dodatne troškove meni?

Ili je dovoljno napisati nešto na komad papira pa predati u sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li to mogu sam,

poštovani mickey,niko nezna kolike su vaše pravne sposobnosti pa da Vam odgovori na upit.
Ili je dovoljno napisati nešto na komad papira pa predati u sudu?
radi se o tužbi kojom pokrećete parnični postupak(čl.185.ZPP),a koja mora sadržavati sve potrebne elemente predviđene u čl.186 i 106.ZPP.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo mene opet...

Dakle, savjetovao sam se sa odvjetnikom u vezi podizanja tužbe, i gospođa je stvarno bila fer. Rekla mi je da nije problem podići tužbu, ali da su mi šanse da dobijem parnicu gotovo nikakve, budući da je ovrha određena 2005 godine, a moj otac je meni Darovnim ugovorom darovao sve (i stvari koje su kasnije popisane za ovrhu) tek 2010 godine, te bi mi pokretanje parnice samo bilo dodatan nepotreban trošak. Svaka joj čast na tome.

Plus još, ukoliko stvari na dražbi ne bi dosegnule ovršeni iznos, može i smije se meni sjesti na plaću.

Odvjetnica mi je predložila (što je uostalom i meni već palo na pamet), da jednostavno odem kod ovrhovoditelja, i da se probam dogovoriti sa njom, da povuče ovrhu.

Problem je u tome što je gospođa već 80+godina, i za mojega života se gotovo uvijek s nekime sudila, jednostavno je takva.

Ako bi nekim čudom gospođa i pristala na razgovor (inače me čuvala dok sam bio mali, naša prva susjeda), da li smijem razgovor snimiti? Naravno, prije toga bih nju pitao za dopuštenje. Čisto iz razloga da kasnije ne bi bilo "ti si rekao ovo, ja nisam rekla ono", budući da je poznajem kakva je.

 

Ne mislim na nikakvo tajno snimanje (pročitao sam članak 131 Kaznenog Zakona), već na snimanje zvuka mobitelom sa njezinim dopuštenjem. Da li bi takva snimka bila vjerodostojna i prihvaćena od strane Suda u slučaju da dođe do, recimo to tako, nesporazuma?

Iako ne vjerujem da će uopće htjeti razgovarati sa mnom, pogotovo ne bez prisustva svojeg odvjetnika, a još manje da bi mi dozvolila snimanje razgovora.

Za divno čudo, sa svim njezinim ukućanima (kćeri, unucima, praunucima) sam si OK, normalni su i razumni ljudi, posjećujemo se i pomažemo si, samo se gospođa ne da... :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali da su mi šanse da dobijem parnicu gotovo nikakve, budući da je ovrha određena 2005 godine, a moj otac je meni Darovnim ugovorom darovao sve (i stvari koje su kasnije popisane za ovrhu) tek 2010 godine,
nebi se složio sa odvjetnicom,u trenutku popisa su nekretnine bile u vlasništvu treće osobe a ne ovršenika što bi u tužbi lako dokazali ugovorom a koji se više nemože pobijati u smislu pobijanja dužnikovih pravni radnji iz razloga proteka roka.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija