Jump to content

pristup informacijama


FIDUCIA

Preporučene objave

Za izradu magistarskog rada potrebni su mi podaci koje bih mogla s lakoćom dobiti u jednom tijelu državne uprave. No, unatoč susretljivosti s njihove strane, žele da pismeno zatražim pristup tim informacijama i podacima, i navedem pravno utemeljenje koje bi jednom postdiplomcu dopustilo, kao i njima, suradnju, uvid u njihov rad i davanje iscrpnih informacija, koje nisu tajna, ali ih oni imaju, a ja nemam, a trebam. Znate li možda koji zakon ili podzakonski akt regulira mogućnost da njima pravno čisto dopusti suradnju sa mnom u svrhu stručnog ili znanstvenog istraživanja? Puno hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o pravu na pristup informacijama (NN br. 172/03)

 

Neke od važnijih odredbi:

- podnositelj zahtjeva nije obvezan navesti razloge zbog kojih traži pristup informaciji (čl. 12. st. 4.),

- ovlaštenik prava na informaciju je svaka domaća ili strana fizička ili pravna osoba koja zahtijeva pristup informaciji (čl. 3. st. 1.)

- sve informacije koje posjeduju, raspolažu ili nadziru tijela javne vlasti moraju biti dostupne zainteresiranim ovlaš­tenicima prava na informaciju (čl. 4. st. 1.)

 

Ali najvažnije je da je pravo na pristup informaciji pravilo, a ograničenje ili nepostojanje tog prava izuzetak (državna, vojna, službena, profesionalna ili poslovna tajna, informacija koja je zaštićena zakonom kojim se uređuje područje zaštite osobnih podataka - sve navedeno uređuje se isključivo posebnim zakonom), što znači da to tijelo mora dati informaciju, ili u protivnom imati jako dobar razlog.

 

Dakle, kolegice, samo vi njih nagazite ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija