Jump to content

odavanje podataka o vozaču


milevoj

Preporučene objave

Dakle, dobio sam od policijske postaje da je mojim vozilom počinjen prekršaj vezan uz brzinu te traže da im dostavim podatke o vozaču.

Pošto je vozilo obiteljsko i vozi ga više ljudi - žena, djed i ja, ne znam i ne mogu znati tko je vozio prije 7 mjeseci u datom trenutku. Mislim, tko se realno toga može sjetiti? Auto uzima tko stigne i po nekoliko puta na dan se izmjenimo. Ne bi se sjetio ni tko je vozio prošli tjedan, a kamoli prije 7 mjeseci. Ako napišem da ne znam tko je vozio i navedem podatke osoba koji se koriste vozilom doći će mi kazna za neodavanje podataka.

 

Da se žalim onda na tu kaznu i sucu ponovim da ne znam i ne mogu znati tko je vozio u datom trenutku ili pak da ne navodim imena uže obitelji pošto ne želim i ne moram svjedočiti protiv njih?

 

Ako imaju fotografiju na kojoj se vidi vozač, mogu li pomoću nje policija ili sud utvrditi tko je vozio bez obzira na moju priču? Je li bolje poslati podatke preporučeno ili odnijeti osobno u stanicu? Da li me tamo mogu iznenaditi sa fotografijom na kojoj se vidi vozač? Je li to dokaz na sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Praksa je šarolika. Vjerujem vam da se ne možete sjetiti, i određeni sudovi (suci) to uvažavaju i oslobađaju ljude za nedavanje podataka, ali opet drugi sudovi (suci) to ne čine, već osuđuju ljude za nedavanje (kao da izbjegavaju). Kako će se postaviti konkretan sudac kod vas - to je u domeni vidovnjaštva. Osobno sam stajališta da se u ovakovoj situaciji treba osloboditi, ali ...

 

Pod pretpostavkom da će vas suditi, onda malo taktizirajte - vidite za koji prekršaj je propisana veća kazna, ovaj stvarni ili za nedavanje podataka, pa sukladno tome i postupite. Ne želim vas nagovarati ni na jednu opciju, jer praksa doista jeste šarolika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Mislim da je onda bolja opcija za nedavanje podataka jer ne bi bilo posljedica na bodove. Ali me i brine mogu li biti osudjen i za jedno i za drugo, za neizdavanje podatka tko je vozio, a zatim, ukoliko imaju fotografiju, dokazu da sam ja vozio? Ne znam je li to moguće, na par mjesta se spominje i takva opcija, ali nista detaljnije precizirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može ići za oboje. Ili stvarni prekršaj ili nedavanje.

 

Ovako, obzirom je nedavanje povoljnija varijanta, vi svakako dajte podatke ovako kako ste ovdje opisali, i usput slobodno napomenite kako vam doista nije namjera lagati ili se izmotavati, ali da je jednostavno protek vremena od 7 mjeseci učinio svoje i da se ne možete sjetiti, da ste popričali sa svim potencijalnim vozačima (ukućanima) i da se nitko ne može decidirano sjetiti je li on vozio taj dan ili ne.

 

Nakon toga, policija će gotovo sigurno vama izdati nalog za nedavanje, a tada lijepo izjavljujete prigovor i sve se seli na sud. Tamo ponoviti ovu priču i nakon toga sve je u rukama konkretnog suca. Ponavljam, praksa je različita, pa je doista nemoguće predvidjeti ishod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci ako sam dobro shvatio ako dobijem kaznu za neodavanje i posaljem prigovor sudac odlucuje iskljucivo o toj kazni na koju sam prigovorio, može ju samo potvrditi ili smanjiti, tj. ne moze mi umjesto te dosuditi onu prvotnu kaznu za prekrsaj ili pak moze?

Pitam jer ako moze onda bi možda bilo bolje platiti kaznu za neodavanje bez ikakvog prigovora i rijesiti sve nego riskirati da sudac utvrdi npr. da se izmotavam i odredi mi da moram platiti kaznu za prekršaj? Je li to moguće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija