Jump to content

Retroaktivna naplata računa i računi na pokojnu osobu


abdiel

Preporučene objave

Postovanje!

 

Imam 2 problema i nisam siguran tocno sto se moze napraviti u vezi njih, pa cu Vas zamoliti za pomoc.

 

1.) Retroaktivni računi - Holding

U 12.mj. 2014. smo ishodili papirologiju i obavili legalizaciju kompletnog objekta(kuca). Kako smo par mjeseci prije same legalizacije nadogradili kucu, sada imamo vise kvadratnih metara nego prije. I naravno, kako se odvoz smeca racuna po m2, moramo platiti vise. I to nije problem, toga smo bili svjesni. No, dosli su nam svi racuni za 2014. godinu, od 1.mj. pa do 12.mj. na veci iznos. Prije smo placali oko 250kn/mj. a sada moramo samo za cistocu platiti jos 340kn/mj.

Svi racuni koji dosli su na 340kn. Napominjem da su svi racuni prije uredno placeni, dakle svaki mjesec je vec placen 250kn. Razumjeli bi jos da nam je po mjesecu doslo razlike 90kn, nije problem, platiti ce se, no tih 250kn/mj. kao da nije uopce placeno(inace cuvamo sve racune).

Dobili smo informacije da se retroaktivni racuni ne smiju izdavati, da je to protuzakonito. Drugo, rijesenje koje nam podize racun je legalizacija, koja je obavljena u 12.mj. i od onda imamo novo racunanje, zar ne bi trebali placati veci racun od tog mjeseca? Tako su nam mogli poslati retroaktivne racune u nazad 20 godina, dok jos niceg nije ni bilo.

Pretpostavljamo da ce jos doci 12 novih racuna za GSKG jer nam je novi kompletni racun 480kn/mj. od legalizacije u 12.mj.

 

Ulozili smo zalbu pismenim putem(postom), retroaktivne racune ne mislimo platiti jer nam je tako preporuceno, no htio bih dobiti jos par pravnih savjeta sto bi se moglo napraviti u slucaju da dodje do problema, recimo ovrhe ili slicno, sto bih htjeli izbjeci.

Da li se stvarno ti racuni moraju platiti sve od 1. mjeseca pa do legalizacije? Kako je to moguce da Holding uopce salje takve racune? I zar nebi trebali platiti samo razliku ako vec nesto moramo platiti?

 

2.) Racun na pokojnu osobu i isti racun na zivu osobu - opet iz Holdinga

Od legalizacije smo poceli dobivati 2 racuna. Jedan je na mog djeda, koji je pokojni oko 5 godina, a drugi na mog oca. Racuni su sa istom svrhom iz GSKG(Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo). U prijevodu to je isti racun samo na djeda glasi manja cifra(250kn) iz vremena prije legalizacije i manje kvadrature, dok na oca glasi veca cifra(480kn) za vecu kvadraturu. U prijevodu, kvadratura na djeda je uracunata u novom racunu. Stari je isao tamo 12.1. zaliti se no eto opet nam je dosao novi racun, dvostruki, na djeda i oca.

 

Jasno mi je da ce trebati ici tamo 5 puta dok oni to skopcaju i nesto naprave, no zamolio bih Vas da mi date neki pravni savjet na koji se mogu pozvati, ako ima utemeljenog razloga po zakonu, da to rijesim prije i brze bez sloma zivaca.

 

Zahvaljujem svima na citanju i pomoci!

 

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija