Jump to content

Trazim pomoc, zurno je


moonshine

Preporučene objave

Postovani,

 

Probati cu u sto kracim crtama objasniti svoj problem. Imam 40 godina, roden sam u izvanbracnoj zajednici (mada su roditelji i jednu godinu prije toga bili u braku). Otac me nikad nije priznao, nije se to ni trazilo od njega. Nigdje u dokumentima nemam da sam njegov sin. Sada je umro i zelim da se prijavim kao nasljednjik. Molim da mi kazete da li sam zakonski presao granicu utvrdivanja ocinstva (negdje sam procitao da postoji granica) i ako nisam koji mjere trebam poduzeti te u kojem vremenskom roku nakon njegove smrti. Ova pravna pitanja su mi strana pa vas molim za razumjevanje.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom na navedenu situaciju, prema kojoj umrli nije upisan u matičnu knjigu prilikom vaseg rođenja ,niti je isti bio u braku s vasom majkom u tom trenutku, a imajuci u vidu cinjenice da umrli očito nije priznao očinstvo sukladno čl. 56. Obiteljskog zakona, a niti ste vi ili vasa majka tražili utvrđivanje očinstva sukladno čl. 71. i 72. Obiteljskog zakona, proizlazi da se očinstvo više ne može niti utvrditi zbog isteka svih zakonom predviđenih rokova za njegovo utvrđenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On zeli to dokazati, svjedocima i DNA analizom.

Samo je i mene ovo zbunilo sa rokovima jer mi logicno nema smilsa. Logicno mi je da se ocinstvo moze dokazati kada zelis i kad imas potrebu. Odvjetnica kaze da bi nakon smrti oca od 10 ili 15 godina ovo bilo bez smisla i dosta teze. U ovom trenutku se to i radi najcesce...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Logicno mi je da se ocinstvo moze dokazati kada zelis i kad imas potrebu.

u životu je puno logičnih i nelogičnih stvari,no u ovom slučaju slovo zakona je nedvojbeno.

 

Članak 71.OZ

(1) Tužbu radi utvrđivanja majčinstva ili očinstva može podnijeti dijete do navršene dvadeset i pete godine života.

………………

Nerijetko je situacija kao vaša da nakon što proteknu svi zakonom predviđeni objektivni rokovi za utvrđivanje majčinstva odnosno očinstva, a osoba za koju se tvrdi da je majka ili otac djeteta umre, a oporuku ne sastavi ili je sastavi, ali u njoj ne prizna svoje majčinstvo odnosno očinstvo, dijete bude isključeno iz nasljeđivanja jer u matici rođenih nije upisan podatak o majci odnosno ocu, niti se takav upis više može izvršiti. Tada, u tom slučaju, ne može doći do primjene odredba članka 21. Zakona o nasljeđivanju, prema kojoj djeca rođena izvan braka i njihovi potomci imaju ista nasljedna prava kao i bračna djeca i njihovi potomci ,u kojem smislu je i stav Županijskog suda u Varaždinu,u presudi broj Gž 985/2007-2 od 5. studenoga 2007.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

 

Probati cu u sto kracim crtama objasniti svoj problem. Imam 40 godina, roden sam u izvanbracnoj zajednici (mada su roditelji i jednu godinu prije toga bili u braku). Otac me nikad nije priznao, nije se to ni trazilo od njega. Nigdje u dokumentima nemam da sam njegov sin.

Hvala

i nakon službenog razvoda braka nastavili su zajednički život(vanbračna zajednica).

u toj zajednici rođeno je djete. zašto djetetu nje upisan i otac ?

možda odvjetnici pokušavaju dokazati vanbračnu zajednicu i rođenje djeteta u toj zajednici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam na pomoci, monog mi je jasnije.. danas cu se opet vidjeti sa odvjetnikom koji me je zbunio svojim nacinom i izricito sam pitao na ovih 25 godina gdje je on odmahnuo glavom.

samo jos da pitam, da li postoji prag tolerancije jer sam roden 306 dana nakon razvoda a navodi se da je 300 dana nakon razvoda zakonski dijete oca koji je bio u braku sa majkom..

izvinjavam se na glupim pitanjima, ali nisam sa ovim imao susreta i nepoznato mi je sve..

Hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, tolerancije nema.

 

Dečki su sve rekli, ja bi samo dodao - spomenite svom odvjetniku sljedeći aranžman - on radi sve badava, a ako uspije, dobiva određeni postotak vašeg nasljedstva, a ako ne uspije u sporu, ne dobiva plaćeno ništa. Tu ćete vidjeti njegovu ozbiljnost i vjeru u dobivanje predmeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija