Jump to content

Ustupanje duga društvu za naplatu potraživanja


dado5

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Uzeo sam kredit 2009.g kod jedne banke koji nisam mogao otplaćivati,pa je banka raskinula ugovor o kreditu i preko FINE se naplaćivala. Nakon godinu dana su, ne znam čijom greškom, izgubili redoslijed u naplati,te je druga banka zauzela prioritet u naplati. Ta prva banka je prodala moj dug društvu za naplatu potraživanja koje vrši pritisak na mene. Objasnio sam im kako ne bježim od dugovanja, ali neka čekaju redosljed naplate preko FINE,jer primam samo zaštićeni dio mirovine od koga ne mogu odvojiti za njih novčana sredstva.Oni ne žele to čekati i inzistiraju makar na nekom minimalnom ulogu, navodno kako bih zaustavio zatezne kamate. Ne znam što im znači ta minimalna uplata s obzirom na visinu dugovanja ili je to način da priznam dugovanje. Molim za savjet što mi je najbolje uraditi. Napominjem da od dugovanja ne bježim, već kako to učiniti na što bezbolniji način. Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

 

Ta prva banka je prodala moj dug društvu za naplatu potraživanja koje vrši pritisak na mene.

Objasnio sam im kako ne bježim od dugovanja, ali neka čekaju redosljed naplate preko FINE,jer primam samo zaštićeni dio mirovine od koga ne mogu odvojiti za njih novčana sredstva.

Oni ne žele to čekati i inzistiraju makar na nekom minimalnom ulogu, navodno kako bih zaustavio zatezne kamate. Ne znam što im znači ta minimalna uplata s obzirom na visinu dugovanja ili je to način da priznam dugovanje. Molim za savjet što mi je najbolje uraditi. Napominjem da od dugovanja ne bježim, već kako to učiniti na što bezbolniji način. Hvala !

 

dobro ste naslutili, zele da priznate dug

 

a ima jos

 

po zakonu o obveznim odnosima dug se moze prodati, ali onaj tko kupi dug moze potrazivati samo onoliko koliko je platio

 

dakle ako su oni kupili vas dug samo fiktivno onda im niste duzni ama bas nista

 

ako su nesto platili ond ste im duzni to nesto cemu se pribraja zakonska zatezna kamati i troskovi koji nastanu od kada su oni kupili dug

 

kad vas budu gnjavili otpilite ih, ako budu grubi podnesite kaznenu prijavu za iznudu

 

trazite ugovor o preuzimanju duga i dokaz o uplati

 

recite da im niste nista duzni dok vam ne dokazu to ugovorom i dokazom uplate

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam svima na odgovorima!

Htio bih vam jos razjasniti da sam od banke dobio obavijest o ustupu potraživanja novom vjerovniku, a isto tako i od novog vjerovnika, s tim da me banka nije obavijestila o kojem se dugu radi već novi vjerovnik. Tražiti ću od novog vjerovnika, kako ste me savjetovali, ugovor o ustupanju duga i dokaz o uplati mog duga banci. Kako sam slab u ovoj problematici i nemam iskustva, zamolio bih vas što raditi nakon toga, uputiti ih da čekaju redosljed naplate ili nešto drugo? Hoće li me uništiti zateznom kamatom? Poštovani Bovu spominješ i zastaru, nisam upučen u to,pa bih molio objašnjenje. Moram biti pošten i reči vam da su već dva društva pokušala prije sa naplatom,ali su odustali kada sam objasnio da mi je dotična banka blokirala preko FINE račun, ali su svojom greškom izgubili redosljed u naplati . Svaki savjet mi je dobrodošao! Svima hvala na odgovorima.Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kredit je dignut 2009.

kad je otkazan?

od novog vjerovnika nemoj tražiti uplatnicu koja potvrđuje da je izvršeno plaćanje za otkup duga po ugovoru. čuvaj nešto.

 

Poštovani!

Kredit sam podigao 2009.g.Od banke sam primio samo opomenu pred raskid ugovora 2011.g, a ne i raskid ugovora. U toku te godine počela je blokada preko FINE bez ikakve obavijesti,ni od FINE ni od banke. Otprilike godinu dana se uzimalo od rečene banke. Nakon toga je uskočio drugi vjerovnik isto preko FINE, te su izgubili redosljed naplate. 2014.g sam dobio obavijest o prodaji mog duga.

Zanima me konkretno šta da tražim od novog vjerovnika ugovor,dokaz uplate,ili jedno i drugo.Nisam shvatio ovu zadnju rečenicu ˝čuvaj nešto˝ .

Hoću li im reći kad me budu zvali,a hoće,neka čekaju redosljed naplate ili nešto drugo ? Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle bitno vam je da ništa ne platite niti da priznate dug.

Pretražite net za pojmove cesija i personalna subrogacija (na limun.hr i novi-informator.net ja sam pronašao dobra objašnjnja)

Pismeno preporučeno i sa povratnicom zatražite da cam dostave to nešto čime su oni kupili dug.

Tada ćete znati više i postaviti se ovisno o tome što ćete saznati. Pa tada će vam možda odgovarati da zahtjevate dokaz. A ako se ispostavi da se radi o cesiji tada ćete pokušavati drugačije. A možda se ispostavi da oni muljaju i blefiraju jer im je tako jeftinije poslovati i onda im to rušite i čekajte eventualnu zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo,po uputama vas koji mi pomažete svojim savjetima, preporučeno i s povratnicom zatražio sam od društva koje je otkupilo moje dugovanje, ugovor o otkupu. Drugi dan je uslijedio telefonski poziv u kojem su mi usmeno rekli kako ugovor ne mogu dobiti, jer to predstavlja poslovnu tajnu između dva partnera. Jedino što mogu dobiti je specifikacija duga (iznos glavnice,kamata, zatezna kamata) i to su mi i poslali. Znači, u tom izvadku iz njihovih poslovnih knjiga ne vidi se opet pod kojim uvjetima su oni otkupili dug, već samo koliki je.Zanima me kako dalje, što je pametno uraditi! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bi čekao rješenje o ovrsi (sve dosadašnje dopise bi čuvao kao i potvrdu za preporučenu pošiljku i povratnicu sa kopijom upučenog pismena).

kad stigne rješenje o ovrsi osporavati dug u cijelosti zbog zastare. (kredit otkazan D? M? 2011. zastara je tri godine. pronađi i čuvaj pismo o otkazu kredita).

na raspravi( sud) bi tražio ugovor o otkupu duga i uplatnicu ( koja potvrđuje da je ugorna obvez ispunjena). ako nema uplatnice ugovor je fiktivan (prividan) dakle ništavan na što trebate upozoriti sud(na što sud nepazi po službenoj dužnosti kao i na zastaru).

bitno je i koji javni bilježnik uputi rješenje za ovrhu (u tvom mjestu prebivališta).

 

ako društvu uplatite koju kunu prekidaš zastaru i priznaješ dug.

telefonski poziv nije dokaz da si dobio traženu obavjest.

moraju ti pismeno odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ustupanje duga društvu za potraživanje

 

Poštovani Bovu!

 

Kako mi nikad nije uručen otkaz ugovora o kreditu, već samo opomena pred raskid ugovora u 2.mj.2011.g., zanima me do kakvih promjena dolazi u pogledu zastare. Ovršitelj je započeo s naplatom u 7. i 8.mj.2010.g., doduše radilo se o simboličnim iznosima. Kratki tijek događaja nakon toga:

-otvorio sam zaštičeni račun kod FINE jer je T.R. bio blokiran u 4.mj.2011.g.

-u 6 mj.2011.g. počelo je naplata u korist banke i trajala je do 4.mj.2012.g. nakon čega su izgubili redosljed naplate kod FINE, ne znam čijom greškom.

-u 6.mj.2013.g. opet dobivam opomenu pred raskid ugovora o kreditu.

-u 11.mj.2014.g. dobivam obavijest o ustupanju dugovanja društvu za potraživanje.

 

U prvom postu sam pogriješio što sam naveo kako je raskinut ugovor, misleći da se banka jedino tako može naplatiti preko FINE.

 

S toga me zanima kako je moguće da je banka poslala dvije opomene pred raskid ugovora ako je i po ugovoru trebao usljediti otkaz ugovora prvi puta tokom 2011.g. ili se radi o bankarskoj igri nakon što su uvidjeli gubitak redosljeda naplate.

 

Molim za savjet,odnosno mogu li se uopće pozvati na zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav! Molio bih još savjet, ako je banka ustupila dug društvu za naplatu potraživanja i prema riječima bankovnih službenika, ona više nema ništa s tim, da li je ona dužna skinuti blokadu u FINI ili se ona prenosi na novog vjerovnika? Mora li novi vjerovnik pokrenuti postupak ovrhe ponovo, jer bih uložio prigovor? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav! Molio bih još savjet, ako je banka ustupila dug društvu za naplatu potraživanja i prema riječima bankovnih službenika, ona više nema ništa s tim, da li je ona dužna skinuti blokadu u FINI ili se ona prenosi na novog vjerovnika? Mora li novi vjerovnik pokrenuti postupak ovrhe ponovo, jer bih uložio prigovor? Hvala

 

ako niste platili dvije uzastopne rate ugovor se otkazuje ( to je standardni ugovor o krediti pa ako imate ugovor provjerite). od otkazivanja ugovora teče rok od 5 godina kada nastupa zastara potraživanja duga.

tražite da vam dostave ugovor o otkupu duga (pismeno preporučeno i sa povratnicom).

 

ako je banka ustupile/prodala dug trebala bi zaustaviti ovrhu.

obratite se nadležnom sudu (sa npozivom na broj ovrhe) s obrazloženjem da ovrha nije uspješno provedena i da je dug prodan.

pismeno obavjestite i Finu o prodaji duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, imao sam kod Hypo banke dozvoljeni minus, koji sam iskoristio, i u međuvremenu ostao bez posla, nisam imao novac za otplatu minusa, i banka mi ga je smanjivala svaki mjesec. 2014.godine su prodali dug B2 kapitalu, oni me zovu da im uplatim minimalno koliko mogu, ja nisam još ništa uplatio i zanima me koja je sljedeća radnja da se dokopaju novca. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija