Jump to content

R1 racun


anonimno

Preporučene objave

Pitanje po R1 racunu spada u trgovacko pravo.

 

Razlike izmedju obicnog racuna (npr. kojeg dobijete u bilo kojem ducanu kod svakodnevne kupnje) i R1 racuna su :

 

- R1 racun namijenjen je svim fizickim i pravnim osobama (u sustavu PDV-a) za odbitak pretporeza (PDV) ako ostvaruju na njega pravo,

 

- temeljem izdanog R1 racuna, placanje moze biti vrseno i putem ziro-racuna (ali i ne mora),

 

- temeljem R1 racuna, fizicke osobe (koje ostvaruju pravo na priznavanje troskova poslovanja, odnosno koriste isti za zaduzenje trg. robe, potr. materijala i sl.) kao i pravne osobe mogu isti koristiti za knjizenja troskova poslovanja ili zaduzenja materijala, roba,....

 

- ako se R1 racun placa gotovinom, tada maks. iznos R1 racuna smije biti do 5000 kn, ako se placa preko ziro-racuna, iznos nije ogranicen

 

- "obican" racun ne moze biti kod fizickih osoba (koje obavljaju neku samostalnu djelatnost) biti koristen za knjizenja na ime troskova ili odbitka PDV-a (ako imaju na njega pravo)

 

- na R1 racunu obavezni su podaci o kupcu, zajedno sa poreznim brojem, dok na "obicnom" to nije potrebno

 

Razlika ima jos, smatram da su ove najbitnije.

 

Za obicnog covjeka, svakodnevnog potrosaca, nema nikakvih razlika izmedju tih racuna.

 

 

P.S. Bas ispadne zgodno dok u isto vrijeme nas cijela hrpa pise odgovore. Pozdrav svima !

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u vezi s poreznim brojem za obrtnike kojima trgovačko društvo izdaje R1. može koristiti porezni broj, ali može i broj obrtnice, ako ima dodijeljen pozrzni broj po novom sustavu onda ne smije koristiti jmbg jer će ga porezna uprava kao nebrojeno puta do sada gnjaviti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Molim prijevod riječi butika na hrvatski.

Jeli to ona prodavaonica koja prodaje lijepe stvarčice za obuć lijepim ženama ili je to neka bilo koja butiga?

 

Iako nisam u cijelosti razumijela pitanje, pokazat ću dobru volju. Izlazne račune, fakture ili kako već hoćete uvijek morate evidentirati knjigovodstveno. I naravno morate ih evidentirati u knjizi izdanih računa. U praksi je najčešće tako da su sve vrste računa (R-1, R-2, trakice) u jednoj knjizi, ali imaju oznaku "pripadnosti". Prodaja je ista - vi prodate, evidentirate, razlika je s poreznog aspekta. Prepustite to svom računovođi.

 

Ako baš hoćete sami izvukla sam parčlanaka i dolje imate link gdje možete baš sve pročitat:

 

X. ISPOSTAVLJANJE RAČUNA

2. RAČUNI POREZNIH OBVEZNIKA

Članak 75.

(1) Porezni obveznik mora za isporučena dobra ili obavljene usluge ispostaviti račun koji sadrži najmanje podatke iz članka 15. stavka 3. Zakona, i to:

1. mjesto izdavanja, broj i nadnevak,

2. ime (naziv), adresu i matični broj ili jedinstveni matični broj građana, (porezni broj poduzetnika), koji je isporučio dobra ili obavio usluge (prodavatelja),

3. ime (naziv), adresu i porezni broj poduzetnika kome su isporučena dobra ili obavljene usluge (kupca),

4. količinu, cijenu i uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara te vrstu, količinu i cijenu obavljenih usluga,

5. nadnevak isporuke dobara ili obavljenih usluga,

6. iznos naknade (cijene) isporučenih dobara ili obavljenih usluga razvrstane po poreznoj stopi,

7. iznos poreza razvrstan po poreznoj stopi,

8. zbrojni iznos naknade i poreza.

 

(2) Izuzetak od odredbi stavka 1. ovoga članka su računi za gotovinski promet koji moraju sadržavati najmanje podatke iz članka 15. stavka 6. Zakona odnosno članka 74. stavka 3. ovoga Pravilnika.

 

(3) Porezni obveznik koji porez plaća prema izdanim računima, mora izdavati račune s posebnom oznakom R-1 čiji je sadržaj propisan odredbom članka 15. stavak 3. Zakona i stavkom 1. ovoga članka. Porezni obveznik koji porez plaća prema primljenim (naplaćenim) naknadama obvezan je izdavati račun istovjetnog sadržaja ali s posebnom oznakom R-2.

 

Članak 129.

(1) Porezni obveznik koji plaća porez prema izdanim računima mora u svome knjigovodstvu osigurati sve podatke potrebne za utvrđivanje i plaćanje poreza na dodanu vrijednost, a naročito:

1. o ukupnom iznosu naknade za isporuke dobara i usluga s porezom, iznosu naknade za isporuke dobara i obavljene usluge koje ne podliježu oporezivanju, iznosu naknade za isporuke dobara i usluge koje su oslobođene poreza, iznosu naknade za isporuke dobara i usluga koje se oporezuju po stopi od 0%, 10%, i 22% bez obzira kome su obavljene,

2. o obračunanom porezu po izdanim računima za isporučena dobra i obavljene usluge, razvrstanom po propisanim poreznim stopama

3. o ukupnom iznosu naknada za primljena dobra i usluge bez poreza, o ukupnom iznosu naknada s porezom te iznosu naknada za primljena dobra razvrstanim po poreznim stopama,

4. o obračunanom porezu po računima za primljena dobra i korištene usluge (pretporezu) razvrstanom po poreznim stopama,

5. o obvezi poreza za uplatu i uplati poreza,

6. o potraživanju za povrat pretporeza i njegovoj uplati.

 

http://propisi.porezna-uprava.hr/?id=b04d1

 

:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

prije svega hvala na odgovoru..:)..sad su stvari malo vise jasnije..

 

prijevod...

butika = u ovom slucaju konkretno prodavaonica koji prodaje odjecu i obucu za lijepe zene i muskarce....;)

 

Vero Moda & Jack & Jones

 

Samo jedno pitanje u vezi sa R1 prodajom..dali se ta roba mora prikazati u sistemu kao prodana roba sa neke druge lokacije.."B2B sale"???

 

ili je to bas kao normalna prodaja ali se mora registrovati kao R1 prodaja u prodajnoj knjizi..trade book..

 

pozdrav Irfan

Brande, Danska

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
Razlike izmedju obicnog racuna (npr. kojeg dobijete u bilo kojem ducanu kod svakodnevne kupnje) i R1 racuna su...

Može li svaka firma izdavati "obične" račune umjesto kompliciranih R-1? Ili to smiju samo posebni slučajevi?

 

Razumio bih da su dućani iznimka jer tamo ljudi brzo prolaze i nemaju vremena ostavljati podatke... Ali ta jednostavnost bi dobro došla i drugim firmama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav,

 

Molila bih za savjet.

 

Radim u firmi čiji djelatnici koji rade na terenu često koriste razne cestovne pravce - autoceste pa plaćanje cestarine vrše putem INA-kartice. Uredno dobiju listić po pređenoj dionici, a na kraju mjeseca ispostavlja nam se uredno zbirni R-1 račun za sve naše djelatnike za određenu dionicu (npr. Autocesta Rijeka-Zagreb, Hrvatske autoceste...).

 

Odnedavno naši djelatnici koriste cestovne pravce kroz Istru, a na istima vrši naplatu "Bina-Istra" d.d.

Od istih smo zatražili da nam ispostave R-1 račun, isti nam se ispostavlja za tunelarinu, a po prethodno zatraženom predračunu s naše strane.

Međutim na upit da nam dostave zbirni R-1 račun za naše djelatnike koji plaćaju INA karticama, rečeno nam je da oni to ne vrše iz razloga što su oslobođeni plaćanja PDV-a.

 

Upit je proslijeđen i elektronskim putem, odgovor je bio sljedeći:

 

 

" „Bina-Istra“ d.d. je u sustavu PDV-a, ali Uredbom Vlade RH (NN 71/95) od 25.09.1995. godine, „Bina-Istra“ d.d. oslobađa se plaćanja poreza na dodanu vrijednost za čitavo vrijeme trajanja koncesije i iz tog razloga računi koje korisnici dobiju prilikom plaćanja cestarine ne sadrže podatke o porezu na dodanu vrijednost. Međutim, za korisnike koji imaju pretplatu na cestarinu, izdajemo predračun na temelju kojeg se vrši plaćanje, a nakon plaćanja korisnici dobiju R-1, ali ne u svrhu korištenja pretporeza, jer ga ni nema temeljem gore spomenute Uredbe Vlade RH, nego iz razloga što je firma „Bina-Istra“ d.d. u sustavu PDV-a i sukladno članku 15. Zakona o porezu na dodanu vrijednost i članku 75. stavak 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, dužni smo staviti oznaku R-1 na izdani račun, ali uz napomenu da je odredjena usluga oslobođena plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

 

Slijedom gore navedenog BINA-ISTRA d.d. ne izdaje R-1 račun kada je riječ o korisninicima koji plaćaju cestarinu u gotovini (kunama i EUR-ima), kreditnom, debitnom ili INA karticom budući da je ista izuzeta iz sustava PDV-a kada se radi o usluzi naplate cestarine što je i navedeno u pisanom obliku na svim računima koji su izdani na naplatnoj stazi prilikom naplate cestarine."

 

 

 

Nama kao firmi potreban je R-1 račun kao dokument kojim možemo izvršiti knjiženje troška cestarine.

Postoji li ikakva pravna osnova prema kojoj bi nam mogao biti ispostavljen zbirni R-1 račun a na temelju korištenja INA kartica od strane naših djelatnika.

 

Unaprijed hvala

 

Sabina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav!

 

Molim pomoć u vezi ispostavljanja računa!?

Dali R-1 račun mora prilikom ispostavljanja, osim pečata poduzeća, biti potpisan sa strane direktora, ili može i samo osoba koja je fakturirala, ili mora postojati punomoć direktora kojom ovlašćuje djelatnika da potpisuje izdane fakture?!

 

Puno hvala na strpljenju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Molim pomoc

Prilikom ispisavanja gotovinakih racuna slucajno mi je ostala kvacica na kvadratu R1 racun i tako su mi nekoliko racuna islisani kao r1 gotovinski racuni a trebali su bit obicni racuni.

Da li trebam sve stornirat i ponovno ispisat obicne gotovinske racune,jer nisu bili namjenjeni kao r1 racuni i nitko ih nece predavat nigdje za nikakav povrat.

Zanima me da li to nama nesto stvara problem da li da storniram ili ostavim beZ obzira na sto je r1 u kutu racuna slucajno ostalo.Hvala na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija