Jump to content

Udruge i obavljanje gospodarske djelatnosti


dnd

Preporučene objave

Poštovani,

lijepo vas molim pomoć oko razriješenja zavrzlame oko mogućnosti i načina obavljanja gospodarske djelatnosti udruga.

Radi se o udrugama koje obavljaju organizirano ljetovanje djece preko 30 godina. Novim zakonom o ugostiteljstvu i zakonom o udrugama ta nam je djelatnost onemogućena citiram zakon:

Napomena: definirati gospodarske djelatnosti koje udruga obavlja sukladno posebnim propisima što znači da djelatnost udruge može biti samo ona gospodarska djelatnost koju prema posebnom propisu udruga kao pravna osoba može obavljati. Npr. Zakonom o pružanju usluga u turizmu (NN 68/07, 88/10, 30/14 i 89/14), usluge u turizmu mogu pružati trgovačka društva, zadruge, trgovci pojedinci i obrtnici, a udruge mogu radi ostvarivanja svojih zadaća i ciljeva organizirati za svoje članove izlete i paket aranžmane u trajanju od 2 dana s najviše 1 noćenjem samo povremeno i bez stjecanja dobiti, što znači ovim posebnim propisom udrugama nije dopušteno pružanje usluga u turizmu, te ih udruge ne mogu ni navesti kao područje svog djelovanja odnosno kao cilj/ djelatnost.

Konkretno naša udruga je dobila minimalne tehničke uvjete 2012 za dječje odmaralište zatvorenog tipa.

Dali i dalje možemo obavljati djelatnost odmora djece "naših članova" ili moramo osnovati trgovačko društvo?

Crveni križ provodi škole u prirodi i odmor djece, a isto su registrirani kao udruga.!

Molim savjet za razjašnjenje problema jer mislimo da se ne mogu tek tako ukinuti aktivnosti koje se kvalitetno provode 30 godina. pa udruge isto podlježu zakonu o pdv-u i ostalim porezima, očito je sporan porez na dobit? (smatram da ga svi trebaju plaćati ako ostvaruju dobit bez obzira na pravni ustroj).

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ukoliko ćete organizirati izlete i aranžmane do 2 dana onda možete to navesti kao djelatnost u statutu, odnosno odredbi kojom se uređuju djelatnosti udruge. No, ukoliko će ti izleti trajati duže zakon koji ste naveli brani Vam organiziranje takvih izleta, prema tome za obavljanje te djelatnosti trebali bi ste osnovati trgovačko društvo (najbolje j.d.O.o.) ili zadrugu i putem trgovačkog društva ili zadruge obavljati navedenu djelatnost. To je jedino moguće rješenje, u suprotnom ste u sferi obavljanja neregistrirane djelatnosti te Vas se može teretiti za prekršaj. Što se tiče poreza na dobit udruga nije obveznik sve dok obavljanjem svoje djelatnosti ne stekne prihod veći od 230.000,00 kuna. Udruga može bez obračunavanja poreza (PDV-a) pružati usluge samo svojim članovima, a osobama koje nisu članovi mora obračunavati PDV.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija