Jump to content

Korištenje godišnjeg odmora prije roditeljskog dopusta


Baltazar76

Preporučene objave

Otac sam troje malodobne djece - 2, 3 i 12 godina. Zaposlenik sam jedne srednje škole (vannastavno osoblje).

 

Od 1.5.2015. moram ići na roditeljski (porodiljni) dopust jer supruga ide u inozemstvo na stručno usavršavanje na najmanje 6 mjeseci. Imam 30 dana godišnjeg odmora i nisam ga još koristio.

 

Da li je poslodavac ( u liku ravnatelja) dužan dati kompletan godišnji prije početka korištenja porodiljnog dopusta? Napominjem da se neću vraćati na posao prije 30.6.2016 i neću ga nikako moći iskoristiti u tekućoj godini, kao ni u prvoj plovici 2016. jer imam pravo na preko dvije godine porodiljnog dopusta (nešto sam već koristio).

 

Naime, poslodavcu (ravnatelju) predstavlja problem što za mene ne može dobiti zamjenu dok sam na godišnjem, te najavljuje da će mi odbiti potpisati godišnji odmor, jer time preuzima odgovornost što će doći do "raspada sustava"! Naime, administrator sam nekoliko baza podataka, te održavam računalni sustav.

 

Ako imam pravo na godišnji, a on ga odbije potpisati, koji su koraci da ga na to prisilim? Moram li se obratiti inspekciji rada ili nekoj drugoj službi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

mislili ste na prošlogodišnji GO ili?

Prema propisima Zakona o radu, prema:

Članaku 85.

(1)Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, najkasnije do 30. lipnja tekuće godine.

(5) Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegova korištenja, koristiti kada on to želi, osim ako posebno opravdani razlozi na strani poslodavca to onemogućuju.

Vrijeme u kome ćete koristiti GO je u nadležnosti Vašeg Poslodavca.

Ostalo je stvar dogovora. No, bez namjere da Vam "moraliziram",ne biste li trebali malo razmisliti i o potrebama Poslodavca?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o ovogodišnjem GO, za 2015. godinu.

 

O potrebama poslodavca? Ja sam svoju namjeru najavio više od dva mjeseca unaprijed, predložio mjere i načine da se izbjegne "raspad sustava", ponudio adekvatnu zamjenu, ali ništa nije niti razmotreno, a kamoli usvojeno. U proteklih nekoliko godina poslodavac nije učinio ništa čime bi me moralno i etički obavezao da razmislim o njegovim potrebama, štoviše, upravo suprotno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baltazare,

 

Vi ste u današnje vrijeme u kojem je demografska slika Hrvatske u totalnoj „banani“, pokazali svojim osobnim primjerom, da ona ne mora i nesmije biti takova. Jadno je da je Vaš poslodavac „neosjetljiv“ na tu činjenicu. No, Zakon kaže svoje, a Zakon treba poštivati,bez obzira „sviđao“ se on nama ili ne, u datom trenutku.

Sretno Vama i Vašoj mnogočlanoj obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija