Jump to content

ponuda novog ugovora o radu bez istodbnog otkaza starog (molim žuran odgovor)


lipica

Preporučene objave

Poslodavac je napravio novu sistematizaciju radnih mjesta i novi pravilnik o plaćama.

Temeljem toga nudi svim zaposlenicima ponudu novog ugovora o radu (bez istodobnog otkaza staroga). Novim ugovorom neki djelatnici dobivaju povoljnije, a neki nepovoljnije uvjete. Mora li zaposlenik potpisati takav ugovor u zadanom roku i što se događa ako ga ne potpiše? Može li mu poslodavac radi toga po isteku roka uručiti otkaz? Naime, usmene glasine idu da će svatko tko to ne potpiše dobiti otkaz!

 

Je li takav otkaz legalan i dopustiv?

Na koji se pravni način zaposlenik može suprotstaviti tome da bude zakinut novim ugovorom, ako ga je iz gore navedenih razloga ipak potpisao?

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lipica,

 

Ako potpišete novi ugovor o radu,potpisom ste obznanili da se sa uvijetima iz istog slkažete. Po potpisu nema više mogućnost da se „žalite“.

Ne potpišete li,Poslodavčeva je mogućnost Odluke o Redovitom otkazu ugovora o radu sa ponudom novog Ugovora sa izmjenjenim uvijetima. Ne potpišete li ni tada ,uslijedit će gore rečeni Otkaz. Pa ako smatrate da su povijeđena neka Vaša prava iz ranih odnosa, možete uložiti žalbu u vidu ZZP-a.

Nažalost ne vidim baš način da izbjegnete potpisivanje Ugovora bez posljedica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hurus, hvala na brzom odgovoru;

Da li je u slučaju nepotpisivanja poslodavčeva opcija i samo Odluka o redovnom otkazu bez obaveze ponude ikakvog novog ugovora? Naime, poslodavac je očito želio izbjeći mogućnost da se zaposlenici imaju pravo želiti, pa to nije tako rješavao.

Danas mi rekoše da je poslodavčeva opcija u slučaju nepotpisivanja Poslovno uvjetovani otkaz!?

Da li je moguća i opcija da nakon nepotpisivanja poslodavac ne učini ništa i da nastavi isplaćivati plaću po starom ugovoru (iako se po novoj sistematizaciji radno mjesto sada drugačije zove (premda su poslovi isti kao i ranije)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da mu to nije namjera, da je htio isplacivati place po starom onda se nebi trudio raditi novu sistematizaciju i smanjivanje placa, ako ne potpisete novi ugovor o radu, na snazi ostaje stari ugovor a kako to poslodavcu ne odgovara ponudit ce vam "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" i ponuditi na potpis novi izmjenjeni ugovor koji vam je vec nudio. U tom "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" mora biti naveden otkazni rok i otpremnina po ZOR-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala i Vama "maličovječe" na brzom orgovoru.

Čini se da taj otkaz s ponudom novog ugovora (iliti tog istog već nuđenog) ne bi bio loša opcija jer se njega izgleda može potpisati i potom se žaliti. Loše je međutim ako mi da - a ne znam da li je to zakonski dopustivo u ovom slučaju - neku vrstu otkaza bez ikakve ponude, pa se onda možeš žaliti samo "s ceste".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lipica,

To sa „cestom“ ne ide baš tako. Vi,ukoliko Vam ne ponudi Redoviti otkaz s ponudom novog ugovora o radu sa izmjenjenim uvijetima imate pravo Zahtjeva za zaštitu prava po Redovitom otkazu iz poslovno uvijetovanih razloga,pogotovo s toga što nisam najsigurniji da je Vaš poslodavac poštivao baš sve propise koje je dužan poštivati prije otkazivanja Ugovora o radu. Provjerite to sa Sindikatom. Osim toga imat ćete pravo i na otkazni rok i otpremninu. Dakle nije to tak. Cesta.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Hurus. No , ono što mi je zapravo cilj nije dobiti taj poslovno uvjetovani otkaz i uzeti eventualnu otpremninu pa otići na zavod za zapošljavanje i tamo primati još neke mjesečne iznose, već ostati raditi ali ne za tu umanjenu plaću, a ne znam koji je put da u ovoj situaciji (kada se daje samo ponuda za isti posao za manje novaca) to ostvarim.

Stoga se pojavilo to ne-potpisivanje kao izgleda jedina opcija, sa svim tim svojim posljedicama koje se svode na neku varijantu otkaza. Opet, ako potpišeš, zacementirao si si tu situaciju do tko zna kad i kako i da li je uopće možeš ikako promijeniti!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A mora li se poslodavac pri tom svome pravu rukovoditi ikakvim propisanim kriterijima o sistematizaciji i nagrađivanju i čime i gdje su oni propisani? I da li su stručno napravljeni? A što ako su nedosljedno provedeni? Možda se tom temom malo tko bavi, a nije nebitna. Ovako, poslodavčevo je pravo izgleda da se ponaša predatorski, i kako mu ništa ne stoji na putu, on to i čini uz blagoslov zakona koji to omogućavaju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija