Jump to content

Sticanje dryavljanstva brakom


mharis

Preporučene objave

Kolege interesuje me sledece :

Oženjen sam suprugom preko 16 godina ,ima hrvatsk državljanstvo i dokumenta izdana na adresu u srbiji, narav i cerka iz našeg braka im džavljanstvo , hrvatska dokumenta na adresi u srbij, pitanje se odnosi dali j kao suprug u braku sa hrvatskim držaljaninm mogu u konzularnom predstavištvu podneti zahtev , imam li prava i koja !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte Zakon o hrvatskom državljanstvu, a pri kraju, među postupovnim odredbama vam piše kako i gdje podnijeti zahtjev.

 

Hrvatsko državljanstvo stječe se:

 

1. podrijetlom;

 

2. rođenjem na teritoriju Republike Hrvatske;

 

3. prirođenjem;

 

4. po međunarodnim ugovorima.

 

Članak 8.

 

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

 

1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;

 

2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;

 

3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;

 

4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

 

5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

 

Smatrat će se da je udovoljeno pretpostavci iz točke 2. stavka 1. ovoga članka, ako je zahtjev podnijela osoba koja je bez državljanstva ili koja će ga prema zakonu zemlje čiji je državljanin izgubiti samim prirođenjem.

 

Ako strana država ne dopušta otpust ili za otpust postavlja pretpostavke kojima se ne može udovoljiti, dovoljna je izjava osobe koja je podnijela zahtjev da se pod pretpostavkom stjecanja hrvatskog državljanstva odriče stranog državljanstva.

 

 

Članak 10.

 

Stranac koji je u braku s hrvatskim državljaninom i kojem je odobreno trajno nastanjenje na području Republike Hrvatske, može prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članks 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.

 

Članak 11.

 

Iseljenik kao i njegovi potomci mogu prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljavaju pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.

 

Stranac koji je u braku s iseljenikom koji je stekao hrvatsko državljanstvo u smislu odredbe stavka 1. ovoga članka može steći hrvatsko državljanstvo, iako ne udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.

 

U smislu stavka 1. ovoga članka, iseljenik je osoba koja se iselila iz Hrvatske u namjeri da u inozemstvu stalno živi.

uređeno: od Roxette
d
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija