Jump to content

Oborinske vode od susjeda


OVAN

Preporučene objave

Molim pomoć u vezi oborinskih voda.

Naime, susjed s kojim graničim (njegovo i moje dvorište graniči u zadnjim dijelovima gradilišta) u svoje je dvorište počeo navoziti zemlju i tako podizati nivo tla za cca 40cm, obzirom da se uslijed kiša u njegovom dvorištu voda zadržava (inače i u mom dijelu dvorišta voda se također zadržava). Međa između dvorišta je točno određena i na mom dijelu je betonirani temelj na kojem se nalazi ograda. Sada je zemlja s obje strane (i susjedove i moje) gotovo do ruba temelja i ne može se više navažati.

Međutim, susjed kaže da se njemu voda zadržava i stoga podiže nivo svog dvorišta tako da će u blizini međe i mog temelja (ograde) "ukositi" zemlju prema temelju (tako da ostane slobodan), a to što će oborinska voda s čitave površine njegova dvorišta se slijevati u moje dvorište, on ne zna što bi rekao - ne želi niti betonirati svoj temelj.

Po čl.110. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, znam da to ne smije raditi (barem tako mislim), ali ne znam što da radim. Tko je nadležan (koja inspekcija) da izađe na teren i naloži određene mjere, odnosno kome da se obratim.

Ili mi preostaje da ja svoj postojeći temelj dižem za 40cm (s ogradom) i sa svoje strane navažam zemlju, a on će s druge strane opet moj temelj iskoristiti kao potporanj za svoju zemlju - ne znam samo do kada ćemo dizati razinu tla.

Inače, na sredini svog dvorišta imam veliki sifon koji je spojen na kanalizaciju i sakuplja oborinsku vodu s čitavog mog dvorišta. Tlo je tako nakošeno prema sredini dvorišta da niti jednom susjedu voda ne otječe na njegovo. Činjenica je da su se svi susjedi oko nas podigli za 30-40cm i da smo ja i "sporni" susjed ostali najniži, ali i svi susjedi su napravili svoje temelje i voda s njihovih dvorišta ne prelazi na tuđe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što su svi drugi susjedi napravili odvodnju oborinskih voda na način da se ne slijeva susjedima, tako to mora napraviti i vaš susjed.

Za početak, porazgovarajte ozbiljno s njim i objasnite mu da će ako to ne učini i ako komunalni redar ili netko drugi zakaže, na kraju dobiti tužbu koju će sigurno izgubiti, te snositi trošak i suda , i vašeg odvjetnika, i opet će morati napraviti ono što i sada zna da mora napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

pozdrav,

 

molio bih pomoć u vezi jednog problema kojeg imam sa susjedom. Naime, uz rub svoje parcele sam još davno napravio kanal u svrhu skupljanja kompletne odvovnje s moje parcele. (kompletan kanal je unutar moje parcele, za što imam i geodetsku potvrdu s katastra).

No, dolazimo do problema zadnjih dana kada susjed vodu sa krova svoje kuće i kompletnog parkinga skuplja u cijev i odvodi u moj kanal. Problem je tim veći što kanal nije u mogućnosti prikupiti toliku vodu, te će moja parcela poplaviti, a da ne govorim o tome kako ne želim davat svoj kanal nikome.. Pošto je susjed nerazuman, što mi je činiti?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako to mislite daje susjed nerazuman? Možete li se nekako dogovoriti sa susjedom da napravi odljev vode na nekakvu drugu stranu zemljišta. Možda on i nema trenutno drugu opciju za odljev vode - možda se međusobno i dogovorite............

 

Pokušajte se nekako dogovoriti. Bolje je dogovor, nego da se tužite, a to nije jeftino.....i o lošim međusudsjetskim odnosima da i ne pišemo.

 

Popričajte malo ozbiljnije sa susjedom........

 

A, ako mislite da se tužite, više nećete biti dobri susjedi.... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Nerazuman je u vidu toga da je rekao da će on ostavit cijev pošto-poto, pa neka ga ja tužim..

Neznam jesam li ja u pravu kad mu kažem da ne smije stavljati cijevi u moj kanal. Danas je to oborisnka odvodnja, sutra može biti kanalizacija, bilo šta..

Ne bih se htio svađati ni tužiti, ali ako je to jedina opcija spreman sam.

Da li ja mogu taj kanal kompletno zatvoriti, pa da voda plavi njegov dio (najgore što će i moj)?

Susjed ima alternativu da napravi pad parkinga na drugu stranu, cijev s krova može odvesti svojim kanalom, što mu je dosta dalje ali je moguće.

Opet ponavljam, kanal sam isključivo ja sagradio za potrebe skupljanja vode s moje parcele, i nije dimenzioniran za veće količine vode koje će sad biti..

Nije neki ogromn problem ali vrlo lako bi mogao postati..

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija