Jump to content

Raskid ugovora s EBN


Daya009

Preporučene objave

Pozdrav,

 

vec prije sam pitala o slucaju u posebnoj temi, pa nije valjda da nitko nema nesto konkretno/smisleno za reci.

 

Za svaki slucaj jos jednom:

Ovih dana mnogo obrtnika je vec dobilo EBN obrasce. Ispada da i bez udaranja pecata ugovor smatraju zakljucenim. Mnogo je tu stvari koje oni i krse po zakonu; dovodjenje u zabludu i sl.

Zanima me sto se konkretno moze uciniti ukoliko oni potrazuju novac temenljem toga sto si ispunio formular (''ugovor''). Koji zakoni tu vrijede i kako su zasticeni potpisnici ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sam odgovorio na to pitanje na ovoj temi, pa pogledaj:

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/80022-European-business-number-prijevara

 

Ključno bi bilo napisati im pismo u kojem otkazujete ugovor i zahtijevate da vašu tvrtku maknu sa svih svojih stranica i databaza. Objasniti da je njihova ponuda/ugovor protuzakonit, prema direktivi EU (pogledaj link). Prijetiti potraživanjem odštete ili protutužbom ukoliko stvar dođe do suda i poslati to pismo sa povratnicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvoja osnova je to da si bila prevarena. Čuvaš dokumente koji dokazuju da si ih obavijestila o svemu, znači da te maknu sa svojih stranica i databaza jer ta obavijest će ti trebati ako dođe do suda - to je dokaz da si ih obavijestila.

 

Ja bi preciznije definirao odštetu i troškovnik. Ti kao vlasnik obrta možeš imati svoje opće uvjete poslovanja. U njima može biti što god želiš - drugim riječima definirane usluge koje možeš isporučiti, no ne moraš imati registriranu djelatnost. Npr da te ja tražim da mi isprintaš par papira, prema tvojim uvjhetima možeš mi naplatiti koliko tamo piše, npr 1000 kn po a4 papiru. Moje je da odbijem ako ne želim.

 

Možeš navesti npr radni sat tebe kao vlasnika obrta, recimo 500,00 kuna ili koliko hoćeš, pa ukoliko će ti ovaj predmet oduzeti npr 10 sati vremena, to je 5000,00 kn. Recimo da je potrebna tvoja prisutnost na sudu, možeš definirati troškove dolaska, npr 30,00 kn po kilometru, do Njemačke i nazad izračunaj sama.

 

Glavni cilj ti je na sudu dokazati da su prekršili zakon, što je objašnjeno u onoj direktivi EU koje sam naveo. Kada to dokažeš kao ispravno, tada ćeš imati i pravo na troškove koje si imala (tražila) po tom predmetu. Znači ako ništa nisi tražila, nećeš niti dobiti, no ako unaprijed objasniš koliko ćeš potraživati, onda je jasno koliko potražuješ.

 

Nažalost, nemaš mnogo boljih opcija od ovih navedenih. Uz sve to, ako želiš možeš unajmiti odvjetnika da te zastupa, pa će se odvjetnički troškovi naplatiti od EBNa ako dobiješ slučćaj, no možda će biti potrebno platiti odvjetniku nešto unaprijed. Sa odvjetnikom ili bez, ti možeš potraživati odštetu. Odvjetnik bi zapravo trebao biti samo savjetnik, tako bi ja preporučio. Nije loše zastupati sam sebe, ako znaš koja ti je osnova.

 

Prevarena si, tražila si poništenje ugovora, a ako im to nije dosta i dovedu te do suda tada će morati platiti tebi za svo izgubljeno vrijeme, energiju i sve ostale troškove koje si imala ti sama ili zajedno sa odvjetnikom.

 

Što bolje sastaviš tu obavijest (protuzakonito djelovanje, najava potraživanja odštete), povećavaš šansu da se neće usuditi dovesti taj predmet na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija