Jump to content

pomoć molim! savjet! tučnjava


limac

Preporučene objave

Ovako. Mladić već osuđivan i odležao 8 mjesci zbog tučnjave u kojoj je netko zadobio težu tjel.ozljedu. Godinu i po dana nakon toga opet je sudjelovao u tučnjavi, postoji snimka koja pokazuje da nije on nikoga teže ozlijedio,ali njegov brat je teško ozlijedio jednu osobu. Brat pobjegao nekud, nitko ne zna gdje je. Mladića uhite i privedu i odrede mu 30 dana istražnog zatvora. Što možemo očekivati? Može li biti pušten i raniej iz istražnog ili će baš 30 dana tamo biti? Koliko može dobiti zatvora? Znamo da mu prijašnje osuđivanje ne ide u prilog. Postoji li ipak i mogućnost da ne ide u zatvor opet? Molim vas pomozite, što se može učiniti?

Oženjen je i ima malo dijete ,moze li to biti olakotna okolnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudjelovanje u tučnjavi

Članak 122.

(1) Tko sudjeluje u tučnjavi ili u napadu više osoba, ako su tučnjava ili napad imali za posljedicu smrt ili tešku tjelesnu ozljedu jedne ili više osoba, za samo takvo sudjelovanje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko organizira ili vodi grupu od tri ili više osoba koje sudjeluju u tučnjavi ili napadu iz stavka 1. ovoga članka ili organizira takvu tučnjavu ili napad, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

(3) Nema kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka ako je osoba u tučnjavu uvučena bez svoje krivnje ili se samo branila ili je razdvajala druge sudionike u tučnjavi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li biti pušten i ranije iz istražnog ili će baš 30 dana tamo biti?

 

Može ranije, može nakon mjesec dana, može biti i produžen istražni zatvor. Zavisi prije svega o sucu istrage i DORH-u.

 

Koliko može dobiti zatvora?

 

Zavisi o kojem će se djelu raditi - teškoj tjelesnoj ozljedi ili sudjelovanju u tučnjavi.

 

Znamo da mu prijašnje osuđivanje ne ide u prilog. Postoji li ipak i mogućnost da ne ide u zatvor opet?

 

Obzirom na specijalni recidivizam - izvjesna je kazna bezuvjetnog zatvora odnosno u najboljem slučaju djelomična uvjetna osuda.

 

Oženjen je i ima malo dijete ,moze li to biti olakotna okolnost?

 

Može i biti će.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju teške tjelesne ozljede biti će kazna zatvora oko cca 1 godinu. U slučaju sudjelovanja u tučnjavi moguć je bezuvjetan zatvor (vjerojatno u trajanju iznad 6 mjeseci), djelomična uvjetna osuda ili uvjetna osuda (zavisi o stavu DORH-a i blagonaklonosti suda te ponašanju optuženog).

 

Imajte na umu da su ovo procjene temeljene isključivo na temelju onog što ste vi ovdje napisali, dakle bez ikakvog uvida u spis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još jedno pitanje imam- supruga zatvorenog trazila od suca dozvolu za posjet,a on joj kaze da ne moze jer će bit pozvana kao svjedok i kaze da moze i odbiti kao supruga. E sad, ona bi odbila pa me zanima da li sudac onda to gleda drugačije ili je bolje da svjedoči. Ona nije vidjela sam događaj,ali je bila tamo u okruzenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Supruga svakako uživa tzv. blagodat nesvjedočenja odnosno ima status privilegiranog svjedoka, a sud će je na to upozoriti i pitati da se izjasni prihvaća li tu blagodat ili ne. Obzirom nije prisustvovala događaju, njezin iskaz nema težinu, a i da ima - pristran je.

 

Za sud to ne smije biti ni olakotno ni otegotno. Normalna procedura. Njena odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila sam u posjeti i rekao mi je kad sam pitala kakva je optuzba da će bit za laku tjel.ozljedu. Dakle, bila je tucnjava u kojoj je sudjelovalo dosta njih. Jedan lik udari ovog mog i počne trčat, on za njim, tog lika u medjuvremenu počnu tući neki drugi likovi,a ovaj moj se priključio i 2-3 puta ga udario s nogom i otisao. To je sve. No u toj istoj tučnjavi brat ovog mog jednim je udarcem srusio treceg lika i taj je nezgodno pao i nije se vise digao-teske ozljede.Znači ,ovaj moj nije udario tog tipa s teskim ozljedma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Druga mogućnost je da, ako je doista riječ o LTO, da će ići čl. 117. st. 2. KZ-a, jer ponavljam stavak 1. se progoni po privatnoj tužbi, a u tom slučaju DORH-a uopće ne bi bilo u igri, a kamoli da bi završio u istražnom zatvoru.

 

No, pričekajte optuženje, a ovdje se uvijek možete slobodno javiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mi možete pojasniti samo još nešto- kako to da neke osobe koju su isto sudjelovale u toj tučnjavi nisu privedene,a neke jesu? Može li se tu raditi o nekakvim vezama? I još jedno pitanje,mogu li ja dobiti u DORH-u ikakve informacije o slučaju ( u kojoj je fazi i sl.).

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mi možete pojasniti samo još nešto- kako to da neke osobe koju su isto sudjelovale u toj tučnjavi nisu privedene,a neke jesu? Može li se tu raditi o nekakvim vezama?

 

U pitanje veza ne ulazim.

 

Inače, za određivanje istražnog zatvora moraju biti ispunjeni vrlo jasni kriteriji koji predstavljaju moguću osnovu za njegovo određivanje. Prvo to mora utvrditi DO, tada predložiti sucu istrage, pa on prihvatiti, a onda još postoji i mogućnost žalbe izvanraspravnom vijeću županijskog suda, pa procijenite je li ili ne, tako lako odrediti istražni zatvor.

 

I još jedno pitanje,mogu li ja dobiti u DORH-u ikakve informacije o slučaju ( u kojoj je fazi i sl.).

 

Ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas, ovako je sad, tuze ga za tesku tjel.ozljedu u pokušaju, on je drugooptuzeni od njih trojice. Koliko se dobije za to? I jos nesto,tvrde da su se dogovorili za to,sto nije točno, a treceoptuzenog ni ne poznaju od prije. Znači ima tu puno nejasnih stvari.Kako bi se udruzio s nekim koga ne poznajes?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ja ne mogu napisati točne članke jer nemam papir nikakav ,on je u istraznom i u posjeti mi je to rekao,dok ne izadje necu vidjeti nikakav papir pa ne znam nista.A sto znači taj članak 329? Jos je rekao da mu tamo piše ime nekog odvjetnika, taj odvjetnim ga nije ni posjetio ni kontaktirao.Što da radimo? Molim vas! Jako je tu sve čudno,kazem vam, neke ljude nisu priveli,a isto su cipelarili tog decka koji ima lake ozljede. Znači vise njih.A priveli samo trojicu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 329. KZ-a govori o počinjenju kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, što implicira postojanje zločinačkog udruženja. Prema vašem opisu, to je pomalo nevjerojatan scenarij i ne vjerujem da DORH ide u tom smjeru (dokazi?).

 

Vjerojatno se misli na supočiniteljstvo, jer obzirom nema TTO, nije moguće optuženje sudjelovanja u tučnjavi (obzirom pokušaj tog kaznenog djela nije moguć, a da bi se radilo o tom kaznenom djelu potreban je nastup uvjeta kažnjivosti, što je TTO ili smrt).

 

Propisana kazna kreće se u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, a u slučaju pokušaja optuženik se može i blaže kazniti. Imajući u vidu specijalni recidivizam na strani vašeg optuženika, ostaje ono što sam napisao u postu #10. Kazna će najvjerojatnije biti na razini većoj od ove ranije, a sad da li to bude 9 ili 10 mjeseci ili 1 godina - vidjet ćete. Osim eventualno ako pokušaj ublaži stav DO-a i suda, a pogotovo način na koji će se optuženik braniti i ponašati u postupku.

 

Ovaj odvjetnik mu je vjerojatno postavljen po službenoj dužnosti. Ukoliko njime niste zadovoljni, angažirajte sami branitelja (ukoliko vam financijske okolnosti to dozvoljavaju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušaj kaznenog djela zakonska je osnova za ublažavanje kazne (koja i ako se ne primijeni, svakako ima utjecaja na odmjeravanje visine kazne). Međutim, ovdje se radi o specijalnom povratniku, zato smatram da sud neće biti benevolentan u slučaju osuđujuće presude.

 

Što se strategije obrane tiče, ovo je vrlo nezahvalno pitanje, jer vi ste ovdje iznijeli njegovu verziju priče, pa čak i da zanemarimo mogući "pokvareni telefon", ne znam ništa o tome kako su se branili ostala dvojica optuženih, kao ni iskaze oštećenog i mogućih svjedoka-očevidaca. Najbolja strategija obrane može se napraviti tek kada se izvrši uvid u spis i vidi sa čime raspolaže DORH od dokaza te što ostala dvojica optuženih govore u svojoj obrani.

 

"Na slijepo" nešto savjetovati nema smisla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li se tražiti nagodba s DO kako bi se izbjegao odlazak u zatvor i sto bi se tada moglo očekivati....

 

Može, ali za dogovor je potrebno dvoje.

 

Sve opcije su nam prihvatljive,osim odlaska u zatvor.

 

To zavisi o stavu konkretnog ODO-a.

 

Kakva je praksa vezano za ovakva djela u pokušaju?Npr. što bi DO mogao ponudti?

 

Prema napisanome, bez nagodbe, gotovo sigurno će tražiti bezuvjetan zatvor ili djelomičnu uvjetnu osudu (opet se ide u zatvor na neko vrijeme, ostatak na uvjetnoj slobodi). S nagodbom - samo oni znaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@G-man

ja koliko sam shvatio tu bi se moglo raditi i o čl. 122. st. 2, budući je spomenuto nekakvo organiziranje, a ima i TTO, nanijetih od strane brata(lako ih se poveže zajedno), a i privedene su 3 osobe, čime je ispunjeno to djelo.

Pokušaj bi se onda odnosio na ovoga sa lakim TO. Ispravite me ako sam zalutao.

Naravno, ovo je sve sa velikom rezervom i nezahvalno je ovako išta pisat, kad znamo samo jedan nezatni dio priče, ali ovo mi je ovako na prvu.

 

@limac

Problem je što se kažnjava samo sudjelovanje u takvoj tučnjavi, a budući je odrednjen istražni zatvor, stvar je shvaćena vrlo ozbiljno.

Ozljedjivanje vidno pijane ili drogirane osobe po meni može biti samo otegotna okolnost, budući takva osoba predstavlja manju opasnost, i sa puno manje sile je se može savladati, umjesto slanja na pod da se ne diže. Refleksi su znatno umanjeni, te se takva osoba uglavnom dočeka na glavu, što je prosječnoj osobi poznato.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svi su bili pijani.Sudjelovalo je puno osoba u tucnjavi,a priveli samo trojicu. Mom su prvo prijetili da ce ga prebit, on se pozalio bratu i tako je krenulo. Mog je jedan udario u glavu prvi, a brat je udario drugog jedanput i taj je nezgodno pao.Drze ga zato da nebi utjecao na svjedoke koej jos treba ispitati,ima ih desetak.A ta ekipa koja je s druge strane su -ne smijem javno,ali jedna organizacija recimo ,banda neke vrste.Samo sto su oni gore prosli sto se tice ozljeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo sad sto se dogdja, dali su mu novi papir u kojemu ne spominju brata i u tom papiru nema 3 optuzena nego dva,on i jos jedan.Za slučaj gdje decko ima lakše ozljede ali optuzuju za TTO u pokušaju. Da li to znači da su sada odvojili te slučajeve pa će brata posebno progonit? Moze li to biti olakotno ili otegotna okolnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetih odvjetnika ,on kaze da čekamo da svi daju iskaze(svjedoci),što vi mislite?

 

I to je jedna od opcija. Iako, ako ODO dobije ono što im treba za osudu, dogovor im realno neće trebati (iako ga u pravilu i tada prihvaća da se predmet brže riješi).

 

Može li nakon svih iskaza biti drugačija optuznica?

 

Može.

 

Ima li veze što je taj dečko koji ima teske ozljede,a kojeg moj nije ni taknuo bio pijan i drogiran?

 

Konkretne direktne veze - ne, indirektne moguće u pogledu rušenja vjerodostojnosti njegova iskaza.

 

@G-man

ja koliko sam shvatio tu bi se moglo raditi i o čl. 122. st. 2, budući je spomenuto nekakvo organiziranje, a ima i TTO, nanijetih od strane brata(lako ih se poveže zajedno), a i privedene su 3 osobe, čime je ispunjeno to djelo.

Pokušaj bi se onda odnosio na ovoga sa lakim TO. Ispravite me ako sam zalutao.

Naravno, ovo je sve sa velikom rezervom i nezahvalno je ovako išta pisat, kad znamo samo jedan nezatni dio priče, ali ovo mi je ovako na prvu.

 

Problem se nalazi u tome što kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi predstavlja tzv. kazneno djelo s uvjetnom inkriminacijom, što znači da bi se uopće radilo o ovom kaznenom djelu, da mora nastupiti uvjet kažnjivosti (u ovom slučaju TTO ili smrt druge osobe). Prema našoj teoriji kaznenog prava (i dosadašnjoj praksi), iz logičnih razloga, kod ovog kaznenog djela pokušaj nije moguć, jer bi on podrazumijevao "vidovnjačke" sposobnosti počinitelja.

 

Evo sad sto se dogdja, dali su mu novi papir u kojemu ne spominju brata i u tom papiru nema 3 optuzena nego dva,on i jos jedan.Za slučaj gdje decko ima lakše ozljede ali optuzuju za TTO u pokušaju. Da li to znači da su sada odvojili te slučajeve pa će brata posebno progonit? Moze li to biti olakotno ili otegotna okolnost?

 

Po meni, najrealnija opcija je da je brat "ispao iz igre", obzirom na dosada ispitane svjedoke i iznesene obrane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I to je jedna od opcija. Iako, ako ODO dobije ono što im treba za osudu, dogovor im realno neće trebati (iako ga u pravilu i tada prihvaća da se predmet brže riješi).

 

 

 

Može.

 

 

 

Konkretne direktne veze - ne, indirektne moguće u pogledu rušenja vjerodostojnosti njegova iskaza.

 

 

 

Problem se nalazi u tome što kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi predstavlja tzv. kazneno djelo s uvjetnom inkriminacijom, što znači da bi se uopće radilo o ovom kaznenom djelu, da mora nastupiti uvjet kažnjivosti (u ovom slučaju TTO ili smrt druge osobe). Prema našoj teoriji kaznenog prava (i dosadašnjoj praksi), iz logičnih razloga, kod ovog kaznenog djela pokušaj nije moguć, jer bi on podrazumijevao "vidovnjačke" sposobnosti počinitelja.

 

 

 

Po meni, najrealnija opcija je da je brat "ispao iz igre", obzirom na dosada ispitane svjedoke i iznesene obrane.

 

da li to znači da mogu oni bolje proći od brata? jer brat je optuzen za TTO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@G-man

Jasan mi je taj dio, ali ja sam shvatio da je u toj cijeloj tučnjavi uz pokušaj TO bila i TTO koju je brat uzrokovao, što je limac i potvrdio u zadnjem postu. U početku su ih možda htjeli sve skupa okriviti za sudjelovanje u tučnjavi, ali su nakon odredjenih iskaza odvojili ta dva slučaja. Brata za TTO, drugu dvojicu za pokušaj TTO nad skroz drugim oštećenim. Malo čudno da su to sve shvatili kao dvije odvojene tučnjave, ali dobro.

 

 

@limac

U pravilu se djelo u pokušaju blaže kažnjava nego kad je dovršeno(i zakon ističe mogućnost blažeg kažnjavanja), ali i dalje vam je recidivizam iznimno otegotna okolnost u ovom slučaju. Kolega G-man vam je to bolje objasnio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li to znači da mogu oni bolje proći od brata? jer brat je optuzen za TTO

 

je li sigurno da je brat optužen? je li primio optužnicu koja ga tereti (ne rješenje o istražnom zatvoru, ne pouku o pravima, baš optužnicu)? tek kad primi optužnicu, može biti optužen, sve prije toga su istražne radnje koje mogu, a i ne moraju dovesti do optuženja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam sto je brat primio jer nisam s njim u kontaktu. Znam samo da je na nekom prvom papiru bilo da terete svu trojicu, onda je dobio ovaj moj drugi papir gdje mu se stavlja na teret da je on prvooptuzeni za tto u pokusaju,a neki dečko koga ne poznaje a isto je sudjelovao je drugooptuzeni. Bratovog imena na tom drugom papiru nema. Jos su u istraznom.Jos nisu ispitani svi svjedoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte Limac, teško je davati neke konkretne savjete, ukoliko niti vi sami niste sigurni u činjenice, a pogotovo ako ste malo kontradiktorni.

 

@ Gus

 

Ovo što ste naveli je teoretski moguće, ali obzirom je to očito bila "grupna šora", volio bih vidjeti DO-a koji će pokušati sudu "prodati" dva izolirana sukoba. Osim ako se doista radi o dva odvojena sukoba, ali onda se vraćamo na ono da je nemoguće davati savjete, a da sami moramo nagađati okolnosti.

 

Limac, najbolje da pričekate podizanje optužnice, pa ćete onda moći biti konkretniji, a i mi također.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobito teška tjelesna ozljeda.

 

Kazna od 1 do 8 godina,više nego za kd teške ozljede iz čl.118.

 

Članak 119.

 

(1) Ako je kaznenim djelom iz članka 116. stavka 1. i 2. i članka 118. stavka 1. ovoga Zakona doveden u opasnost život ozlijeđenog, ili je uništen ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen koji važan dio njegova tijela ili koji važan organ, ili je prouzročena trajna nesposobnost za rad ozlijeđenog, ili trajno i teško narušenje njegova zdravlja, trajna iznakaženost ili trajna nesposobnost za reprodukciju,

 

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda uopće nema problema.Govorit će se istina a pri tome netko će ići na odmor.Ukoliko se ovdje želi da svi budu oslobođeni a premlaćena žrtva postoji (bez obzira na razloge) mislim da je to nemoguća misija.

 

Ekipu terete na osnovu izjava ekipe u kojoj nitko ne bi bio kriv.

 

Onda neka prizna da je tukao drugog ali neka i kaže tko je tukao ozlijeđenog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz iskustva procjenjujem da se radi o sljedećem - imamo jednu žrtvu, a više napadača. Žrtva je očito osobito teško tjelesno ozlijeđena, ali se ne zna tko joj je točno nanio konkretnu ozljedu.

 

E, pa iskristalizirat će se tijekom istrage/istraživanja ili će svi biti terećeni i najvjerojatnije i osuđeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija