Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

dtadijanovic

Autorski ugovor i održavanje radionica

Preporučene objave

Poštovani,

mogu li stručnjaci (znanstvenici društvenog smjera) naplatiti svoj rad preko autorskog ugovora?

 

Radi se o tome da bi se znanstvene teme prevele sa stranog jezika, a onda se na osnovu toga napravila prezentacija koja bi se održala pred grupom ljudi u trajanju od dva dana.

 

Teme pokrivaju različita područja, od pregovaranja i leadershipa do tehnika rješavanja problema i ostalih softskillova.

 

Hvala unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

evo dodatnog mišljenja. npr magistar ekonomije ode u neku firmu i jedan dan (znanstveno) pručava funkcioniranje firme. nakon toga izradi grafikone i verbalno izloži prikaz primjenjene znanstvene analizr. sve kako piše u zakonu. nakon što su opservacija i izlaganje trajali dva dana, on se nakon predavanja više ne vraća u tu tvrtku.

 

što ne bi ugovor o djelu više pristajao kad bi on u toj tvrtki radio neki "repetitivni" posao?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

u čl 5 st 1 zakona o autorskom pravu piše:

Autorsko djelo je originalna intelektualna tvorevina iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

 

radionice imaju individualni karakter jer ne mogu održati dvije iste (to je kao neka vrsta nastupa) jezičnog je karaktera (prijevod i govor) i piše "bez obzira na način izražavanja.

 

st 2.

Autorska djela jesu osobito:

.

.

.

prikazi znanstvene ili tehničke prirode kao što su crteži, planovi skice, tablice i dr.

.

.

dakle ja u svom radu koristim ekonomsku znanost kako bi dočarao procese u grupnim i poslovnim dinamikama

 

dalje čl 6 se odnosi na opasku "da sam samo preveo"

 

Prijevodi, prilagodbe, glazbene obrade i druge prerade autorskog djela, koje su originalne intelektualne tvorevine individualnog karaktera, zaštićene su kao samostalna autorska djela.

 

 

Postoji li neka državna institucija koja bi mi mogla dati relevantan odgovori na ovo pitanje jer ne bi htio kršiti zakon ii plaćati 20% poreza više. ;)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ne, čak štoviše, kod nas se ugovor o djelu pogrešno podvlači pod sve angažmane kojima bi zapravo bolje pristajalo sklapanje ugovora o radu. ugovor o djelu je namijenjen upravo za jednokratna djela.

 

dakle, vi tvrdite da se radi o primijenjenoj znanosti? a ne komercijalnoj usluzi? osobni mi je stav da autorsko djelo ima određenu umjetničku, kulturnu i znanstvenu vrijednost, ovdje mi se ipak više čini da se radi o poslovnoj djelatnosti.

 

savjetujem vam da se raspitate kod patentnih zastupnika (oni će bolje definirati radi li se o zaštićenom intelektualnom vlasništvu) ili odvjetnika koji se bave intelektualnim vlasništvom, a što se tiče oporezivanja, svakako kontaktirajte poreznu upravu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

upravo je to i moja dilema. npr tvrtka kupuje sliku kako bi u nju uložila. ako je kupuje iz ljubavi prema umjetnosti onda kupuje autorsko djeli i plaća 25%, ali ako je ulaganje na kojem se namjerava zaraditi onda plaća umjetniku po ugovoru o djelu? tko odlučuje o tome?

 

pokušat ću s poreznom prema vašem savjetu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×