Jump to content

Autorski ugovor i održavanje radionica


dtadijanovic

Preporučene objave

Poštovani,

mogu li stručnjaci (znanstvenici društvenog smjera) naplatiti svoj rad preko autorskog ugovora?

 

Radi se o tome da bi se znanstvene teme prevele sa stranog jezika, a onda se na osnovu toga napravila prezentacija koja bi se održala pred grupom ljudi u trajanju od dva dana.

 

Teme pokrivaju različita područja, od pregovaranja i leadershipa do tehnika rješavanja problema i ostalih softskillova.

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

evo dodatnog mišljenja. npr magistar ekonomije ode u neku firmu i jedan dan (znanstveno) pručava funkcioniranje firme. nakon toga izradi grafikone i verbalno izloži prikaz primjenjene znanstvene analizr. sve kako piše u zakonu. nakon što su opservacija i izlaganje trajali dva dana, on se nakon predavanja više ne vraća u tu tvrtku.

 

što ne bi ugovor o djelu više pristajao kad bi on u toj tvrtki radio neki "repetitivni" posao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u čl 5 st 1 zakona o autorskom pravu piše:

Autorsko djelo je originalna intelektualna tvorevina iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

 

radionice imaju individualni karakter jer ne mogu održati dvije iste (to je kao neka vrsta nastupa) jezičnog je karaktera (prijevod i govor) i piše "bez obzira na način izražavanja.

 

st 2.

Autorska djela jesu osobito:

.

.

.

prikazi znanstvene ili tehničke prirode kao što su crteži, planovi skice, tablice i dr.

.

.

dakle ja u svom radu koristim ekonomsku znanost kako bi dočarao procese u grupnim i poslovnim dinamikama

 

dalje čl 6 se odnosi na opasku "da sam samo preveo"

 

Prijevodi, prilagodbe, glazbene obrade i druge prerade autorskog djela, koje su originalne intelektualne tvorevine individualnog karaktera, zaštićene su kao samostalna autorska djela.

 

 

Postoji li neka državna institucija koja bi mi mogla dati relevantan odgovori na ovo pitanje jer ne bi htio kršiti zakon ii plaćati 20% poreza više. ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne, čak štoviše, kod nas se ugovor o djelu pogrešno podvlači pod sve angažmane kojima bi zapravo bolje pristajalo sklapanje ugovora o radu. ugovor o djelu je namijenjen upravo za jednokratna djela.

 

dakle, vi tvrdite da se radi o primijenjenoj znanosti? a ne komercijalnoj usluzi? osobni mi je stav da autorsko djelo ima određenu umjetničku, kulturnu i znanstvenu vrijednost, ovdje mi se ipak više čini da se radi o poslovnoj djelatnosti.

 

savjetujem vam da se raspitate kod patentnih zastupnika (oni će bolje definirati radi li se o zaštićenom intelektualnom vlasništvu) ili odvjetnika koji se bave intelektualnim vlasništvom, a što se tiče oporezivanja, svakako kontaktirajte poreznu upravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo je to i moja dilema. npr tvrtka kupuje sliku kako bi u nju uložila. ako je kupuje iz ljubavi prema umjetnosti onda kupuje autorsko djeli i plaća 25%, ali ako je ulaganje na kojem se namjerava zaraditi onda plaća umjetniku po ugovoru o djelu? tko odlučuje o tome?

 

pokušat ću s poreznom prema vašem savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija