Jump to content

Rekonstrukcija (nadogradnja) postojeće građevine


Trek12

Preporučene objave

Poštovani, vlasnik sam zadnje etaže i potkrovlja na stambenoj građevini tlocrtne površine 100m2, a koja se sastoji od prizemlja, dvije etaže i potkrovlja. Potkrovlje nema nadozida tj. krov je četverostrešni i ide u "nulu", nagib krova je 25 stupnjeva.

Ja bih napravio rekonstrukciju potkrovlja tj. podigao bi nadozid do 1.2 m i promjenio krov (inače GUP-om je dozvoljena izgradnja cijele treče etaže). Novonastali prostor bi pridodao kao galeriju postojećoj etaži na drugom katu tj. ne bi povećavao broj stambenih jedinica na postojećoj stambenoj građevini.

Građevina je izgrađena prije 1968. godine i ima uporabnu dozvolu, a imam i suglasnosti svih stanara.

Zanima me da li mi je potrebna građevinska dozvola ili samo glavni projekt za navedenu rekonstrukciju?

Zanima me i da li moram ishoditi dodatna parkirna mjesta budući da u GUP-u piše ovako: „U slučaju rekonstrukcije postojećih stambenih građevina, uz uvjet da se ne povećava broj stambenih jedinica, te rekonstrukcije stambenih i ostalih građevina kojom se povećava BRP do 5%, nije potrebno osigurati nova parkirališna ili garažna mjesta.“

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima (NN 79/14, 41/15) možete podići nadozid samo uz Glavni projekt do 0,6 m. Za vašu namjeru od 1,2 m bi vam bila potrebna i izmjena građevne dozvole.

 

Što se tiće parkirnog mjesta, ako se broj stambenih jedinica ne bi mijenjao, ne morate.

Ovo o BRP se vas ne dotiće budući da prema Pravilniku o načinu obračuna površine i obujma u projektiranju zgrada, u građevinsku bruto površinu se ne uračunavaju galerije unutar funkcionalne jedinice zgrade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Iako ne sumnjam u točnost vašeg odgovora u nedoumici sam zbog parkirnog mjesta jer moj arhitekt tumači GUP na sljedeći način: " Budući da se dosadašnji prostor vodi kao potkrovlje, a novonastali prostor bi se pripojio kao galerija postojećem stanu na drugom katu, time se radi prenamjena prostora te se povećava BRP za više od 5%." Samim time arhitekt mi tvrdi da je moguće da ću čak morati osigurati 2 parkirna mjesta (a koje nemam gdje osigurati) jer u GUP-u stoji ako se BRP povećava više od 5% potrebno je osigurati 2PM/100m2. I u upravnom odjelu za graditeljstvo mi ne mogu dati precizan odgovor jer se uvjek vežu na već spominjani članak GUP-a. Uglavnom ne znam da li se upustiti u navedeni projekt?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

kako ja nemam uvida u sve PP moji su odgovori temeljeni samo važečim zakonima koje treba prilagoditi prostornim planovima, jer kako kaže i odredba čl.1 st.2 Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima " U projektiranju i građenju građevina te izvođenju radova iz stavka 1. ovoga članka investitor, projektant i izvođač dužni su pridržavati se svih propisa i pravila struke koji se odnose na njihovo građenje te se iste ne smiju projektirati, graditi, odnosno izvoditi ako je to zabranjeno prostornim planom ili na drugi način protivno prostornom planu)" .

 

Međutim, mene brinu dvije stvari. Ovlašteni arhitekt bi trebao znati što se može učiniti u prostoru temeljem važećih zakona i propisima u PP. Tvrditi da je "moguće" da će te morati nešto napraviti što je fizički nemoguće, bez nekakovog riješenja je u najmanju ruku, bedasto.

 

Nadalje, ako vam ni u upravnom odjelu za graditeljstvo ne mogu dati precizan odgovor (a sličan problem je kao pitanje postavljeno nedavno, a još sličnija puno prije), pitam se tko radi u tim uredima. Ekonomisti? Pekari? Ili ipak netko graditeljske struke. I 4 godine se školovati pa ne moći dati precizan odgovor ili za svaku sitnicu moraju zvati Ministarstvo graditeljstva.

 

Upustiti se ili ne, ja vam nakon svega ovoga ne mogu odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani,

Evo javljam Vam da sam se nakon vaših savjeta upustio u gore opisani projekt i da nisam imao problema sa parkirnim mjestima (dakle nisu mi tražili dodatna parkirna mjesta). Zato vam se još jednom zahvaljujem na vašim savjetima bez kojih ne bi imao hrabrosti upustiti se u isto.

Imam još jedno pitanje za vas. Naime, projektant mi je predvidio dva luminara (krovne kučice) kroz koje bi izlazio na već postojeću terasu. U upravnom odjelu za graditeljstvo mi ne dozvoljavaju izradu luminara jer da u GUP-u piše slijedeće: „Nisu dopušteni skokovi u krovnoj plohi. Eventualne krovne terase je moguće postaviti isključivo u srednjoj trećini krovne plohe.“

Mene zanima da li mi mogu zabraniti izradu luminara budući mi je to jedini mogući način za izlaz na već postojeću terasu (nadozid se podiže na 1.2 m)?

Inače svaka druga kuća u mom susjedstvu ima luminare, a u gradu se pravdaju da je to sve nelegalno napravljeno.

Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru.

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Evo javljam Vam da sam se nakon vaših savjeta upustio u gore opisani projekt i da nisam imao problema sa parkirnim mjestima (dakle nisu mi tražili dodatna parkirna mjesta). Zato vam se još jednom zahvaljujem na vašim savjetima bez kojih ne bi imao hrabrosti upustiti se u isto.

 

Nema na čemu, Zakoni i Pravilnici su jasni, samo ih treba htjeti (znati) pročitati.

 

Poštovani, što se tiće vašeg upita, prvo bih trebao znati što je administraciji sporno, terasa ili krovne kućice.

 

No, što se tiće krovnih kućica, u svim prostornim planovima koje sam imao priliku vidjeti, dopuštene su. Uz pravilo o količini i smještaju, ali su dopuštene.

 

A sa stručne strane za izradu krovnih kućica možete raditi samo uz glavni projekt (koji, koliko pročitah, već imate).

 

Prođite još jednom tekstualni dio plana, mora biti i dio o krovnim kučicama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

 

Ljubazno bih Vas molila za savjet ili informaciju. Naime, vlasnici smo stana u stambenoj zgradi od ukupno 4 stana te 1 poslovnog prostora. Naš stan se nalazi na zadnjem, drugom katu te smo na katu sami. Na vrhu stubišta sa jedne strane se nalazi naš stan, a sa druge se nalazi izlaz na krovnu terasu, također u našem vlasništvu. Zgrada trenutno ima ravni krov koji nažalost nema dobru izolaciju te smo u razmišljanju da bi smo rekonstruirali krovište te ako već ulazimo u taj projekt, tada bi smo uz proširene uporabne/građevinske dozvole, podigli malo viši krov te u novom potkrovlju napravili 2,3 spavaće sobe. Koji su koraci koje bi smo naravno pravno trebali napraviti?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Taj zahvat bi predstavljao rekonstrukciju objekta . U Uredu za urbanizam dobiti ćete informaciju kakav objekat može biti na toj lokaciji . Sa sobom trebate uzeti građevinsku dozvolu legalno sagrađenog dijela.Sada se lakše može graditi u visinu ,pa mislim da nećete

imati problema .Vi bi trebali angažirati ovlaštenog arhitektu koji radi već na dokumentaciji za rekonstrukcije i legalizacije objekata. Za rekonstrukciju objekta potrebna je i geodetska osnova svježeg datuma , koju izrađuje ovlašteni ing. geodezije .Za to mu je potrebna kopija

katastarskog plana i izlazak na teren .Cijena je cca 2.500 kuna.

Za rekonstrukciju plaća se komunalni doprinos ,koji se obračunava po 1m3 novog stambenog prostora i različit je u raznim gradovima ,te vodni doprinos .O tome svemu i cijeni informirati će Vas arhitekta ,koji mora sve to ucrtati.

Oblik krova može se mijenjati .U našim krajevima poželjni su dvostrešni krovovi.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija