Jump to content

Prostorni plan, detaljni plan uređenja


anonimno

Preporučene objave

da li se itko od pravnika razumije u navedenu tematiku? Imam problema sa dobivanjem izvatka iz GPU jer detaljni plan općine na Braču nije usklađen s prostornim planom. Općina navodi da se treba podnijeti na suglasnost Ministarstvu zaštite okoliša...ali oćina neće jer vele da nema interesa. Kopam po svim zakonima, a nigdje ne mogu naći ko je ovlašten vršiti uskladu detaljnih planova s prostornim jer ja zbog neusklađenosti ne mogu dobiti izvadak niti dići kredit na to zemljište koje kupujem. Pomozite, jer ne znam kome se više obratiti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prostorni plan uređenja općine/grada grada (tzv. Generalni Plan Uređenja) kao i planove nižeg reda (detaljne planove) donosi vijeće jedinice lokalne samouprave na čijem području isti primjenjuju.

Prije donošenja plana potrebno je ishoditi suglasnosti, najprije od županije, a kasnije od nadležnog ministarstva. Suglasnost na konačni prijedlog plana koji se donosi traži općina/grad koji ga donosi. Samo donošenje se sastoji od izglasavanja na vijeću te jednice lokalne samouprave.

 

Neke općine i gradovi u priobalju imaju problema s donošenjem prostornih planova (prema zakonu rok za donošenje GUP-a je istekao 31.12.2005. godine) Naime, o čemu se radi: dok su trajale pripreme za donošenje plana, a neki su ga već skoro i donijeli stupila je na snagu Uredba o zaštićenom obalnom pojasu kojom su postroženi uvjeti za gradnju u pojasu 1 km zračne linije do obale te je zabranjeno izdavanje lokacijskih dozvola u tom pojasu (uz neke iznimke) prije donošenja (naravno usklađenog s uredbom) detaljnog plana.

 

Izrada plana je nemali izdatak (planovi (GPU+det.) s čijom izradom upoznat koštati će oko 4 mil. kn) i neke jedinice prilikom donošenja detaljnih planova čekaju "strateške partnere" koji će to sufinancirat.

 

Na žalost, u procesu donošenja omjer politika/struka teži politici tako da...

 

BTW, za to zemljište koje kupujete, bez donesenih planova prostornog uređenja nitko vam ni ne garantira da će biti građevinsko.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo radi jasnoće terminologije:

 

hijerarhija dokumenata prostornog uređenja

u odnosu na pravnu snagu i nužnost usklađenja

 

1) strategija i program prostornog uređenja

 

2) prostorni plan županije (PPŽ)

 

3) prostorni plan uređenja općine/grada (PPUO/PPUG)

 

4) generalni urbanistički plan (GUP)

 

5) urbanistički plan uređenja (UPU)

 

6) detaljni plan uređenja (DPU)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle, ovo bi mogla biti vaša pitanja općini

 

1) da li je prostorni plan uređenja općine usklađen s uredbom o ZOP-u

(to je dužna napraviti općina i to pod hitno)

 

2) ako jest, da li je vaš teren u građevinskom području naselja

 

3) ako jest, da li je u izgrađenom ili neizgrađenom području naselja

 

4) ako je u izgrađenom, možete tražiti lokacijsku dozvolu,

osim ako je za njega izričito propisana izrada UPU ili DPU

(a to možete vidjeti u prostornom planu uređenja općine)

 

5) ako je u neizgrađenom, obavezno je donošenje UPU-a.

raspitajte se koji je obuhvat UPU-a, i što se poduzelo

u vezi izrade istog.

po potrebi stupite u kontakt s ostalim vlasnicima zemljišta.

 

 

 

 

izgrađenom ili neizgrađenom podr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PROVJERIH SVE...

prostorni plan općine je nedavno donešen i usklađen sa ZPU, no detaljni plan područja koje me zanima nema suglasnost ministarstva da je u skladu s čl. 45 a ZPU tj. odredbama o zaštiti i uređenju obalnog područja. E sad, svi ne girsaju da bi općina bila obvezna i odgovorna pokrenuti i izvršiti postupak usklađivanja DTU-a sa zakonom, već to prepuštaju zainteresiranoj strani, odnosno ako želim izvadak iz GPU-a tog prostora moram pokrenut cijeli postupak. naime, ja sam tražila taj izvadak za kredit, pa su mi rekli da ga ne mogu izdati sve dok se ne uskladi dtu sa Zakonom, odnosno dobije potvrdu Ministarstva.

Da li znači da bi općina mogla biti odgovorna za izradu DTU-a za područja koja su u prostornom planu te općine navedena kao ona za koje je obvezna izrada detaljnog plana? Što u tom slučaju mogu? Zaglibila sam u područje koje pokušavam shvatit, ali slabo mi ide....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nevidim razlog zašto ne možež dobiti izvadak jer sam ja u Šibeniku bez problema dobio iizvadak ali kako se moja čestica nalazi u neizgrađenom djelu građevinskog zemljišta u ZOP-u propisano je da općina mora za to podruje donjeti urbanistiki plan uređenja.Kako za to općina nije trenutno zainteresirana vjerojatno zbog novca (neznam koliko to iznosi) ostaje mi i dalje čekati a već ćekam 4 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

čitam ovo i imam sličan problem.

dakle, moje zemljište je u građevnoj zoni ali graniči s već izgrađenim dio naselja.kad upitah u općini što ja mogu s mojim zemljištem rečeno je - ništa. Jer potrebno je izraditi UPU za neizgrađeni dio (moje čestice su oko 5000m2 a zona obavezne izrade je cc 150.000m2 kojih mi je totalno neisplativo isfinancirati) moje zemljište je praktički obezvrjeđeno, pogotovo ako se uzme u obzir da je u izgrađenom dijelu već "popunjen" kapacitet od 2400 kreveta koliko je dopušteno u toj zoni.

Što da radim i koga da "pritišćem "?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li znači da bi općina mogla biti odgovorna za izradu DTU-a za područja koja su u prostornom planu te općine navedena kao ona za koje je obvezna izrada detaljnog plana? Što u tom slučaju mogu? Zaglibila sam u područje koje pokušavam shvatit, ali slabo mi ide....

 

Naravno da je za to općina odgovorna, to su pitanja od općeg interesa i ne može nijedan privatnik sam pokrenuti takve procedure....Političari (lokalni ) moraju to amenovat.

Što možete činiti? Pritiskat političare, lobirat, telefonirati, borite se...

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je nekome poznato , da se može po novom zakonu smanjiti obuhvat obav. izrade UPU-a budući su moje čestice u neizgrađenom dijelu građevinskog područja. A izgrađeni dio već postojećeg naselja koje je izgrađeno po dobivenom detaljnom planu također u zoni obavezne izrade UPU-a. Ja bih sm isfinancirao dio izrade , ali ne bih za ovaj već izgrađeni dio.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

mebi je pomogao sljedeči zahtjev samo ga prepravit prema svom gupu

 

Po Generalnog urbanističkog plana Kaštela u (u daljnjom tekstu GUP)

Gore navedene čestice spadaju u M7 zonu (Mješovita namjena,pretežito poslovna) za koji je potrebno izradit urbanistički plan uređenja

urbanistički plan uređenja je morao po Gup-u biti izrađen do 28.4 2008

članak 84 (Detaljni planovi na području Grada Kaštela uskladit če se s ovom odlukom u roku od dvije godine o njezinog stupanja na snagu Kaštela 20 travnja 2006)

Po Članku 61. stavak 11 Mjere provedbe plana

11.1 omogućava se, na temelju ovog Plana,uključujući i za zone za koje je propisana izrada detaljnih planova,do njihovog donošenja,izgradnja novih građevina

Po članku 61 GUP Kaštela mi imamo zakonsko pravo dobiti građevnu dozvolu bez obzira na urbanistički plan uređenja koji treba izradit za M7 zonu obuhvata jer su se stekli svi zakonski uvjeti za gradnju

Prometna površina(izgrađena i u upotrebi)

Kompletna Infrastruktura (izgrađena i u upotrebi)

Prošao rok za donošenje detaljnih planova Čl.82

Po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji

Narodne novine 76/07

2.5.1. Opće odredbe

Članak 54.

(3) Prostorni planovi imaju snagu i pravnu prirodu podzakonskog propisa.

Zabrana izdavanja dozvola i drugih akata

Članak 127.

(1) U svrhu izrade urbanističkog plana uređenja ili detaljnog plana uređenja, čija je obveza izrade propisana prostornim planom šireg područja, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom o izradi na području obuhvata tog plana zabraniti izdavanje lokacijske dozvole i rješenja o uvjetima građenja za građenje novih i/ili rekonstrukciju postojećih građevina te rješenja o izvedenom stanju i potvrde izvedenog stanja do donošenja tog plana, ali ne duže od dvije godine od dana stupanja na snagu odluke.

(2) Zabrana iz stavka 1. ovoga članka može se produžiti za najviše godinu dana i nakon toga se više ne može propisati pet godina.

predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave grada Kaštela do dana 28.04 2008 nije donijelo pravovaljanu odluku o zabrani izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola bez donošenja urbanističkog plana uređenja ili detaljnog plana uređenja s čime se stječu zakonski uvjeti za izdavanje uvjeta za gradnju,lokacijske i građevinske dozvole bez obzira na potrebu donošenja urbanističkog plana uređenja ili detaljnog plana uređenja

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija