Jump to content

Prijevara u gospodarskom poslovanju, neplaćanje račna


kira

Preporučene objave

Za jedno poduzeće, vodili smo poslovne knjige, poslovni odnos, dakle uslugu smo ugovorom zaključili u kojem smo između ostalog utvrdili prava i obveze ta cijenu usluge.

Poduzeće je od prvog dana zavlačilo s plaćanjem usluge, unatoč opomenama, i prijetnjom otkaza ugovora, koji smo u međuvremenu napravili.

Tijekom poslovanja, a što smo naknadno utvrdili, poduzeću je zatvoren poslovni račun iz razloga što nije bilo prometa preko istoga.

U međuvremenu je porezna nadzirala poslovanje poduzeća, u kojem smo po sili zakona morali sudjelovati jer je dokumentacija bila kod nas.

Budući je poduzću račun zatvoren, vlasnik/odgovorna osoba potpisuje nam cesiju za jedno poraživanje za koje utvrđujemo da je nesprovedivo iz razloga što je dugovanje plaćeno.

kakvi su nam izgledi da podnesemo kaznenu prijauvu. (ima još detalja, za kasnije)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premalo podataka za konkretan savjet.

 

Načelno govoreći, osnove ima, ali ako je nešto i plaćeno, doduše sa zakašnjenjem, u velikoj mjeri ruši namjeru na strani počinitelja, na stranu ovaj posljednji detalj.

 

No, ponavljam, premalo je detalja - to bi vam trebao pogledati odvjetnik "kaznenjak", pa dati konkretniji savjet. Ili da jednostavno podnesete kaznenu prijavu, pa će DORH provjeriti navode iz nje (ovdje nema opasnosti po vas od lažnog prijavljivanja kaznenog djela).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

Još malo detalja;, usluge nisu plaćne uopće od početka vođenja poduzeća, izdat račun, poslana opmena, i onda na kraju porezni nadzor, obećanje plaćanja cesijom, no na kraju ništa.,žiro račun ne postoji da bi se išlo naplatiti putem ovrhe,

Sada se ne javlja na telefon, (poslovna dokuemnatcija kod nas), od dugovanja još je dug i Državnom proračunu,cca 70.000,00 kn, još uvijek jedan zaposleni,

Kod prijave Odvjetništvu na koje se članke pozvati: ?("prevara u gospodarskom poslovanju,sigurnost platnog prometa, ne vođenje oslovnih knjiga..")

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...usluge nisu plaćne uopće od početka vođenja poduzeća, izdat račun, poslana opmena, i onda na kraju porezni nadzor, obećanje plaćanja cesijom, no na kraju ništa.,žiro račun ne postoji da bi se išlo naplatiti putem ovrhe,

Sada se ne javlja na telefon, (poslovna dokuemnatcija kod nas)...

 

Ovdje ima elemenata kaznenog djela, a glede njegova preciziranja nemojte se previše brinuti. Bitno je da točno opišete sve detalje vašeg "aranžmana", što ste sve poduzeli da biste se naplatili i kako se pritom ponašala druga strana, a DORH će si već posložiti u kom smjeru ide predmet.

 

Prijevara u GP bi, po mom mišljenju, na temelju ovih navoda, bila ostvarena, a glede ostalih kaznenih djela treba vidjeti. No, ponavljam, to će si DORH posložiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Dali je u prijavi nužno pozivanje na Zakonske odredbe KZ koji regulira "prijevaru" u gospodarskom poslovanju jer kod tog poduzetnika ima dosta toga:

-prjevara, ne plaćanjem vjerovnicima,(jedno poduzeće je u dugovanjima,ž.r. blokiran, otvara drugo poduzeće, s lažnom izjavom da nema dugovanja,)

-ne vođenje poslovnih knjiga,(prijava PDV-a,GFI,prijava poreza na dobiti i drugo),

-dugovanja po osnovi poreza i doprinosa,

-platni prome i sl

Kako sve ovo objediniti u jedan ili više Članka KZ.

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijava >

 

izvidi kaznenih djela/dokazne radnje/istraga (zavisi o detaljima slučaja) >

 

podizanje optužnice ili odbačaj kaznene prijave >

 

u slučaju podizanja optužnice optužno vijeće na kojem se ispituje osnovanost optužnice/u slučaju odbacivanja kaznene prijave vi kao oštećenik možete preuzeti kazneni progon pa predlagati sucu istrage provođenje istrage ili dokaznih radnji >

 

suđenje/ako ste vi preuzeli progon i imate osnovu za isto, podižete optužnicu i onda slijedi proces njena ispitivanja pred optužnim vijećem pa suđenje.

 

Nema straha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Na žalost kaznena prijava odbijna od strane ODO, (obrazloženje na četiri stranice,)zaključno,"utvrđeno da dužnik nije imao namjeru prijevare",

U rješenju mi se daje mogućnost da sam vodim progon, no nije mi jasno što znači prijava sudu istrage, pa molim pomoć,

Dali je dovoljno da se ova prijava sa rješenjem o odbijanju proslijedi, sudu istrage,

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito je ODO stava da nema subjektivnog elementa djela odnosno namjere za opisana kaznena djela. Obzirom na vrlo nestabilna vremena, ekonomski gledajući, ovo i nije neočekivan zaključak. Pogotovo ako su se stvari nadovezale jedna na drugu, to vrlo brzo postane lavina koja se ne može kontrolirati.

 

Što se upita tiče glede suca istrage, upoznaje vas se sa pravom da biste njemu trebali podnijeti zahtjev za provođenjem istrage ili dokaznih radnji (zavisi o kojem se točno djelu radi), a u ovom slučaju, očito je to i nužnost, jer trenutno nemate nikakva temelja za podizanjem optužnice odnosno da sada direktno podnesete optužnicu, gotovo sigurno ne bi prošla test ispitivanja pred optužnim vijećem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija