Jump to content

Raditi dva posla istovremeno, radi stjecanja staža za pravosudni ispit


Totalna Parezija

Preporučene objave

Što se pravosudnog tiče, nije to toliki bauk kakvim ga se trude prikazati. Uostalom, na njemu se traži znanje, a ne radno iskustvo potrčka koji okolo raznaša spise.

Znanje se stječe sjedenjem i učenjem, a ne trčanjem po institucijama.

 

Onaj tko je pametan i ima znanje pravosudni će položiti bez problema i ako nema radno iskustvo, a onaj tko za to nema afinitet, znanje i pamet, može godinama kopipejstati šprance u odvjetničkom uredu i raznositi ih okolo, pa će na pravosudnom opet imati velikih problema.

 

Frustrirajući su svi ti silni rokovi i formalnosti koje treba zadovoljiti, npr. i zapreka da odvjetnik koji nema deset godina iskustva ne smije zastupati u određenim postupcima - zašto se sposobnost ne bi prepustila dokazivanju na licu mjesta, valjda će klijenti znati prepoznati uspješnog odvjetnika...? AKo netko da povjerenje za zastupanje, ima slobodnu volju da tako odluči. Ok, nisam radikalan pa da tvrdim da bi mogao zastupati svatko kome se da povjerenje (nadripisarstvo), ali osoba koja je završila pravni fakultet, uz punomoć stranke, po meni bi trebala smjeti zastupati.

 

Pogotovo kad u obzir uzmem praksu iz koje vidim da ni veliko iskustvo mnogima ne pomaže. Osobno sam radio kod jednog odvjetnika još dok sam studirao - bio sam razočaran njegovim neznanjem i nesposobnošću. Puno toga sam već onda znao bolje od njega. Iz toga proizlazi da ni diploma, ni iskustvo, ni pravosudni ispit (navodno je sad teži, nekad je navodno bio lakši) ne garantiraju da ćete dobiti kvalitetnog odvjetnika. Frustrirajuće je sjediti pored nekog tko pravo pozna slabije od tebe, a ima određene prednosti koje je stekao ne znanjem i učenjem, nego formalnim skupljanjem staža kako bi zadovoljio rokove.

 

Ja sam pitao za zakonske preduvjete, imam dojam da je Vaš odgovor emocionalno angažiran i usmjeren na očuvanje statusa qou - nekakve pravokracije koja ima privilegiju obavljati određene poslove unatoč svom neznanju, a zahvaljujući formalnim postignućima.

 

Uglavnom, da skratim, ja mogu pravosudni polagati odmah. Imam dovoljno iskustva (jer sam se obrazovao ne samo teoretski, nego i proučavajući praksu, pa i kao nadripisar, uz rad u odvjetničkom uredu), ali i dalje smatram da bi i osoba s puno manje iskustva uz mene, s voljom za učenje iz literature, mogla pravosudni uspješnije polagati od kopipejstača špranci po odvjetničkim uredima koji ne poznaju propise, već samo po sjećanju znaju gdje je koja špranca koja funkcionira do prve izmjene i dopune odnosnog propisa.

 

Kao diplomirani pravnik znam da odvjetnici uglavnom ne poznaju pravo, unatoč stažiranjima, kopipejstanjima, i inim formalnostima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...imam dojam da je Vaš odgovor emocionalno angažiran i usmjeren na očuvanje statusa qou - nekakve pravokracije koja ima privilegiju obavljati određene poslove unatoč svom neznanju, a zahvaljujući formalnim postignućima.

 

Potpuno pogrešan dojam. Shvatio sam vaš upit primarno u smislu da skratite potrebno vježbeništvo za stjecanje uvjeta za polaganje PI (naslov teme). Uostalom, cit. "motivacija je kraći staž za pravosudni, bez napuštanja posla koji omogućava bolju egzistenciju".

 

Iščitavam idealizam iz vaših riječi, i sam sam takav i držite se toga čim duže možete, ali naučit ćete s vremenom da borba sa sustavom ponekad liči na Don Quijotea koji juriša na vjetrenjače.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
Potpuno pogrešan dojam. Shvatio sam vaš upit primarno u smislu da skratite potrebno vježbeništvo za stjecanje uvjeta za polaganje PI (naslov teme).

 

Da, bio sam neprecizan.

 

Nisam mislio na skraćivanje propisanog roka stažiranja za stjecanje uvjeta za pravosudni ispit (što je ionako nemoguće), nego zapošljavanje na poslu na kojem je propisan kraći rok (odvjetnički vježbenik - godina i pol), bez napuštanja posla koji se trenutno radi (a na tom trenutnom poslu ne mogu se steći uvjeti za pravosudni, ili je propisan znatno duži staž kao preduvjet za polaganje).

 

Dakle, može li se već zaposlena osoba zaposliti i kao odvjetnički vježbenik, bez napuštanja trenutnog posla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija