Jump to content

Zapljena imovine po zadužnici i kaznena prijava


dina2909

Preporučene objave

Prije 4,5 god. sam bila u obiteljkoj krizi i hitno nam je trebao novac, kako smo kao i svi imali kredite, otišla sam taj novac dignuti u škz tj. novine doo. Zaduženje je bilo 20.000,00 kn, a iznos koji sam dobila je bio svega 14.500,00 kn jer su oni kod isplate imali velike troškove.

Rata je bila 830,00 kn na 36 mjeseci što iznosi više od 30.000,00 kn.

Kako sam otplaćivala taj zajam, otplatila sam više od 20.000,00 kn, i onda sam prestala plaćati jer mi je kredit za stan stalno rasao (u chf) i naravno da sam prvo njega plaćala.

e sada mi je njihov odvjetnik poslao da sam dužna još 13.200,00 kn (zadužnica na fini sa svim kamatama je 11.500,00 kn) + troškovi njegove opomene u iznosu 500,00 kn. Da će ako ukupni iznos ne uplatim u roku od 8 dana odmah postupiti po zadužnici i zapljeniti mi svu pokretnu i nepokretnu imovinu a nakon toga me prijaviti kazneno zbog prijevare odvjetništvu. Danas sam zvala njihovog odvjetnika i on mi veli da će to napraviti ako ne uplatim do sljedećeg četvrtka i da nema drugih dogovora. Pošto je sve to bilo lihvarski i ja sam praktično i optlatila daj zajam, dali imam kakve mogućnosti da me ne prijave, dali mogu oni sami samo po zadužnici plijeniti imovinu? Svaki savjet dobro došao jer nemam puno vremena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kaznena prijava vjerojatno neće proći, jer ste vi barem djelomično otplatili taj dug, pa namjere za prijevaru nema. ali to ne znači da neće sa zadužnicom ići na FINU i blokirati vam račun te se tako prisilno naplatiti, ili uz zadužnicu kao ovršnu ispravu pokrenuti ovrhu na računima, pokretninama i nekretninama. naime, smatram da sudovi u pravilu ne ispituju je li ovršna isprava (a zadužnica to jest) valjana ili nevaljana, ono što je u njoj napisano automatski se smatra istinitim, a na vama je da dokažete da ste dio ili cijeli dug otplatili, odnosno da je ovršna isprava postala nevažeća na neki drugi način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mene također zanima da li se može sa bjanko zadužnicom porenuti postupak upisa/prodaje u pokretnine/nekretnine bez pokretanja novog sudskog spora?

- pitao sam to odvjetnika, a on nazalost kaze da je nuzno pokretati novi sudski postupak - iskreno sam se nadao da nije ali svaki savjet je dobrodosao.

 

zadužnica je ovršna isprava. na temelju nje se mora pokrenuti ovršni postupak da bi se išlo u dražbe nekretnina (ne znam zašto je nažalost - ako želite namiriti dug prodajom nekretnina, to možete učiniti i izvan ovršnog postupka, ako nađete kupca)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za kaznenu prijavu sam i prtpostavljala, jer to i nije bila namjera prijevare pošto sam veliki dio toga otplatila. E sada što se tiće zadužnice oni su je poslali na finu, ali se ne naplaćuje jer mi je na plaći kredit u chf za stan i ostalo ide na zaštičeni račun. Dali ako pokreću ovrhu na pokretnine i nekretnine ili televizore moraju pkrenuti ovrđni postupak kod jb ili suda ili mogu to samo sa njom?

 

hvala malo ste mi olakšali sada

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da će ako ukupni iznos ne uplatim u roku od 8 dana odmah postupiti po zadužnici i zapljeniti mi svu pokretnu i nepokretnu imovinu a nakon toga me prijaviti kazneno zbog prijevare odvjetništvu. Danas sam zvala njihovog odvjetnika i on mi veli da će to napraviti ako ne uplatim do sljedećeg četvrtka i da nema drugih dogovora. Pošto je sve to bilo lihvarski i ja sam praktično i optlatila daj zajam, dali imam kakve mogućnosti da me ne prijave, dali mogu oni sami samo po zadužnici plijeniti imovinu? Svaki savjet dobro došao jer nemam puno vremena

 

Radi se o čistom lihvarskom ugovoru.

Za dobivenih 14500 kn imali ste ratu 830 kn na 36 mjeseci?

To je kamata od 55% godišnje.

 

Troškovi kredita su isto propisani zakonom i ne mogu nikako biti 5500 kn na kredit od 20000.

 

 

Dug od 15000 kuna ste ratom od 830 kuna uz kamatu od 20 % otplatila za godinu i deset mjeseci. Dakle, čak i uz kamatu od 20 % (koja bi još makar teoretski mogla proći kao ne-lihvarska) vi ste dug otplatili.

 

Ne da taj odvjetik ne može vama prijetiti kaznenom prijavom, nego vi njemu objasnite da ćete podnijeti kaznenu prijavu zbog lihvarskog ugovora ako vam ne vrati zadužnicu.

 

Kazneni zakon:

Lihvarski ugovor

Članak 242.tt

(1) Tko iskorištavajući nuždu, neiskustvo, lakomislenost, smanjenu sposobnost rasuđivanja ili znatnu slabost volje druge osobe primi od nje ili s njom ugovori za sebe ili drugoga imovinsku korist koja je u očitom nerazmjeru s onim što je on dao, učinio ili se obvezao dati ili učiniti,

 

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

 

(2) Ako se počinitelj bavi djelatnošću iz stavka 1. ovoga članka tt,

 

kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da će ako ukupni iznos ne uplatim u roku od 8 dana odmah postupiti po zadužnici i zapljeniti mi svu pokretnu i nepokretnu imovinu a nakon toga me prijaviti kazneno zbog prijevare odvjetništvu.

 

podneseš tužbu za utvđivanje ništavnim djela ugovora koji se odnosi na lihvarske kamate?

dali možeš dokazati da si tražila 20.000,ookuna a primila samo 14.500,00 kuna ?

previše veliki troškovi ! preko 25% od kredita.

banka ima trošak obrade kredita do 2% od iznosa kredita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da imam sve dokaze, ugovor, isplatnicu na 20.000,00 kn i onda uplatnice koje su si odmah uzeli za razno razne troškove u iznosu od 5.800,00 kn.

evo tražim sve okolo tog odvjetnika, na kovrti mu piše br. tel. od kuće, na odvjetničkom društvu ima mail koji nije aktivan, jedva sam došla do njega. i sada on mene straši kako će vjerojetno ići u zatvor zbog prijevare jer se to nije skidalo sa plaće i kao ima kruti stav da se ne može dogovoriti nikako osim da plati u roku od osam dana. mislim da je vrijeme da se nađem odvjetnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Sada je vrijeme kada se odvjetnici grabe za ovrhe i međusobno se dogovaraju kako zaraditi što više ,dobro naplatiti usluge , a onda idu u elektronsku dražbu.

U Istri u Muntrilju -Tinjan možete pod ovrhama vidjeti početbu cijenu velebne kuće 20.000.kn .Ima odvjetnika koji lete po dražbama i kupuju nekretnine skoro za badava , zatim se te nekretnine prodaju po visokim cijenama ,a dužnik ostaje bez nekretnine i još golemim dugom za otplatu .

Tako Vam nastaju dužnički robovi , a ima odvjetnika vlasnika agencija za nekretnine , sve nabavljene na taj način.

 

Kratko rečeno nemojte uzimati odvjetnika idite u FINU da Vam daju iznos duga

i nađite načina da platite .Neka se organiziraju rodbina i znanci i neka Vam pomognu ,jer

jednom po jednom ćete lakše vratiti dug nego platiti skupe odvjetničke usluge +kamatu za

 

otezanje ,pa ako nije dosta onda slijedi prodaja nekretnine , a to nemojte dopustiti.

 

Nedajte mafiji gušta da Va drže u ropstvu .

 

Ovrhe su legalan način istrebljenja građana.

 

Pozdrav!

uređeno: od ude
greške
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za kaznenu prijavu sam i prtpostavljala, jer to i nije bila namjera prijevare pošto sam veliki dio toga otplatila. E sada što se tiće zadužnice oni su je poslali na finu, ali se ne naplaćuje jer mi je na plaći kredit u chf za stan i ostalo ide na zaštičeni račun. Dali ako pokreću ovrhu na pokretnine i nekretnine ili televizore moraju pkrenuti ovrđni postupak kod jb ili suda ili mogu to samo sa njom?

 

hvala malo ste mi olakšali sada

 

ovrha na temelju zadužnice na pokretninama i nekretninama pokreće se kod nadležnog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.krivične prijave (ako je sve istina što si napisao) uopče se ne moraš bojati...to je samo njima trošak i neće na to sigurno ići,već pokušavaju metodom strašenja..slobodno im poručite nek naprave krivičnu prijavu

2.poručite im i da vi možete tražiti ništetnost ugovora zbog lihvarenja i da isto tako možete podnijeti krivičnu prijavu,a neki oni pogledaju kolika je kazna za to.

budete li u neizlaznim problemima oko ovog slučaja i ne budete li mogli naći riješenje ,imate i tu opciju traženja ništetnosti igovora i krivičnu prijavu protiv njih.

3.da bi se oduzela nekretnina,oni moraju to tražiti preko suda,...i o tome će te biti obaviješteni i imati će te pravo žalbi.

 

ako ne budete išli na dokazivanje lihvarstva i oni podnesu prijedog sudu na zaplijenu imovine,sud će najvjerovatnije presuditi njima u korist.

zbog toga vama savjetujem,da ih kontaktirate ili njihove odvjetnike,da se dogovorite ili da će te ići na prijavu protiv njih.

 

G-man vam je sugerirao odvjetnika,s čim se slažem......

ako nemate mogučnosti,onda vama ostaje ovaj forum,bar vrijedi pokušati....jer propuštanjem radnji,žalbi itd ide samo njima u prilog i nažalost se nemogu kasnije ispraviti.....

 

da li si dobio ovršni prijedlog od odvjetničkog društva i da li si se na to žalio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, kada ju pokrenu kod suda dali ja dobivam neko rjesenje p tome i dali imam pravp na zalbu hvala

da. imate pravo nažalbu.

 

ali smatram da bi trebali podnijeti tužbu proti ŠKZ za utvrđvanjem ništetnosti lihvarskih kamata i troškaobrade kredita.

vještačenjem će se utvrditi dali postoji dug ili ste poreplatili kredit.

za to vam je ipak potreban odvjetnik čiji bi rad morali pratiti. tuižbu zbog lihvarskih kamata gotovo sigurno dobijate a time i povrat nužnih troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da se ne ljutim :). evo zvala sam odvjetnika koji mi je rekao da za kaznenu prijavu nema osnove, da će proućiti predmet pa mi se javiti. e sada mene zanima ako dignem tužbu protiv njih dali mi se njihova zadužnica miće sa računa (da mogu normaln o funkcionirati) ili i dalje ostajem blokirana od strane njih?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da se ne ljutim :). evo zvala sam odvjetnika koji mi je rekao da za kaznenu prijavu nema osnove, da će proućiti predmet pa mi se javiti. e sada mene zanima ako dignem tužbu protiv njih dali mi se njihova zadužnica miće sa računa (da mogu normaln o funkcionirati) ili i dalje ostajem blokirana od strane njih?

 

možete to tražiti kao privremenu ili prethodnu mjeru do okončanja postupka po vašoj tužbi, odnosno možete tražiti odgodu ovrhe do okončanja tog spora, a odluka o tome ovisi o sudu koji će odlučivati o vašem prijedlogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dečki da vas znam sve bih vas odvela na pivu (i curu ako je koja) stvarno ste mi puno pomogli i olakšali mi da nisam u velikoj panici.

poslala njihovom odvjetniku jučer maile i napisala sve što ste mi savjetovali pa da vidimo što će reći, a onda idemo mi prema njima ako ne odustaju....ja jesam to digla, ali ipak mislim da baš i ne bi smjeli toliko lihvariti....moj suprug veli barem si živa (jer sam skupo plaćala liječenje i to me dovelo do ovoga) ali to sada sve skupo plaćam živcima

još jednom puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da se referiram na dio o vašoj kaznenoj prijavi - kazneno djelo lihvarskog ugovora je relativno "egzotično" kod nas, a obzirom se radi o tzv. kaznenom djelu stanja (što znači da zastara kaznenog progona počinje teći od trenutka njegova sklapanja), kaznena prijava u pravilu dolazi sa debelim zakašnjenjem, pa je vjerojatno vaš odvjetnik na to mislio kada je izjavio da nema osnove za nju (u konačnici zavisi i o okolnostima vremena u kojem je došlo do sklapanja ugovora).

 

S druge strane, mehanizmi građanskog prava koje su spomenuli ostali naši korisnici definitivno postoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pardon sada ne znam dali smo se dobro razumjeli, odvjetnik kojeg sam ja našla je rekao da je pročitao njihovu opomenu i da nemaju osnove za kaznenu prijavu (dali ste mislili na taj dio) ili mislite da imaju osnovu za to ipak

što se tiće moje kaznene prijave nije ništa rekao, a njihov odvjetnik se ne javlja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija