Jump to content

tuženi Tjednik


markun

Preporučene objave

ljubazno vas molim za savjet. Tužio sam Tjednik i u tužbi je navedeno kako sam sa glavnim urednikom i njegovim zamjenikom sklopio usmeni ugovor kako ću honorarno pisati članke za taj Tjednik. Potpisali smo Potvrdu kojom Tjednik (odnosno tvrtka) potvrđuje kako će mi na žiro račun moje banke uplaćivati honorare...U odgovoru na tužbu pozivaju se kako glavni urednik i njegov zamjenik nemaju ovlast za preuzimanje prava i obveza za Tjednik, odnosno da nisu imali ovlast sa mnom dogovarati da pišem i isporučujem članke za Tjednik? Na Potvrdi je pečat Tvrtke koja ima u vlasništvu tuženi Tjednik. Ovo mi doista nije jasno, s kime sam onda trebao dogovarati posao? Ljubzno vas molim za savjet i kako bi Vi odgovorili?

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako to tvrde, onda to moraju i dokazati. tko osim glavnog urednika i njegovog zamjenika može angažirati nekoga da popuni sadržaj novina? tko donosi uredničke odluke? (ako je njihova sistematizacija radnih mjesta drugačija, onda je oni moraju predočiti - možda je direktor, možda netko treći, ali to zaista ne djeluje ozbiljno). jesu li još nešto naveli iz čega bi se dalo zaključiti da ove osobe nisu ovlaštene za sklapanje poslova iz svog djelokruga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega hvala Vam Ruby..ljubazno molim za daljnju pomoć. Napisali su u odgovoru u tom dijelu samo da te osobe (gl. urednik i zamjenik) nisu ovlašteni za zastupanje niti preuzimanje prava i obveza za tvrtku tj. tuženika. Od dokaza navode saslušanje glavnog urednika i zamjenika ??? Stvarnost je sljedeća: oni su me zvali i dogovorili smo sve usmeno i ja sam isporučivao i oni su objavljivali članke. Jedino pisano što imam jest potvrda i njihov pečat da će mi plaćati na moj račun u banci..Nije navedeno u potvrdi sadržaj ni opis isplate...

 

Drugi dio odnosi se na to da sam sudu poslao kopije članaka iz tjednika gdje je navedeno moje ime i prezime i pored imena stoji naziv tjednika. Oni se pozivaju da to nije vjerodostojno niti istinito...Ispada po njima da sam napravio fotošop članaka i bezveze ga poslao sudu. Te članke iz tjednika sam fotokopirao iz arhive gdje se čuvaju novine....Da li bi trebao doći do originala brojeva tih časopisa i poslati ih sudu? U arhivu mi ih sigurno neće dati, jedino ponovno mogu kopirati???

 

Ljubazno molim za savjet i najljepša hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš ugovor nije niti morao biti pisano sklopljen, mogao je biti usmeni ugovor, što je i bio. Činjenica je da ste vi članke pisali i isporučivali, a oni su ih objavljivali. To znači da ste vi svoje obveze iz tog usmenog ugovora ispoštovali, a oni nisu jer su se obvezali da će platiti, a to nisu učinili. Je li se na to obvezala ovlaštena ili neovlaštena osoba, manje je bitno - ako je to bila neovlaštena osoba, kako objašnjavaju to da su ipak objavljivali vaše članke, zar ne?

Smatram da nema potrebe da vi tražite originale objavljenih članaka, sud će to tražiti od vas ako to dođe u pitanje. Ali i dalje stoji da onaj tko nešto tvrdi, to mora i dokazati, a kako će oni dokazati da te kopije nisu vjerodostojne i istinite? To mogu učiniti jedino tako da pokažu da je na te datume u tim novinama bilo objavljeno nešto drugo, a to ne mogu učiniti.

To je sve po mom mišljenju; jedino ukoliko uz odgovor na tužbu tuženik nije podnio i neke dokaze za svoje tvrdnje. Ako je tako, onda morate pobijati te dokaze. Ako nije ništa od dokaza podnio, mislim da će sud shvatiti njegove navode onako kako su i stavljeni - da bi odugovlačili postupak i vaš dolazak do novca. Možete se očitovati na odgovor na tužbu, a možete pričekati i ročište gdje ćete vidjeti hoće li tuženik dostaviti dokaze za svoje tvrdnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam najljepša Ruby. Vrlo ste detaljni i precizni i još jednom hvala na dugom odgovoru što je od velike koristi...Nisu podnijeli nikakve dokaze uz odgovor na tužbu samo sve negiraju i predlažu saslušanje glavnog urednika s kojim je i dogovoren posao. Malo mi djeluje suludo,obzirom da je isti to i naručio...

 

Dakle, po Vama ne trebam dostavljati original novine od prije dvije godine kojih ionako više nemam. Jedino predložiti Sudu da iz arhiva mu dostave originale brojeva. Da li je to uopće moja obveza ili je dovoljno što sam slikao sve članke sa jasno vidljivim imenom i prezimenom i naslovom Tjednika? ili je to sad na tuženiku da osporava ili traži?

 

Također Vas molim da li je sudu bitno objašnjavati koji Ugovor je trebao biti sklopljen, autorski, ugovor o djelu i sl. ili je dovoljno da se radi o poslovnom odnosu na način da je u njihovim novinama objavljeno ono što se naručilo?

 

Najljepše zahvaljujem na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

onaj tko nešto tvrdi, dužan je to i dokazati. po mom mišljenju, vi ste u dovoljnoj mjeri učinili izvjesnim da su vaši članci objavljeni u Tjedniku, ako suprotna strana misli drugačije, dužna je doprinijeti dokaze za svoje tvrdnje (ako misle da vaše fotografije članaka nisu vjerodostojne, neka dostave originale, ili neka predlože vještačenje autentičnosti).

 

sudovi nisu vezani pravnom kvalifikacijom koju tužitelj navede u svojoj tužbi, tako da smatram da niste bili dužni vi reći sudu koje pravo treba primijeniti, na sudu je da zna pravo, i sud će u presudi reći koji je pravni odnos bio u pitanju (vi to možete učiniti, ali sud vašim zaključcima nije vezan).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam najljepša ruby na vrlo preciznim odgovorima. I ljubazno molim ako imate još malo strpljenja. Naime, obzirom da nije bilo pisanog ugovora samim time niti smo pisano odredili novčani iznos objavljenog članka, kako da sudu predočimo da se doista radilo o iznosu koji je naveden u tužbi po pojedinnom članku? Oni će naravno sve osporavati. Međutim, da li se treba sudu dostaviti neki orjentir po kojem će Sud prosuditi koliko otprilike bi iznosio tako objavljeni članak?

 

jop jednom najljepša Vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imam potvrdu koju smo potpisali između te tvrtke i mene koja mi je služila za otvaranje računa u banci u kojoj stoji da služi za isplatu honorara. Nije točno napisano koja visina. Također i emailove odnosno konverzaciju s glavnim urednikom u kojima mi odgovara neka se još strpim za isplatu honorara. Po tome se ipak vidi da nisam besplatno dao članke na objavljivanje....evo, molim za još pomoći...puno Vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, sve imam dokaze i više od toga da je sklopljen usmeni ugovor i da su članci objavljeni. Priloženi su i email razgovori kako se trebam strpiti za isplatu honorara. Međutim, trebao bih priložiti Sudu neki orjentir kako se inače u novinarskom poslu takvi članci naplaćuju? da li mi to želite kazati?

 

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte doći do drugih u istoj ili sličnoj poziciji poput vaše.

 

našao sam na internetu presudu gdje je isto novinarka honorarka tužila jedan portal. Doduše, oni su sklopili pisani ugovor te je navedeno za taj i taj objavljeni članak toliko i toliko novaca. Obzirom da se iznos po objavljenom članku podudara kao i sa mojim, da li bi ta presuda mogla poslužiti kao nekakav orijentir sudu da se toliko naplaćuju članci? Nažalost, sve je individulano , od novina do novina...

 

Puno vam hvala G man,,,vrlo ste ljubazni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da se iznos po objavljenom članku podudara kao i sa mojim, da li bi ta presuda mogla poslužiti kao nekakav orijentir sudu da se toliko naplaćuju članci?

 

Nažalost ne bi, jer se radi o drugom tjedniku/portalu.

 

Imate li kakvog svjedoka (po mogućnosti nepristranog) da je prisustvovao ovom vašem dogovoru s urednikom? I on može poslužiti kao dokazno sredstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija