Jump to content

Valjanost oporuke


jjasenka

Preporučene objave

Molim Vas savjet vezano za pisanje oporuke.

Nas troje, suprug, moja sestra i ja vlasnici smo obiteljske kuće s tri stana i okućnice. Po gruntovnom izvadku navedeno je da smo vlasnici 2/8 suprug, 3/8 sestra i 3/8 ja. Stanovi nisu etažirani ali smo se međusobno dogovorili da moje 3/8 predstavlja stan na katu, suprugove 2/8 stan u potkrovlju i sestrine 3/8 stan u prizemlju. Da li taj naš dogovor, u obliku pisane izjave potpisane od nas troje i ovjerene kod javnog bilježnika ima pravnu vjerodostojnost, odnosno da li mogu u oporuci navesti da svoje 3/8 (stan na katu) ostavljam unuci i da to ne može nitko osporiti.

Hvala

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li mogu u oporuci navesti da svoje 3/8 (stan na katu) ostavljam unuci i da to ne može nitko osporiti.

sukladno odredbama čl.37.ZV,u pravnom se prometu smatra da je idealni suvlasnički dio nekretnine samostalna stvar,glede čega je dopušteno da svojim dijelom(3/8)oporučno raspolažete,no ako je to vaša jedina imovina,trebate znati da nakon vaše smrti nužni nasljednici mogu iz oporučne imovine zahtijevati namirenje nužnog dijela nasljedstva,budući da se u konkretnom slučaju radi o besplatnom raspolaganju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Zanima me da li je vlastoručno pisana opuruka bez svjedoka valjana?

Danas sam bio na ostavinskoj raspravi u svojstvu pranećaka. Oporuka od pratete je napisanavlastoručno,bez svjedoka,u njojsu navedeni nasljednici međutim ja nisam među njima. Opruka je od jednog od nasljednika predana javnom bilježniku na čitanje.

Ja sam potpisao da se slažem sa navedenim u oporuci a nisam ni vidio što je u oporuci napisano i da nisu navedeni svjedoci,navedeno je kada je pisana datum,mjesto i potpis!

Da li je takva oporuka važeća?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija