Jump to content

Prijava priv.boravka


AnitaAnita

Preporučene objave

Pozdrav. Imam pitanje u vezi prijave privremenog boravka. Odnedavno sam u braku koji je sklopljen u HR sa suprugom iz Srbije. On još uvijek radi tamo, dakle, i zdravstveno i mirovinsko mu se redovno uplaćuje. Doći će sada na mjesec dana, ima opciju za neplaćeni godišnji odmor po kolektivnom ugovoru firme, pa će se opet vratiti u Srbiju, neće prekinuti radni odnos, dok ne sredi neke stvari. Moje pitanje je da li se može pokrenuti postupak prijave privremenog boravka ovdje u policiji, bez obzira što neće trenutno ostati konstantno ovdje, nego će se vratiti nakon 30 dana i nastaviti raditi u svojoj firmi još neko vrijeme? Znam da za stalni boravak treba proći dosta vremena, pa smo mislili predati prijavu za privr.boravak, da mu se počnu brojati dani koliko je u HR. I, ako je moguće to napraviti u ovim uvjetima, što je potrebno od dokumentacije? Hvala unaprijed na odgovor(u)ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiće mora nije problem,prijavi se kod vas pa odjavi za dane provedene na moru sa prijavom adrese hotela,apartnana.,pa kad se vratite ponovo prijava na vašu adresu.Mjenjanje adrese prijavit i nadležnoj PP koja će zahtjev rješavat.

A ono drugo ostaje.Rok je dok se ne odobri a za to vrijeme može boravit nesmetano u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedna, bitna stvar, ako znate. Prijavljena sam na adresu kod roditelja, a podstanar sam. Suprug mora biti prijavljen na adresi kojoj sam i ja prijavljena, i da li u PP mjesta gdje živim-isto je kao i moja prijava-treba naglasiti to, za podstanarstvo, te da zapravo živim(o) tu? Radi te kontrole. Jer, dokle god sam podstanar, ne mijenjam adresu prebivališta, tako imam dogovoreno sa stanodavcima. I da li išta mijenja u proceduri eventualno preseljenje u drugi stan, također najam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravilu bi i muž trebao bit sa suprugom na istoj adresi jer se i traži boravak u svrhu spajanja obitelji.

Ukoliko imate i prebivalište i boravište (legalno prijavljeno) i on će dat tu adresu a i tamo boravit a i vi ćete je navesti jer će kontrola doći na adresu koju je stranac prijavio.

U obrazcu za prijavu u točki 13 pod f postoji rubrika o različitim adresama ali i razlogu.

http://www.mup.hr/UserDocsImages/Dokumenti/stranci/Obrazac%201a.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Biti će iste, naime, ja živim u podstanarstvu, i iz tog razloga mi je boravak još uvijek na adresi kod roditelja. A fizički tamo ne živim, jel. Tako sam i mislila supruga prijaviti, na adresu od roditelja, sa naznakom adrese podstanarstva gdje realno živim. I plaća se porez, dakle, zna se da je u tom stanu podstanar, ali nisam prijavljena tamo kao privremeni boravak da imam. Radi se o istom gradu, konkretno, Velika Gorica, i roditelje redovno posjećujem. Uz to, imam i dijete iz prvoga braka, i zato smo u podstanarstvu, radi svoga mira i neke komocije, ipak. Nadam se da ništa od navedenog ne utječe negativno na izdavanje potvrde o privrem.boravištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Normalno da utječe jer dajete lažnu adresu.boravak u podstanarstvu vas i supruga je legalan samo ako je prijavljen policiji.ne daje vam odobrenje porezna tako da je to nešto drugo u odnosu na ono što tražite od policije.Trenutno ste u prekršaju.Da li ćete riješit zakonski prijavu boravka ili ćete napravit kako ste napisali ovisi o vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino vidjeti u policiji, reći im da živim kao podstanar, ali prijavu tamo nemam. Pa ako će oni u policiji inzistirati da se to promijeni, kao priv.boravak, onda to učiniti. Jer stvar je do stanodavca, ne želi svatko prijavu raditi. Ne znam da li ima slučajeva, a vjerujem da ima, da su ljudi podstanari a prijavljeni sa stalnim boravkom na drugoj adresi. Porez se plaća, zna se da sam podstanar. Ne znam, nisam pametna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate posla sa kumicom na placu nego sa državnom administracijom.

 

Članak 4.

Prijava prebivališta i boravišta podnosi se u roku od 15 dana od dana nastanjenja u mjestu i na adresi prebivališta, odnosno od dana dolaska u mjesto i na adresu boravišta.

 

Članak 16.

Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

1. koja u propisanom roku ne prijavi prebivalište ili boravište......

 

Naravno da ima onih koji nisu prijavljeni ali njima kontrola neće dolazit kao vama zbog prijave stranca i odobrenja priv boravka.

 

Porezna nema ništa sa terenskom provjerom za stranca.

 

Iako rade u istom ministrastvu oni na prijavi boravišta,oni koji primaju zahtjeve,oni koji vrše terenske provjere,oni koji kontroliraju strance i oni koji odobravaju zahtjeve svi rade po svojim dijelovima zakona i prema dokumentima koji su dobiveni za rad i previše ne razmišljaju jedni o drugima kao ni o onome što moraju odradit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, dvije godine boravka na istoj adresi za mene kao podstanara iziskuje trajni boravak na toj adresi. U slučaju promjene adrese podstanarske, opet prijaviti novo boravište. Za supruga, 5 godina traje za tr

 

Ažurirano

 

Shvaćam. A u slučaju promjene adrese, kontaktirati MUP, tj.nadležnu PP. Da li znate, načula sam da će biti duže od 5 godina za trajni boravak, a nisam pratila da li su izašli novi zakoni o strancima ili prebivalištima. Ili su to samo insinuacije neke? Iako, sve je moguće...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija