Jump to content

Prometna nesreća - pravo na odštetu za zadobivene ozljede


nepoznati123

Preporučene objave

Priča slijedi ovako... u 12. mjesecu prošle godine sudjelovao sam kao vozač automobila u prometnoj nesreći kada me je na sporednoj cesti prilikom uključivanja u promet udarilo vozilo. Budući da mi je bila prva prometna nesreća, a bio sam neiskusan nisam pristao na nagodbu jer mi je tako savjetovala starija osoba iz moje obitelji. Imam nekoliko pitanja i konstatacija koje vam mogu pobliže objasniti moj problem.

 

Na uviđaj je izašla policija, počinitelj je priznao krivicu, napravljen je zapisnik, osoba koja me je udarila je bila pod utjecajem alkohola i to u količini oko 1,78 promila (10+-), ja sam također alkoskopiran i imao sam 0,00.

 

Mjesec dana nakon toga pretrage kod liječnika su ustanovile sljedeće ozljede napuknuća u predjelu gornjeg djela kralježnice i to C1, C3 i C5 kralježaka od 2,5mm do 2,8 mm, te ozljeda živca koja je kompletno smanjila mobilnost i funkcionalnost lijeve ruke i lijeve noge, jačine stiska, brzine reakcije itd. i uzrokovala povremene tikove lijevog oka i nakon liječenja još uvijek ozljeda ostaje prisutna (nadam se da će nakon 2. kruga terapije i lijekova proći).

 

Za navedene ozljede imam mišljenja i nalaze od strane trojice kirurga, 2 neurologa, te fizijatra, kao i nalaze magnetne rezonance i sveg ostalog, da ne duljim, dakle imam svu moguću potrebnu dokumentaciju i policijski zapisnik.

 

Kad sam otišao do osiguravajuće društvo dotičnog gospodina bili su krajnje profesionalni i dobio sam list na kojem pišu sve moguće klasifikacije koje bi ja mogao potraživati od njega i piše koju bi ja odštetu za to "htio".

 

Liječenje je vršeno u privatnoj bolnici jer naravno naše nisu imale potrebnu aparaturu za liječenje što sam dodatno financirao iz svojih sredstava u određenom postotku dok mi je drugi dio sufinancirao hzzo.

E da osiguranje je za štetu na automobilu već podmirilo u potpunosti.

 

to su činjenice, e sad bi uslijedilo nekoliko pitanja koja ja imam:

 

1,Moram li unajmiti odvjetnika ili da se zastupam sam??

2.Jel se moj odnos vrši samo između mene i osiguranja ili imam pravo i na privatnu tužbu protiv dotične osobe??

3.Koliku visinu odštete na temelju tih ozljeda ja zapravo imam potraživati?? (svi su se liječnici složili u jednom da su ozljede trajne i da potpuno izlječenje mogu zaboraviti, da će mi svake godine biti potrebna 2-3 ciklusa terapija i sl.)

4.Koji su ostali troškovi koje ja imam pravo potraživati?? npr. naknadu za bolničko liječenje ili troškove prijevoza do bolnice itd.

5.Koji su ostali segmenti po kojima imam pravo na odštetu?? trajna nemogućnost treniranja, glavobolje, nemogućnost potpunog obavljanja radnih zadataka i slično koji su prisutni.

6.Ukoliko imam pravo na privatnu tužbu, u kojoj sferi prava bi ju morao napraviti, odnosno na koji sud ići??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ove su ozljede prilično ozbiljne.

 

1. savjetujem vam da unajmite odvjetnika, ima priličan broj odvjetnika vještih u postupcima naknada štete iz prometnih nezgoda, s obzirom da će, iako ćete vi predujmiti troškove odvjetnika, u slučaju povoljnog ishoda za vas, troškove u konačnici snositi tuženik.

 

2. oportuno je za vas tužiti osiguravajuće društvo (jer je isplata nakon završetka postupka izvjesna, za razliku od mogućnosti da se nikad nećete naplatiti od štetnika jer ne znate njegovo imovinsko stanje); kasnije će osiguravajuće društvo tužiti štetnika radi regresa jer je bio pijan u vrijeme nezgode.

 

3. to je trošak koji također morate očekivati da ćete u tijeku postupka morati predujmiti: medicinsko vještačenje po vještaku liječničke struke, koji tada određuje visinu odštete (vješt odvjetnik to također može procijeniti tako da ne postavlja zahtjev niti previsoko niti prenisko, ali sudovi se ravnaju po vještačenju).

 

4. i 5. ono što vi tražite u postupku naknade štete jest materijalna šteta (tuđa pomoć i njega, troškovi bolničkog liječenja koje ste sami predujmili) i nematerijalna šteta - povreda prava osobnosti: pretrpljena bol, pretrpljeni strah, smanjenje životne aktivnosti i eventualna trajna naruženost. no sve to zna odvjetnik kojega predlažem da angažirate (jer iako su sve to elementi materijalne i nematerijalne štete, traže se u jedinstvenom iznosu i sud presuđuje jedan iznos). osim toga, tražite i naknadu troškova i zakonsku zateznu kamatu od dana nastanka štete ili kraja liječenja ili dana kad je tuženik pao u zakašnjenje s dobrovoljnim plaćanjem.

 

6. nadležni sud je općinski sud, i to po čl. 52. Zakona o parničnom postupku - mjesta gdje je štetna radnja počinjena ili štetna posljedica nastupila, odnosno s obzirom da se radi o naknadi štete radi tjelesne ozljede, gdje vi imate prebivalište ili boravište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija