Jump to content

"Nedolično ponašanje u službi i izvan nje", članak 96 stav 7 Zakona o policiji


Hammerless

Preporučene objave

Poštovani, prema meni kao policijskom službeniku je služba zakonitosti postupanja unutar policijske uprave krajem 2013.-e pokrenula disciplinski postupak poradi “nedoličnog ponašanja u službi ili izvan nje” (član 96 stavak 7 Zakona o policiji). To “nedolično” ponašanje je bilo da sam napisao jedno pismo protestnog tona, kojeg sam naivno poslao i službenim mailom kroz sustav na točno određene adrese prijatelja i poznanika (koji su proslijeđivali mail dok nije došao u ruke nekome kome se u “depolitiziranoj” policiji to nije svidjelo i prijavio me), u kojemu se našlo i nekoliko fraza koje su protumačili kao uvredljive i nedostojne policijskog službenika (“banda na vlasti”, “kriminal vladajućih” i slični, a svaki taj izraz smo pravdali i citatima iz desetak medija u Hrvatskoj sa ispisima gdje se koristi ista terminologija), a odnosilo se na protivljenje da nam tadašnji financ-ministar Linić uzme novac iz II mirovinskog stupa. Potpisao sam na FINA-i da nedam novac u proračun i prozvao Vladu za nepoštivanje pravila u Mirovinskoj štednji koja vrijede u istim tim bankama u istoj toj EU, gdje je taj novac izjednačen sa osobnom štednjom građana, no to je, nakon pokušaja da mi prišiju svašta, spalo na to “vrijeđanje” poslodavca. Ja sam tvrdio da meni nije poslodavac Vlada ili njezin ministar, već Republika Hrvatska, no to nije prošlo dobro u njihovim ušima, bilo je jasno da u praksi vlada verbalni delikt i neka pravila i zakonitosti koje ne postoje u zakonima RH, te da ih ustavna i građanska zakonska prava ne zanimaju previše, kao niti da njihovi kriteriji moraju biti usklađeni sa Ustavom i zakonima ove države. Nakon dva stupnja disciplinskog sudovanja, pri čemu sam dobio prvo 3x 10% od plaće, a u drugom stupnju je to smanjeno na 3x 5%, nisam se dalje bunio jer je to bila mala kazna i svako daljnje sudovanje bi bilo puno skuplje negoli je ta kazna. Ukupno, postupak je trajao skoro godinu i pol i pravomoćnost i izvršenje su započelinju u proljeće ove godine. Od početka postupka nisam više nikada ništa napisao i osobito poslao službenim sustavom e-pošte.

 

Kao i ogroman broj kolega, imam i profil na Facebooku i administriram jednu policijsku grupu po pitanju članstva (primam nove članove). Moje učešće se uglavnom svodi na kopiranje i stavljanje u objave grupe linkova na druge stranice, a nerijetko iz članka izvadim najprovokativniji ili najuvredljiviji dio i stavim ga u glavu objave kako bi privukao pozornost članstva kroz takav “senzacionalizam” (tko prati te portale zna da često ne biraju riječi, ali nisu zato cenzurirani – oni su javni mediji). Znači, objavljujem ono što je već objavljeno u javnosti, gdje je već vrijeđanje i omalovažavanje određenih osoba nastupilo, znači da te pogrdne riječi nisu moje – rekoh na davanju izjave da ja prenosim sve, bilo dobro ili loše, što se tiče policije i aktualne vlasti, a kolege čitatelji neka sami ocijene što i kako, te budu informirani što i kako javnost nastupa prema nama i prema svim ostalim tijelima u državi. Tako je prenijeto nekoliko uvreda na račun Vesne Teršelić, Pupovca, par članaka u kojima se ministra UP-a Ostojića naziva “drugom Ostojom Rankovićem” (a tako ga već dugo zove barem desetak oporbeno-braniteljskih portala!), i to je očito ono što je najviše zasmetalo opet istu službu zakonitosti postupanja.

 

Njihova argumentacija se svodi na nimalo zakonite principe “sa rogatim se ne bosti” (!!), naravno da ih Ustav i zakoni i opet ne zanimaju, a ne zanima ih ni dokazivanje da su to stvarno moje objave, da postoji mogućnost (što i je bilo) da mi je profil mimo mojeg znanja i odobrenja hakiran i prepravljan, kao i da objavom tuđeg teksta ne znači da ja dijelim mišljenje pisca članka. Uzimaju te objave i prenešen članke kao dokaz mojeg stava i mišljenja, iako tome nije tako, navodeći da je komentar tipa “stara ružna baba” za jednu Teršeličku govor mržnje, kao i da je prenošenje komentara za Pupovca kako je riječ o “ružnoj poturici” isto govor mržnje i vrijeđanje visokih državnih funkcionera. Ja nisam iznosio osobne stavove, no nisam neke objave ni brisao, jer smatram da ako nije nedolično da jedna predsjednica Documente naziva hrvatske policajce fašistima i ustašama, onda nije niti nedolično da prenesem komentar sa kojim se slažem, iako nije moj - valjda imam pravo na mišljenje prema onome tko nas direktno vrijeđa. Problem je još i što sam već i prije nekoliko puta bio hakiranog profila, nestajale su mi objave, prijatelji, fotografije itd itd, te su na mojem profilu osvanjivale objave koje ja nisam stavljao. Pitao sam i gosp. Luburu, sudskog vještaka za telekomunikacije, kako se obraniti, požalio mu se na provaljivanje moje osobne FB stranice i stranice FB grupe, no nisam puno napravio jer svi znamo što je FB i kako funkcionira.

 

Osobito je vidljivo i da se progoni mene koji sam na FB predstavljen imenom i prezimenom, dok se sve one kolege (jer u grupi su svi policajci) koji imaju nickove tipa "miki maus" ili "Koko Moko" i slično, da ne karikiram dalje, ne progoni, iako oni iznose prave uvrede i osobne stavove, nerijetko vrlo vulgarne i istinski uvredljive - no njima se ne čini ništa - možda i zbog toga jer znaju da bi dokazivanje za MUP bilo nemoguće, za to bi MUP-u trebao sudsaki nalog kojeg za verbalni delikt ne mogu dobiti. Tako MUP ide linijom manjeg otpora i lovi "budale", koji pošteno i otvoreno nastupaju bez želje i namjere da ikoga uvrijede, samo služe informiranju, kao što sam ja (kao da ne bih da imam namjere pljuvanja i ja promijenio podatke pa neka me traže!). Ja sam odmah po pozivu na davanje izjave došao i obećao da ću maknuti uopće svoj profil i iz grupe i sa FB uopće, i to sam i napravio, iako nisam trebao, no kao znak dobre volje jer mi to očito može donijeti samo štetu - poštovao sam odmah, kao i prije, ono što sam se dogovorio sa službom.

 

Smatram da bi služba trebala dokazati da su sve te objave koje navode u prijedlogu za disciplinski uopće moje, da bi trebali nedvojbeno povezati moje računalo ili mobitel putem IP brojeva sa vremenima i mjestima objave na mojem profilu, jer je to normalna procedura kada se dokazuje krivica za bilo kakav računalni kriminalitet, a za mene to ispada ista stvar; gledajući kako sada cijeli postupak ide sumnjivo jako brzo, nisam ni bio unaprijed obaviješten ni pozvan pismeno da dam svoj iskaz na određene navode (pozvan telefonom sat i pol prije zakazanog vremena bez da sam znao o čemu se radi, prije pisani dopis dva tjedna unaprijed), sve radnje od optužbe do suspenzije i svega ostaloga su dovršili unutar tjedna dana, prije sam samo prvu raspravu čekao 4-5 mjeseci), mislim da žele unutar iste kalendarske godine dovršiti cijeli postupak kako bih onda mogao dobiti otkaz zbog dvije pravomoćne presude zbog “teže povrede službene dužnosti ili ovlasti” (čl. 96., stavak 7 Zakona o policiji – “nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije”), iako bi mi vjerojatno i u ovom drugom postupku dali neku kaznu financijskog tipa, a onda se pozvali i pravdali Zakonom o državnim službenicima koji nije u njihovoj ingerenciji...

 

Naravno, ako mi to smjeste, žalba ne odlaže rješenje, a ja onda mogu krenuti sa Upravnim sporom, iako mi to onda ne znači jako puno (jer bih ostao bez posla i prava na mirovinu za koju već zadovoljavam uvjete sa 33 godine mirovinskog staža i cca 22 godine u odori – uvjet je preko 30 godina staža i preko 15 godina odore), a do tada može i proći puno vremena (da li bih i za što onda, ako dobijem postupak na Upravnom sudu, mogao tužiti MUP, tražiti povratak na radno mjesto, pravo na umirovljenje, odštetu zbog nezakonitog otkaza i postupka itd???)...

 

U zakonskom roku sam podnio i žalbu na Rješenje o suspenziji (njima je to nespojivo sa obavljanjem policijskog posla, iako ja nikada nisam napravio nikakakv gaf ili pogrešku u službi!, a niti su te objave postane za vrijeme radnog vremena jer ni nemamo FB na računalima, sve je blokirano), a paralelno (bilo je to krajem lipnja) i podnio još i Zahtjev za prekid radnog odnosa sa pravom na umirovljenje po članku 6 Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja za djelatne vojne osobe, policijske službenike i ovlaštene službene osobe, iako mi još nisu odgovorili ni na jedan dopis (imaju vremena, a kako sam čuo, dok traje disciplinski i ne bude okončan, zahtjevi za umirovljenjem se najčešće ne obrađuju i ne odobravaju).

 

Zanima me kako se braniti (iako, kako rekoh, sumnjam da njih interesira ikakva zakonitost postupka, već samo odrađivanje političkih naloga – tako ja to doživljavam), na što staviti naglasak, kako ih prisiliti i moraju li uopće dokazivati svoje optužbe (smatram da je nonsens da ih ne moraju dokazivati – nismo li svi isti pred zakonom?? Bez dokaza je to, po meni, čisto političko suđenje...), ima li odvjetnika koji se sa time mogu baviti, ja mogu poslati papire cijelog predmeta ili ovdje odgovoriti na detalje koje nekoga zanimaju, tko procjenjuje što je uvreda za treću osobu (i moraju li ti službenici biti opunomoćeni da u nečije ime donose sud da li je riječ o vrijeđanju, obzirom su to inače djela koja idu po privatnim tužbama – i predsjednik Mesić je morao OSOBNO tužiti novinara, a ne da bilo tko u njegovo ime odlučuje što je za njega uvredljivo, osobito za stvari za koje taj “uvrijeđeni” ni ne zna da su objavljene)....

 

Mislim da je dokazivanje moje krivice sa njihove strane nemoguće, morali bi dobiti sudski nalog za te internetske podatke, a isti neće dati niti jedan sudac jer je riječ o protuustavnoj i nezakonitoj optužbi, to bi bilo oživljavanje verbalnog delikta – ili se varam? No može li to ipak i što prolaziti sa bilo koje strane, ima li kakva ideja, savjet? Unaprijed zahvalan, može i na PP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, prema meni kao policijskom službeniku je služba zakonitosti postupanja unutar policijske uprave krajem 2013.-e pokrenula disciplinski postupak poradi “nedoličnog ponašanja u službi ili izvan nje” (član 96 stavak 7 Zakona o policiji). To “nedolično” ponašanje je bilo da sam napisao jedno pismo protestnog tona, kojeg sam naivno poslao i službenim mailom kroz sustav na točno određene adrese prijatelja i poznanika (koji su proslijeđivali mail dok nije došao u ruke nekome kome se u “depolitiziranoj” policiji to nije svidjelo i prijavio me), u kojemu se našlo i nekoliko fraza koje su protumačili kao uvredljive i nedostojne policijskog službenika (“banda na vlasti”, “kriminal vladajućih” i slični, a svaki taj izraz smo pravdali i citatima iz desetak medija u Hrvatskoj sa ispisima gdje se koristi ista terminologija), a odnosilo se na protivljenje da nam tadašnji financ-ministar Linić uzme novac iz II mirovinskog stupa.

 

Ne možeš iznositi "prljavi veš" izvan policije.

 

Možemo to smatrati i odavanjem službene tajne.

 

Snosit ćeš posljedice. Nisi glasnogovornik i ne možeš negativno pisati o policiji putem medija, neta ili .........., a policijski si službenik.

 

Nije lijepo pljuvati po onima koji te plaćaju.

 

Što si drugo očekivao, možeš biti samo kažnjen.

 

A, kakva će kazna biti, vidjet ćemo.

 

Policija je vrlo ozbiljna institucija i moraš biti oprezan (pogotovo ako si policajac) što ćeš govoriti-pisati o službi....

Ne možeš putem medija (neta-Facebooka, e-maila) pisati bilo što vezano za policijske poslove ili ako misliš "nepravde" ili ono čime nisi zadovoljan.

 

Nisi dobro postupio - policajac. Neiskustvo.

 

Svaka škola se plaća, a ova tvoja bi mogla biti poprilično skupa.

 

Evidentno je da se radi o nedoličnom ponašanju.

 

Na žalost, imat ćeš problema.

 

Internet se ionako nadzire i kontrolira od strane mnogih agencija i svi znaju što pišeš.

 

Ne znam gdje ćeš naći odvjetnika za ovaj slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A koji sam ja to prljavi veš iznosio? Prenošenjem javnog članka u kojemu je neki državni visokorangirani političar izvrijeđan? To je prljavi veš?

 

U čemu je iznošenje linka na neki JAVNI i OTPRIJE POSTOJEĆI članak iznošenje bilo čega, osobito bilo kakove tajne? WTF?

 

Ja nisam pljuvao po nikome, no i ono što nije lijepo - nije lijepo, mislim da mi ovdje govorimo o zakonitosti, ne o tome što je nekome lijepo ili ružno, jer ni meni jako puno toga nije ni lijepo ni dobro, pa nikome ništa. Nije lijepo ni da me netko koga plaća ovaj narod zove fašistom, a ja mu služim.

 

BTW, nije pisano ništa što je vezano za policijske poslove, nije rečena niti jedna službena ili bilo kakova tajna, a zašto ne bih izrekao svoje nezadovoljstvo koje direktno ide meni na štetu - ne znam, čini mi se da odobravaš vebalni delikt, umjesto da budeš onaj koji zastupa zakonitost i poštovanje i vladavinu zakona, a ne kaubojskih rješenja i osobno propisanih prekršaja i kaznenih djela. Ako ćemo tako, što će nam zakoni uopće ako će ih formirati po potrebi onaj tko je toga trena "jači pa kvači", ili ima "veće rogove"?

 

Policija je državno ministarstvo koje treba prvo raditi po zakonima ove države jer time pokazuje građanima koju razinu pravne zaštite mogu očekivati. BTW, ponavljam - ja nisam pisao ništa protiv policije, dapače niti jedno slovo, nerijetko upravo suprotno (po forumima su mi nerijetko rekli da sam glupi ograničeni murjak jer nisam fleksibilan, želim da je sve po zakonu...). A prenošenje tuđeg članka nije vrijeđanje. Ili je?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušaj porazgovarati sa povjerenikom sindikata policije. Imaju oni tamo i pravnika, a ako oni smatraju da ne mogu rješiti tvoj problem, vjerojatno će ti predložiti nekog odvjetnika koji poznaje probleme koji su vezani za policijsku problematiku.

 

A, prenošenje tuđeg članka pa, treba prvo pročitati što piše u tom članku da bi "prenio" taj članak i razmisliti o posljedicama svojeg postupka, tj. prenošenja tuđeg članka.

 

Moraš biti oprezan, a ne tvrdoglav.

 

Znam ja jako dobro što je policija i milicija ;-) jer imam staža .....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnik obrane: - Nije htio naštetiti nikome, možda je bio malo neoprezan....

 

Tužitelj: - On je policajac i mora poznavati Zakon o policiji i Pravilnik o načinu policijskog postupanja i ostale zakone......da ih ne nabrajam..........

 

Policijski rukovoditelji i metodolog zakonitosti postupanja pol. službenika slušaju.

 

Sudac je svakako na strani tužitelja jer ti kao ovlaštena službena osoba-policajac, to nisi smio učiniti.

 

Naravno, ti se braniš kako znaš i možeš, plaćaš odvjetnika koji će te "oderati" kao "sansku kozu", a možda i nekim čudom dobiješ spor, ako odvjetnik hipnotizira sudca i porotu...........

 

Ali, ako se i vratiš na posao, počinješ od početka (nećeš se vratiti na svoje staro radno mjesto).

 

To što sam napisao je verzija koja bi za tebe bila najpovoljnija, ali nemoguća (po mom mišljenju).

 

Ovu 99% vjerojatniju verziju ne želim niti pisati.

 

Sorry, ali ne znam kako bih ti pomogao. Greške se događaju.

 

Možda pokušati se opravdatii na nedostatak edukacije pol.službenika u društv. mrežama....ali dalje neću pisati..........

;-)

 

Moj ti je savjet, kao što sam već napisao, pokušaj sa sindikatom policije i njihovim pravnikom, objasni im o čemu se radi, a dalje, vidjet ćeš............i pročitaj prethodnu rečenicu, možda ti pomogne....., a možda........

 

Nadam se najboljem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina je da nema apsolutno nikakve edukacije o ponašanju bilo koga na društvenim mrežama, osobito policajaca.

 

Ukoliko gledamo strogo zakon, nisam napravio ništa protuzakonito, tako da je vrlo rastezljiv pojam što ja to "nisam smio činiti". Govorim o disciplinskom sudovanju unutar ministarstva, ima sudsko vijeće od tri člana.

 

Ako se vratim na posao nakon kasnije tužbe (ako sve prije toga izgubim), ne gubim prije stečena prava i status.

 

Glede vjerojatnije verzije, napiši barem na PP.

 

Ažurirano

 

Istina je da nema apsolutno nikakve edukacije o ponašanju bilo koga na društvenim mrežama, osobito policajaca.

 

Ukoliko gledamo strogo zakon, nisam napravio ništa protuzakonito, tako da je vrlo rastezljiv pojam što ja to "nisam smio činiti". Govorim o disciplinskom sudovanju unutar ministarstva, ima sudsko vijeće od tri člana.

 

Ako se vratim na posao nakon kasnije tužbe (ako sve prije toga izgubim), ne gubim prije stečena prava i status.

 

Glede vjerojatnije verzije, napiši barem na PP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žao mi je, ali putem privatnih poruka ne možemo davati nikakve informacije-savjete jer ovaj portal je namijenjen s razlogom i svrhom, tako da se pravni problemi pokušaju riješiti putem podforuma-foruma, a i da drugi korisnici mogu nešto "naučiti" i imati uvid u pravnu problematiku....

 

Gotovo svaki građanin RH ima nekakvih pravnih problema, a iz ovog portala se može dosta toga "naučiti" i vidjeti, a privatno, putem PM-a, kad bi moderatori i urednici radili, izgubio bi se smisao ovog portala.

 

A, mnogima se pomoglo, netko je zadovoljan, a netko ne.

 

Sorry.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne smeta mene i da je javno, mislio sam na PP kada se već spominje nešto kao "bolje ne govoriti", pomislih da je riječ o nečem zabranjenom ili povjerljivom.

 

Uglavnom, zanimaju me svi savjeti i natuknice koje bih mogao koristiti u obrani, a ne pumpanje zraka u diple optužbi, oni ionako imaju svoju priču koja nema previše veze sa zakonom, ali ima sa "doličnim" shvaćanjima i tumačenjima zakona kako njima paše, nekako u stilu da se prvo odredi cilj, a tek onda traže metode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Greška ti je što nisi s odvjetnikom sindikata ili sindikalcem bio na prvostupanjskom jer bi napravio čuda.

Ako ti smjeste 2 teže i otkaz onda mislim da mećeš moći napravit ništa jer je otkaz zakonit a oni neće ulazit u to zašto si kažnjem disciplinski).Ali tuci na upravnom drugostupanjske.Nađi odvjetnika da ti rastumači čl.10 st.1 alineja 5 Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika NN141/11

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, prvostupanjski još nije ni bio, čekam poziv. Ne znam zašto ne bi ulazili u razloge uopće pokretanja postupka i kažnjavanja ako su isti političke prirode i kose se sa zakonima RH?

 

Tumačenje za "– zakonski naziv teže povrede službene dužnosti i odredbu zakona kojom je ta teža povreda propisana;"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato jer bi ti pokrenuo spor zbog otkaza radi 2 teške povrede a protiv svake od njih si mogao pokrenut posebni spor da si nepravedno kažnje.To ti i piše u presudi drugostupanjskog.Ako ne pokreneš spor u roku određenom u presudi predmet je završen,jednako kako narod ima pravo žalbe na prek nalog ili presudu suda.

 

Da,na to sam mislio

 

Bez odvjetnika ne ídi ili mu bar daj da vidi optužnicu.

Jedna od šema je da on poziva razne svjedoke a suci odbiju (zavisno od sastava suda) pa poslije imaš nepravedno suđenje i proceduralne greške u postupku i nisi kriv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Protiv prve nisam htio podnositi jer bi me pokretanje upravnog spora koštao 3-4x više negoli mi je kazna.

 

Što se tiče slijedećeg, tog drugog procesa, što konkretno predlažeš (odvjetnici included, to nije problem, imam ih tri). Nije sporno ni pokretanje spora u zakonskom roku, do sada sam sve radio uvijek u roku.

 

U svakom slučaju, puno hvala na odličnim idejama, cijenim to i uključujem u obranu, čekam još i zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija