Jump to content

Neobična stavka ugovora o autorskom djelu - molim mišljenje


Misericordia

Preporučene objave

Prošli tjedan sam primila poštom na potpis primjerke Ugovora o autorskom djelu koji sam sklopila s jednim ministarstvom koje izdaje stručni časopis. Svi suradnici časopisa koji nisu zaposlenici ministarstva se honoriraju. Dakle, napisala sam članak, koji je prihvaćen za tisak, i poslan mi je Ugovor, s odgovarajućim iznosom honorara (obračunava se po kartici teksta). Ugovor sam potpisala u tri primjerka i poslala natrag. Nisam ga pomnije čitala jer to nije prvi ugovor takve vrste koji sam potpisala ali jest prvi s ovim ministarstvom. Koji dan poslije mi je upao u oko ovaj članak (čl. 4): Autorica ovim ugovorom prenosi na Naručitelja pravo iskorištavanja djela iz članka 1. ovoga Ugovora bez ograničenja s obzirom na svrhu, prostor i vrijeme, kao i pravo vlasništva nad autorskim djelom u bilo kojem obliku.

Kako je riječ o izvornom znanstvenom radu ilustriranom sa desetak mojih vlastitih fotografija, nije mi bilo nimalo svejedno kad sam to pročitala. U drugim takvim ugovorima koje imam, nema ničeg sličnog. Što da radim? Izgleda da oni sada mogu raditi sa mojim tekstom i fotografijama što god hoće? Budući da honorar još nije uplaćen, mogu li ''opozvati'' potpis? Imam li pravo sada reći da sam se predomislila? Imam li opravdani razlog da ga smatram protivnim mojim interesima kao autora? Piše da ugovor stupa na snagu danom potpisa obiju strana...Ukratko, imam li razloga za brigu i što biste mi savjetovali da napravim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da oni sada mogu raditi sa mojim tekstom i fotografijama što god hoće?

 

Tako je. U biti ste im "prodala" svoje autorsko pravo.

 

Budući da honorar još nije uplaćen, mogu li ''opozvati'' potpis? Imam li pravo sada reći da sam se predomislila? Imam li opravdani razlog da ga smatram protivnim mojim interesima kao autora? Piše da ugovor stupa na snagu danom potpisa obiju strana...Ukratko, imam li razloga za brigu i što biste mi savjetovali da napravim?

 

Je li ugovor potpisan i od druge strane?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je. U biti ste im "prodala" svoje autorsko pravo.

 

 

 

Je li ugovor potpisan i od druge strane?

 

Da :( I to od strane zamjenika ministra.

 

Da li je to u skladu sa Zakonom o intelektualnom vlasništvu? Što sad mogu napraviti?

 

Ako sam im prodala autorsko pravo, ja svejedno uvijek ostajem autor članka, jel tako? Mislim, ne smiju nikada ponovo upotrijebiti članak i fotografije a da me ne navedu kao autora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Da li je to u skladu sa Zakonom o intelektualnom vlasništvu? Što sad mogu napraviti?

 

 

Pardon, mislila sam na Zakon o autorskom pravu i drugim srodnim pravima. Bila sam na stranici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo pa otud lapsus calami :)

 

Pogledala sam ga, izgleda da članak 44. Zakona dopušta sklapanje ovakvih ugovora odnosno ubacivanja stavki o ''prepuštanju ostvarivanja autorskih prava''. Ako sam dobro protumačila...Međutim po čl. 4 Zakona su (valjda), moja autorska prava unatoč svemu u ovom ugovoru zaštićena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Autorica ovim ugovorom prenosi na Naručitelja pravo iskorištavanja djela iz članka 1. ovoga Ugovora bez ograničenja s obzirom na svrhu, prostor i vrijeme, kao i pravo vlasništva nad autorskim djelom u bilo kojem obliku.

 

Podebljani dio je sporan, jer po mojem mišljenju vi ste im prepustili sva prava glede djela, a koja kao autor imate.

 

Međutim, kako mi pravo intelektualnog vlasništva nije jača strana, slobodno me netko ispravi, ukoliko griješim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda se ono ''u bilo kojem obliku'' odnosi na znanstveni rad (djelo), a ne na pravo vlasništva - ?

Nisam pravnik (očito :) ) ali koliko sam uspjela shvatiti iz Zakona o autorskom pravu i drugim srodnim pravima, Zakon zasebno tumači i štiti autorsko pravo (koje pripada fizičkoj osobi koja je djelo stvorila; pravna osoba ne može nikada biti smatrana autorom bilo čega) te objašnjava srodna prava, a mislim da ovo ''pravo vlasništva'' koje sam ja sad ''prodala'' ministarstvu spada u ta srodna prava - ?

Ovo je članak 4, koji mi se čini malo utješnim;

Zaštita srodnih prava, po ovom Zakonu, ostavlja netaknutom i ni na koji način ne utječe na zaštitu autorskog prava. Ni jedna odredba ovoga Zakona o zaštiti srodnih prava ne smije se tumačiti tako da šteti zaštiti autorskog prava.

 

Dakle po ovome ispada da ugovor koji sam nažalost brzopleto potpisala njima ne omogućava da ubuduće ne poštuju moja prava kao autora tog znanstvenog rada? Da tekst i fotografije objavljuju gdje žele i u kojem obliku žele, a bez da navode moje ime - ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po mom mišljenju, oni ne mogu koristiti tekst bez da vam priznaju autorsko pravo (pravo vas kao autora da budete autor tog djela), ali vi više nemate pravo vlasništva nad svojim autorskim djelom, što znači da ga više ne možete objavljivati po vlastitoj volji, u publikacijama po svom izboru, već to može činiti samo Naručitelj. Autorsko pravo je po mom mišljenju neotuđivo.

 

http://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/autorsko-pravo/

 

(ovaj link gore govori o moralnim pravima autora djela, pa iz toga izvlačim svoje zaključke)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po mom mišljenju, oni ne mogu koristiti tekst bez da vam priznaju autorsko pravo (pravo vas kao autora da budete autor tog djela), ali vi više nemate pravo vlasništva nad svojim autorskim djelom, što znači da ga više ne možete objavljivati po vlastitoj volji, u publikacijama po svom izboru, već to može činiti samo Naručitelj.

 

Slažem se, jedno su materijalna prava koja ispada da su prenesena, a drugo moralna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija