Jump to content

Profesionalna kumulirana invalidska mirovina HRVI i DVO


arianis

Preporučene objave

Bio sam časnik do 26.12.2014., HRVI 30%, 36,6 godina mirovinskog staža, 53 godine starosti, zdravstvena komisija MORH-a utvrdila nesposobnost za DVS upravo zbog razloga hrvi. Liječnička komisija zavoda utvrdila 50:50%, a drugostupanjsko LP Ministarstva branitelja 30:70%. Rješenje o mirovini dobio tek oko 1. kolovoza, kumulativno, a ukupno 4.964 kn umanjeno za 10%, odnosno 4.468 kn. Iako se umanjenje odnosi na mirovine po posebnim propisima, HZMO mi je umanjio cijelu mirovinu za 10%. Žalio sam se i na vještačenje, tražeći da mi se utvrdi 100% zbog rata, ali nisam optimista, to su čuvari državnog proračuna.

 

Pošto sam u mirovinu otišao po čl. 11. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO..., izračunao sam da bi mi ta mirovina bila samo stotinjak kuna manja od naše braniteljske.

 

Pošto se prema njima ne može kumulirati mirovina po dva posebna propisa o mirovinama (DVO i braniteljski), mirovina mi je izračunata 30% kao braniteljska, a 70% kao civilna invalidska. Po čl. 67. Zakona o mirovinskom osiguranju bili su dužni ponuditi mi opcije povoljnije mirovine (braniteljske ili po čl. 11), a nisu to učinili.

 

Da li je nemogućnost kumuliranja mirovine po 2 posebna propisa ustavno pitanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija