Jump to content

Kupovina nekretnine pod fiducijarnim vlasništvom


patton

Preporučene objave

Pozdrav svima, molio bih savjet vezano za slijedecu situaciju. Kupujemo stan i vec smo odabrali jedan koji je nam udovoljava svim kriterijima. Uvidom u vlasnicki list vidljiva je slijedeca situacija. Gospodja je kupila stan 1993. kreditom koji je isplacen 2009. godine i u pod C pise da nema tereta. 2006. godine je digla kredit na 25000 eura i banka se upisala kao fiducijarni duznik 1/2. 2014. gospodja je preminula, njezin sin je na ostavinskoj dobio stan kojeg prodaje. Rješenje o ostavinskoj je postalo pravomoćno. Na najsvježijem vlasnickom listu stoji samo banka kao vlasnik 1/1. Pod C nema tereta niti aktivnih plombi.

 

Prodavatelj je bio u banci i banka mu namjerava izdati pismo namjere. Molim savjet kako postupiti u situaciji. Stan plaćamo gotovinom, ne dižemo nikakav kredit ni hipoteku. Kakav je postupak nakon dobivanja pisma namjere. Prodavatelj nema sredstava da isplati zahtijevani iznos, pa bi onda mi od ukupne cijene stana morali isplatiti zahtjevanu tražbinu i ostatak ide prodavatelju. Kako se najbolje zaštiti u predugovoru i ugovoru?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolji put je uključiti u priču oko kupoprodaje i banku, u biti napraviti "trilateralni" ugovor, vi, sin i banka, sa točnom specifikacijom koliko, kome, čega, uz vremenski slijed budućih radnji.

 

Bez iskusnog odvjetnika nemojte ni pokušavati, jer u najcrnjoj soluciji ostajete i bez novaca i bez stana. Preveliki rizik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ni odvjetnik nije garancija da neće biti problema.

mogući scenarij (i jeftiniji od odvjetnika)

nasljedniku pozajmiti potrebnu svotu za uplatu duga. nasljednik svojom rukom napiše i potpiše izjavu o zajmu x svote. novac se nasljedniku predaje u banci prije plaćanja duga. nasljednik predaje izjavu potpisanu i po mogućnosti ovjerenu od strane javnog bilježnika.

kad nasljednik postane vlasnik nekretnine sklapa se kupoprodajni ugovor i ovjerava kod javnog bilježnika . nasljednik kupcu predaje ugovore a kupac nasljedniku potvrdu o zajmu i razliku novca. vuk sit ovce na broju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija